Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Έως το τέλος του μήνα θα έχει καταρτιστεί το νομοσχέδιο για την οριστική λύση στο θέμα των αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα και τα όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, η τακτοποίηση θα γίνει με συνταγή ημιυπαίθριων και οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν το πρόστιμο, αποφεύγοντας την κατεδάφιση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, μέσα .........

στις επόμενες 15 ημέρες θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, η οποία θα είναι στα πρότυπα της αντίστοιχης για τους ημιυπαίθριους.

Η ρύθμιση δεν θα καλύπτει τις κατασκευές σε αιγιαλό, παραλία, δάση και προστατευόμενες περιοχές.

Όπως είπε ο υπουργός, η ρύθμιση θα προωθηθεί με τη συνταγή "καρότο και μαστίγιο".

Θα προβλέπει σημαντική μείωση των προστίμων που θα κυμαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων από 50% έως 80% σε σχέση με τα ισχύοντα, και θα είναι ανάλογα με την αντικειμενική αξία και την παλαιότητα του αυθαιρέτου.

Ο βασικός στόχος είναι να εισπραχθούν τα βεβαιωμένα πρόστιμα άλλα και να δοθεί κίνητρο για την προσέλκυση και των υπολοίπων ιδιοκτητών. Θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν το μειωμένο πρόστιμο και θα γλιτώνουν την κατεδάφιση, ενώ θα αποκτούν δικαίωμα μεταβίβασης για 30-40 χρόνια.

Για όσους δεν συμμορφώνονται ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγγειλε το «μαστίγιο», όπως είπε, το οποίο είναι η ενεργοποίηση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων (ΕΥΚ) η οποία θα προχωρήσει σε κατεδαφίσεις αυθαίρετων αμέσως μετά την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων και χωρίς ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου να έχει το δικαίωμα προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.