Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Προτάσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με εξαγωγική δραστηριότητα από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Τις προτάσεις του στον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη σχετικά με την ανάπτυξη των επιχειρήσεων με εξαγωγική δραστηριότητα απέστειλε χθές ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος.

Στην επιστολή του ο Γιώργος Καραμπάτος αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,..........

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα σας για «προτάσεις ενίσχυσης των εξαγωγών» έχει να επισημάνει τα εξής:
Η Χώρα, κατά κοινή ομολογία ειδικών και πολιτικών αλλά και εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων, πρέπει πλέον, να επαναπροσδιορίσει, μέσα στην γενικότερη αναστάτωση, που επικρατεί, τη στρατηγική της για έξοδο από τη κρίση και για ανάπτυξη. Τα παραδοσιακά μοντέλα της χρησιμοποίησης της οικοδομικής δραστηριότητας και της αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης, ως μοχλών ανάπτυξης, είναι καλά, όταν υφίστανται εισοδήματα και παραγωγή πλούτου. Όταν δηλαδή υφίστανται εισροές πρωτογενούς εισοδήματος, προκειμένου να ανακυκλωθούν και να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην Αγορά και στην ανάπτυξη.

Οικονομολόγοι, τράπεζες και παράγοντες της αγοράς συμφωνούν ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας θα πρέπει να αλλάξει…. Συμφωνούν ότι αντί αυτή να βασίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική κατανάλωση και στην αγορά κατοικίας, θα πρέπει πλέον να στηριχτεί κυρίως στη δημιουργία υποδομών, στον τουρισμό και τις εξαγωγές.

Κατά συνέπεια, οι πηγές από τις οποίες μπορεί να προέλθει το εισόδημα αυτό είναι:
α) οι εξαγωγές
β) ο εισερχόμενος τουρισμός
γ) τα κοινοτικά κονδύλια και οι δημόσιες επενδύσεις

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό (τυποποιητικές, αλλά και τουριστικές, οι οποίες είναι οιονεί εξαγωγικές κ.λπ.) αποτελούν την μοναδική ελπίδα της ελληνικής οικονομίας για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα και την μείωση των ελλειμμάτων. Θα πρέπει, κατά συνέπεια, να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της χώρας με εξαγωγικό προσανατολισμό, προκειμένου να αυξηθεί ο όγκος των εξαγόμενων ειδών και υπηρεσιών με ανταγωνιστικά κριτήρια. Η ενίσχυση αυτή δεν μπορεί παρά να συνίσταται σε χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις και διασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων.

Εξάλλου, για την αντιμετώπιση της ύφεσης –εκτός των άλλων- απαιτείται η αύξηση των κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και οι συντονισμένες κρατικές παρεμβάσεις για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των υγιών, ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Τα τρία λοιπόν δεδομένα είναι:
• Ανάγκη για τόνωση των εξαγωγών τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων, τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων ενεργητικής τελειοποίησης
• Ανάγκη για στήριξη των υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων
• Ανάγκη για την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους

Με βάση τις τρεις αυτές ανάγκες, αναλύεται -σε τρία στάδια- αμέσως παρακάτω η πρόταση για χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων εξαγωγικών -με την ευρεία έννοια- ελληνικών επιχειρήσεων.

Στάδιο πρώτο: Οι επιχειρήσεις (εξαγωγικές, ξενοδοχειακές με συμβόλαια με Τ.Ο., βιοτεχνίες και βιομηχανίες με εξαγωγική δραστηριότητα) απευθύνονται στον ΟΑΕΠ, όπου λαμβάνουν εξασφάλιση για το 85-95% της αξίας των τιμολογίων τους, με τα οποία τιμολογούν τους πελάτες τους στο εξωτερικό.

Στάδιο δεύτερο: Με την εγγύηση του ΟΑΕΠ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απευθύνονται στις τράπεζες, από τις οποίες χρηματοδοτούνται με χαμηλό επιτόκιο (EURIBOR+2%+προμήθεια factoring) για το 80% της ονομαστικής αξίας του τιμολογίου.

Στάδιο τρίτο: Οι εξαγωγικές τυποποιητικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων, θα μπορούν στη συνέχεια -και με τραπεζικά κριτήρια- να απευθυνθούν στο ΕΤΕΑΝ προσκομίζοντας το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του ΟΑΕΠ, την σύμβαση factoring και να μπορούν να εξασφαλίσουν κεφάλαιο κίνησης με χαμηλό επιτόκιο από το τραπεζικό σύστημα που θα τις βοηθήσουν στην αγορά πρώτων υλών συσκευασίας και στην ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας για την αγορά αγροτικών προϊόντων από Ομάδες Παραγωγών, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ή και μεμονωμένους αγρότες.

Μέσω ενός τέτοιου συνδυασμού μέτρων:
Α. Θα τονωθούν οι εξαγωγές και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Β. Θα εξασφαλίζονται οι τράπεζες απόλυτα μεν για τα δάνεια της προεξόφλησης των τιμολογίων και τα δάνεια με τις εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ προς τις ελληνικές τράπεζες.
Γ. Οι υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια με χαμηλό σχετικά κόστος χρήματος.

Κύριε Υπουργέ,

Θεωρώντας ότι η πρόταση μας είναι επ’ ωφελεία των επιχειρήσεων με εξαγωγική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση της οικονομίας μας, παραμένουμε στη διάθεση σας για περαιτέρω πληροφορίες.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.