Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Η ομιλία του Δημήτρη Κουσελά για το μεσοπρόθεσμα

Κυρία Πρόεδρε, δεν πήρα τον λόγο, για να επιχειρηματολογήσω υπέρ των μέτρων, γιατί, όπως τόνισαν και άλλοι συνάδελφοι, είναι και επώδυνα και άδικα.

Κανένας, όμως, δεν μας εξηγεί πως μια χρεοκοπία ή μια άρνηση της μείωσης των ελλειμμάτων, είναι καλύτερη για τους πολίτες από μια σκληρή και επώδυνη προσαρμογή.
Κάποιοι μίλησαν και μιλούν για ένα .......

άλλο μείγμα πολιτικής, που θα επαναφέρει γρήγορα την ανάπτυξη, για μια γρήγορη, επεκτατική πολιτική. Αναμφισβήτητα, είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη. Δεν μπαίνουν, όμως, στο κόπο, να μας εξηγήσουν, πώς μπορεί να γίνει αυτό, χωρίς δηλαδή να έχουμε τον τρόπο να χρηματοδοτήσουμε τα υφιστάμενα, ήδη, ελλείμματα.

Επίσης, δεν μας εξηγούν, πως το 2009 φτάσαμε στο σημείο με την, πλέον, επεκτατική πολιτική που ακολουθήθηκε όλα τα τελευταία χρόνια αντί για ανάπτυξη να έχουμε ύφεση, μείωση δηλαδή, του Α.Ε.Π. κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Μιλάνε για συνολική αποτυχία της δικής μας πολιτικής. Προφανώς, υπάρχουν - θέλω να το τονίσω και να το υπογραμμίσω αυτό - λάθη και αστοχίες.

Για παράδειγμα, για μένα, ήταν αστοχία η οριοθέτηση της αύξησης των εσόδων κατά 8 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, τη στιγμή που η ύφεση ξεπερνούσε το 4,5%.
Ωστόσο, δεν ήταν αστοχία η αύξηση των εσόδων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του Α.Ε.Π. το 2010, όταν στην Ιρλανδία με μείωση 2% του Α.Ε.Π., είχαμε μείωση των εσόδων κατά 8%. Επίσης, δεν ήταν αποτυχία η μείωση του ελλείμματος κατά 14 ολόκληρα δισ. ευρώ.
Όμως, η προσαρμογή σήμερα, θα ήταν πολύ μικρότερη, εάν εκείνοι που ισχυρίζονται αυτά, η κυβέρνηση δηλαδή της Ν.Δ., που επέλεξε να δραπετεύσει στους 18 μήνες, είχε πάρει μέτρα για να σταματήσει τον κατήφορο. Όταν έβλεπε ότι το έλλειμμα από το 2% του Α.Ε.Π., που είχαν ψηφίσει στον προϋπολογισμό του 2009, ανέβαινε ολοταχώς προς το 15,4%.

Έρχονται σήμερα και μας λένε ότι δεν πήραμε μέτρα, για να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή και το λένε εκείνοι, που ουσιαστικά επέτρεψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, στη φοροδιαφυγή να γίνει εθνικό σπορ. Εκείνοι που απαξίωσαν φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και διέλυσαν κυριολεκτικά το ΣΔΟΕ.

Στον τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής έγινε μια πολύ σημαντική δουλειά, μολονότι είναι γεγονός ότι τα αποτελέσματά της δεν έχουν φανεί τη στιγμή που μιλάμε.

• Έκλεισαν οι τρύπες του θεσμικού πλαισίου, από τις οποίες διαφεύγουν κυρίως οι μεγάλοι φοροφυγάδες.

• Αυστηροποιήθηκαν στο έπακρο οι ποινές και δημιουργήθηκε ο θεσμός του Οικονομικού Εισαγγελέα.

• Θεσπίσαμε το σώμα φορολογικών διαιτητών, ώστε, οι φορολογικές διαφορές να τελεσιδικούν μέσα σε έξι μήνες.

• Περιορίσαμε στο μισό τις καθυστερήσεις στην απονομή της φορολογικής δικαιοσύνης.

• Προχωρήσαμε σε πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών.

• Σήμερα, σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίστηκαν κάποιοι για το «TAXIS», έχουμε παραλάβει δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες δηλώσεις, όταν πέρυσι το νούμερο αυτό ήταν εννιακόσιες χιλιάδες και στο σύνολο του χρόνου δεν ήταν περισσότερο από ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες.

• Δημιουργήσαμε το «ELENXIS» και πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες διασταυρώσεις. Έχουν εισπραχθεί μόνο από τις διασταυρώσεις, οι οποίες κάθε μέρα είναι στο διαδίκτυο, πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.

