Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Τριφυλία Εξόρμηση μαθητών για καθαρισμό στις παραλίες!

Λαμπερά προσωπάκια και χαρούμενες φωνούλες πλημμύρισαν τις παραλίες της Τριφυλίας χθες το πρωί, καθώς μαθητές Δημοτικών Σχολείων έκαναν εξόρμηση καθαρισμού!

Η πρωτοβουλία ανήκει στους εκπαιδευτικούς των μικρών μαθητών, σε συνεργασία με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και τη συνδρομή του Δήμου Τριφυλίας.

Εμείς βρεθήκαμε μαζί με τους ..........

μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στον Αϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας και το Στόμιο Φιλιατρών, όπου μετά τη δημιουργική δράση των μικρών οι παραλίες, εκτός από δαντελωτές, είναι και καθαρές!
Στον Αϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας βρέθηκαν μαθητές της Γ’ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας, οι οποίοι με την καθοδήγηση των δασκάλων τους Ελένης Γερόσταθου και Σταυρούλας Σκανδάλη καθάρισαν την παραλία, ενώ στο Στόμιο πήγαν μαθητές της Γ΄ Τάξης του 1ου Δημοτικού και της Δ΄ Τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών.

Κυπαρισσία

Ευαγγελία Πανταζοπούλου: «Ήρθαμε στην παραλία και μαζέψαμε σκουπίδια. Μας άρεσε πολύ που καθαρίσαμε. Θέλω να είναι καθαρό το περιβάλλον. Δεν πετάω σκουπίδια και όταν βλέπω τα μαζεύω και καθαρίζω…».

Δημήτρης Χηνόπουλος: «Καθαρίσαμε την παραλία από σκουπίδια που είχε. Είναι όμορφα καθαρά. Μερικές φορές μαζεύω σκουπίδια, αλλά δεν πετάω…».

Μαθητές: «Καθαρίσαμε τα σκουπίδια που βρήκαμε για να είναι καθαρά εδώ στην παραλία… Δεν ήταν καθαρή η παραλία και το καλοκαίρι βλέπουμε μεγάλους που πετάνε σκουπίδια, μπουκάλια, παγωτά…».

Γερόσταθου Ελένη - δασκάλα στο Γ2: «Ήρθαμε στην παραλία της Κυπαρισσίας με τους μαθητές μας σε συνεργασία με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, που δραστηριοποιείται για την καθαριότητα και την προστασία των ακτών, για να συμβάλλουμε κι εμείς στην καθαριότητα και την προστασία της παραλίας. Τα παιδιά καθάρισαν με χαρά την ακτή και έκαναν πολύ καλή δουλειά. Όταν τους το ανακοινώσαμε (σ.σ. προχθές), χάρηκαν πάρα πολύ. Μιλήσαμε και στην τάξη για το συγκεκριμένο θέμα και έδειξαν ενδιαφέρον, είπαν τις δικές τους εμπειρίες από επισκέψεις τους στις παραλίες, τι σκουπίδια βρίσκουν, αν μαζεύουν ή δε μαζεύουν… Καλό είναι να παίρνονται συχνότερα τέτοιες πρωτοβουλίες και από εμάς τους δασκάλους, επειδή οι βιωματικές εμπειρίες είναι που μένουν στα παιδιά και όχι η στείρα γνώση μέσα στην τάξη!».

Σκανδάλη Σταυρούλα - δασκάλα στο Γ1: «Είναι πολύ σημαντικό να αναλαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες και να υλοποιούνται τέτοιες δράσεις και ειδικά από τα μικρά παιδιά. Είναι ένα μικρό βήμα για κάτι παραπάνω. Με πολύ μεγάλη χαρά και προθυμία συμμετείχαν τα παιδιά και είδαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και για την καθαριότητα και για την εμπειρία και για τη συνείδηση που γίνεται, πια, στους μαθητές!»

Στόμιο

Ο Πέτρος Βλάχος, δάσκαλος στη Γ’ Τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, μας είπε: «Ήρθαμε στο Στόμιο, στη θάλασσά μας, συμβολικά για να την καθαρίσουμε. Βέβαια, το περιβάλλον είναι το σπίτι μας, όπως βγήκε το μήνυμα από τα παιδιά. Και όπως το σπίτι μας το κρατάμε καθαρό, περνάμε το μήνυμα ότι και οι ακτές και οι θάλασσές μας πρέπει να είναι πάντα καθαρές, το περιβάλλον να είναι καθαρό! Καλό Καλοκαίρι και καλά μπάνια σε όλους!».
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, που βρέθηκε στο Στόμιο, τόνισε: «Σε όλες τις παραλίες έγινε μια εξόρμηση με τη συνεργασία του Δήμου και των σχολείων με ένα μήνυμα: Να ευαισθητοποιήσουμε όλο τον κόσμο ότι το περιβάλλον, η καθαριότητα, η φύση είναι υπόθεση όλων μας! Και το μήνυμα αυτό το δίνουν με πολύ καθαρό τρόπο τα ίδια τα παιδιά… Και θέλω να τα συγχαρώ, όπως και τους δασκάλους της Τριφυλίας. Θέλω να πω σε όλο τον κόσμο ότι τα μηνύματα που μας δίνουν τα παιδιά πρέπει να μας γίνουν συνείδηση. Γράφει ένα συνθηματάκι τους πως η γη ανήκει σε όλους! Και όλοι πρέπει με πρωτοβουλίες και δράσεις να προστατεύουμε το περιβάλλον…».
O αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Μερκούρης υποστήριξε: «Το σχολείο δεν είναι μόνο φορέας γνώσης. Διαμορφώνει και την κοινωνία του αύριο. Είμαστε υποχρεωμένοι, μέσα από το σχολείο, να διαμορφώσουμε στάσεις, αξίες, αρχές, συμπεριφορές ζωής. Η πρωτοβουλία για να καθαρίσουμε τις ακτές πάρθηκε για ένα τεράστιο ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία μας, διότι, δυστυχώς, επικρατεί η αντίληψη ότι και το θαλάσσιο και το παράκτιο οικοσύστημα χωράει ακόμα πολλά σκουπίδια. Δε χωράει καθόλου. Έχουμε υποχρέωση, λοιπόν, να διατηρήσουμε το περιβάλλον καθαρό».

Θάρρος

3 σχόλια:

  1. ει. Ηθελα να δω το Γ2 της Γεροσταθου Ελενης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηθελα να δω σιγουρα το τμημα της Σταυρούλας Σκανδαλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπώ πολύ την δασκάλα μου. Σταυρούλα Σκανδάλη και πιστεύω πως ειναι η καλυτερη !!!!!!!!!!!!!!

      Με αγαπη
      Μαρία Π.

      Διαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.