Ένα σκληρό παζάρι ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εκτυλίχθηκε στο επίπεδο του παρασκηνίου τα δύο τελευταία 24ωρα, προτού καταγραφεί και επισήμως η πρώτη συναινετική υπερψήφιση νομοσχεδίου επί της αρχής, στα μεταπολιτευτικά χρόνια.
Προδιάθεση συμφωνίας υπήρχε και στα δύο στρατόπεδα, τα οποία αντιμετώπιζαν αντίστοιχες εσωτερικές πιέσεις από βουλευτές τους προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Χωρίς βέβαια αυτό να ενείχε σημαντικό .............
πολιτικό βάρος, οι όποιες διαφοροποιήσεις πιθανώς καταγράφονταν κατά την ψηφοφορία από μεμονωμένα μέλη των δύο Κ.Ο. θα δημιουργούσαν εντυπώσεις, αρκετές να εντείνουν τους ενδοκοινοβουλευτικούς κλυδωνισμούς –ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ βέβαια, όπου οι πληροφορίες έκαναν λόγο για οκτώ διαφωνούντες βουλευτές.
Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε από το απόγευμα της Τρίτης –με τους κ.κ. Διαμαντοπούλου και Πρωτόπαπα από την κυβερνώσα παράταξη και Σπηλιωτόπουλο και Τασούλα από την αξιωματική αντιπολίτευση- όταν ακόμη η συζήτηση για το νομοσχέδιο βρισκόταν σε εξέλιξη. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επιδιώκετο διακαώς η συναινετική στάση της ΝΔ, η οποία όμως είχε στυλώσει τα πόδια εμφανιζόμενη ανυποχώρητη ως προς την κατάργηση του ασύλου, τη διαδικασία εκλογής πρύτανη και τη συμμετοχή των φοιτητών.
Με τους βουλευτές να διαδέχονται ο ένας τον άλλο στο κοινοβουλευτικό βήμα και καθώς πλησίαζε η ώρα της ψηφοφορίας, όλα έδειχναν ότι η υπόθεση οδηγείτο σε αδιέξοδο, όταν σαν ...Θείο δώρο στα δύο μεγάλα κόμματα προσφέρθηκε το αίτημα του ΛΑ.Ο.Σ. για ονομαστική ψηφοφορία. Η εξέλιξη αυτή «αγόραζε» χρόνο σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, διαμορφώντας συνθήκες εξάντλησης του πλαισίου διαπραγμάτευσης.
Ο «πρωινός καφές» στην Συγγρού, στις 10 χθες το πρωί, ήταν μονοθεματικός: Η στάση της ΝΔ στο ν/σ για την Παιδεία. Με το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται αδιάλλακτο στις αλλαγές που ζητούσε η αξιωματική αντιπολίτευση, ο Α. Σαμαράς –διατηρώντας αναλλοίωτη τη θέση του περί κατάργησης του ασύλου, κάτι που είχε ήδη πρωτοδιατυπώσει ξεκάθαρα ο ίδιος σε συνομιλία με δημοσιογράφους από πέρσι, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης, ετήσιας δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας- δεν απέκλειε ακόμη και την ευθεία ρήξη με το ΠΑΣΟΚ, παρά τις σύμφωνες αντιλήψεις των «γαλάζιων» με τα περισσότερα άρθρα του ν/σ.
Οι παρόντες στον «πρωινό καφέ» κ.κ. Τασούλας, Λυκουρέντζος, Σπηλιωτόπουλος, Αρβανιτόπουλος, Λαζαρίδης, Σταμάτης και Μπούρας χωίστηκαν σε δύο στρατόπεδα –είναι χαρακτηριστικό ότι στο κάθε στρατόπεδο αυτοτοποθετήθηκαν συμμετέχοντες με ετερόκλητα πολιτικά χαρακτηριστικά και ιδεολογίες- με τους μισούς να εκτιμούν ότι σε πρώτη φάση, εφ’ όσον το ΠΑΣΟΚ δεχόταν το άσυλο και τη διαδικασία εκλογής του πρύτανη, η επιμονή στο θέμα της συμμετοχής των φοιτητών δεν εξυπηρετεί πολιτικά την ΝΔ και τους άλλους μισούς να υποστηρίζουν το «όλα ή τίποτα».
Μετά από συζήτηση περίπου μίας ώρας, ο Πρόεδρος της ΝΔ έδωσε εντολή στους Σπηλιωτόπουλο και Τασούλα να χειριστούν τη διαπραγμάτευση. Στις επαφές που ακολουθούν διαμηνύεται στο ΠΑΣΟΚ ότι οι εγγυήσεις για τις αλλαγές στο ν/σ ως προς τα θέματα του ασύλου και των πρυτάνεων, πρέπει να δοθούν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και συμφωνείται ο Πρωθυπουργός να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συνομιλία Παπανδρέου- Σαμαρά –η πρώτη με περιεχόμενο την πολιτική συναντίληψη ανάμεσα στους δύο, με από εκείνη της «6ωρης συναίνεσης», στο θρίλερ της 15ης Ιουνίου- επισφράγισε τη συμφωνία των δύο κομμάτων σε ένα ζήτημα υψίστης εθνικής σημασίας.
new post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.