• Ταυτοποιήσαμε 30.000 λογαριασμούς του εξωτερικού από 42 διαφορετικές χώρες και μπορούμε, πλέον, να ελέγξουμε το πόθεν έσχες, αυτών των καταθέσεων και αν έχουν πληρώσει τους νόμιμους φόρους ή όχι.

• Το πιο σημαντικό όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ότι η χώρα μας, έχει, επιτέλους, ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα κατά της φοροδιαφυγής. Ένα πρόγραμμα που, βέβαια, θέλει χρόνο, προκειμένου να μπορέσει να αποδώσει. Όπως τόνισα και στην Ολομέλεια, το δίκτυ, όταν το ρίχνεις στη θάλασσα, πρέπει να το αφήσεις να ψαρέψει. Δεν μπορείς από τη μια στιγμή στην άλλη, να λες ότι αυτό ήταν και τέλειωσε.

• Επίσης, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες, ώστε μέσα στο φθινόπωρο, να καταργηθεί, επιτέλους, ο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και να απλοποιηθούν πλήρως οι διαδικασίες.

Επειδή ακούστηκε ποια ήταν τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής σχετικά με τον Φ.Π.Α,
Από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011, είχαμε αύξηση του Φ.Π.Α κατά 4,5%, πάνω από τις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών που επιβλήθηκαν μέσα στο 2010.

• Εισπράχθηκε επιπλέον 1,6 δισ. από τα ληξιπρόθεσμα.

• Το ΣΔΟΕ βεβαίωσε 3,4 δισ. πρόστιμα και εισπράχθηκαν από τις βεβαιώσεις του Φ.Π.Α και των παρακρατούμενων φόρων 500 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το 2009, οι βεβαιώσεις του ΣΔΟΕ ήταν 1,2 δισ. ευρώ και οι εισπράξεις 200 εκατομμύρια ευρώ.

• Όσον αφορά στους «σκαφάτους», υπήρξαν αυστηροί έλεγχοι και αυτή τη στιγμή, έχουν δεσμευτεί 555 σκάφη, από τα οποία το Υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει 150, τουλάχιστον, εκατομμύρια ευρώ.

• Τέλος, έγιναν χιλιάδες έλεγχοι στους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης ελέχθησαν off shore εταιρείες, και επιβλήθηκαν πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ.

• Εντοπίστηκαν 1.208 αδήλωτες πισίνες και άλλοι 5.000 ιδιοκτήτες που δεν τις είχαν δηλώσει, αναγκάστηκαν να τις δηλώσουν. Αυτό, όπως γνωρίζετε, θα μετρήσει στα τεκμήρια, τα οποία αυστηροποιούνται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η νέα πολιτική ηγεσία, έχει πλέον στα χέρια της σοβαρά, εργαλεία, τα οποία θα αξιοποιήσει, ώστε, ο μεγάλος στόχος για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να «πάρει σάρκα και οστά», που είναι αίτημα όλων, όχι μόνον ημών εδώ, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού.

7 σχόλια:

  1. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και οι ΠΑΣΟΚικοί βερμπαλισμοί δεν γεμίζουν το τσουκάλι
    Μια απλή ερώτηση με μια μονολεκτική απάντηση.
    Τα 5 εκατομύρια Ευρώ τα εισπράξατε από τον Βοσκόπουλο ΝΑΙ ή ΟΧΙ?

    Η μάνα μου δούλευε σαν παραδουλεύτρα και ο πατέρας μου θαλασσοπνιγόταν για να μου αφήσουν από ένα σπίτι.
    Αν εσείς τα ΠΑΣΟΚια νομίζετε ότι θα μου τα πάρετε με εξοντωτικά ΕΤΑΚ και κόντρα φόρους, καλύπτοντας Άκηδες και Μαντέληδες και Τσουκάτους, είσαστε πολύ γελασμένοι.
    ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα έρθεις να ζητήσεις ψήφο και θα τα πούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ξεχασες τους Ρουσόπουλους , Βουλγαράκιδες ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμα κατεβεις κατω το καλοκαιρι και σε δω προσωπικα θα σε κοπανησω Κ. Κουσελα, τερμα τα διφρακγα και οι πολλοι πολιτισμοι. ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ανωνυμε 5:20,τον τζοχατζοπουλο τον θυμασε?
    τον τσουκατο μηπως αυτος ειπε δε οτι παρεδωσε στο κομμα 1.000.000 ευρο,εγω δεν ειδα τιποτα να γινεται απο τους δημοκρατες σοσιαλιστες τησ δεκαρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.