Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Μ. Αντωνόπουλος Kρύβει συμφέροντα η εκτός νομού τυποποίηση

Για εξυπηρέτηση συμφερόντων μεγάλων εταιρειών εκτός Μεσσηνίας κατηγορεί την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Μεσσηνίας. Αφορμή, η ανακοίνωση που έβγαλε η ΕΔΟΕΕ την περασμένη Τετάρτη, με την οποία τάσσεται υπέρ της τυποποίησης του ελαιολάδου «ΠΟΠ Καλαμάτα» από επιχειρήσεις σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και όχι μόνο στη Μεσσηνία.

«Η Διεπαγγελματική .......

εκπροσωπεί συμφέροντα μεγάλων εταιρειών εκτός Μεσσηνίας. Εμείς δεν πρέπει να κάνουμε αυτό που θέλουν αυτοί, γιατί τα συμφέροντά μας είναι αντικρουόμενα. Και την ανακοίνωση δεν την έβγαλε τυχαία τώρα, που είναι η στιγμή να πάει ο φάκελος για την επέκταση του ΠΟΠ “Καλαμάτα” (σε όλο το νομό) στις Βρυξέλλες».
Το θέμα συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Όπως σημείωσε στο «Θ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης, «το Συμβούλιο σχεδόν ομόφωνα συμφώνησε να προχωρήσει ο φάκελος για την επέκταση του ΠΟΠ σε όλη τη Μεσσηνία ως έχει, γιατί, αλλιώς, θα κινδυνεύσουμε να πάμε πίσω στην όλη διαδικασία τρία - τέσσερα χρόνια. Αφού εγκριθεί ο φάκελος για την επέκταση, τότε να προχωρήσουμε σε αίτηση “θεραπείας” όσον αφορά στη συσκευασία (να περιοριστεί δηλαδή εντός νομού). Τη στάση αυτή είχαμε από την αρχή και δικαιωθήκαμε, βλέποντας και την απόφαση της ΕΔΟΕΕ. Διαφορετικά, θα είχαμε απέναντί μας ένα σύνολο επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται εκτός Μεσσηνίας, με ενστάσεις κ.λπ.».

Στο Συμβούλιο της ΕΑΣ ο Μ. Αντωνόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας πως, αν η πρόταση φύγει για τις Βρυξέλλες ως έχει, μετά θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει και να περιοριστεί η τυποποίηση στο νομό. Όσο για τη Διεπαγγελματική, λέει ότι δε θέλει καν την επέκταση του ΠΟΠ σε όλη τη Μεσσηνία, «γιατί οι εκπρόσωποί της δεν εκπροσωπούν μόνο τα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών, αλλά και άλλων ελαιοπαραγωγών περιοχών, που έχουν τα δικά τους ΠΟΠ και δε θέλουν να μεγαλώσει το δικό μας».

Η ανακοίνωση της ΕΔΟΕΕ

Η ανακοίνωση της ΕΔΟΕΕ, πρόεδρος της οποίας είναι ο Τζανέτος Καραμίχας (πρόεδρος επίσης της ΠΑΣΕΓΕΣ), αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερή ανάπτυξη του κλάδου, ο θεσμός όλων των ελληνικών ελαιοκομικών ΠΟΠ και ΠΓΕ (ήδη αναγνωρισμένοι, αλλά και οι προς αναγνώριση φάκελοι) πρέπει να αποδίδει τα μέγιστα. Πάγια θέση της ΕΔΟΕΕ είναι ότι δε θα πρέπει να αφαιρείται η δυνατότητα τυποποίησης των ήδη καθιερωμένων προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ σε όλο τον ελλαδικό χώρο, εφόσον αυτό ίσχυε μέχρι σήμερα. Το Δ.Σ. θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι θεμιτό με δεδομένο ότι:
-Σε προϊόντα ΠΟΠ, ο φάκελος των οποίων μέχρι τώρα έδινε τη δυνατότητα συσκευασίας τους και εκτός ζώνης παραγωγής, έχουν επενδυθεί από εταιρείες του κλάδου, που εδρεύουν σε όλον τον ελλαδικό χώρο, πόροι προκειμένου να τύχουν οι εν λόγω ονομασίες αναγνώρισης και καταξίωσης τόσο στην εσωτερική αγορά όσο κυρίως στις αγορές του εξωτερικού.

-Με τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν σήμερα (τεχνολογία τσιπ σε φορτηγά - βυτία μεταφοράς ελαιολάδου, έλεγχος DNA σε ελαιόλαδο και ελιές κ.α.) είναι δυνατή η άρτια ιχνηλάτηση των προϊόντων ΠΟΠ, προκειμένου να προστατευθεί με πλήρη επιτυχία η προέλευσή τους.

Ιδιαίτερα δε σε σχέση με το ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτας, τίθεται και θέμα τυπικού χαρακτήρα, με δεδομένο ότι ο περιορισμός της συσκευασίας εντός της περιοχής του ΠΟΠ ελαιολάδου δεν προβλεπόταν στον αρχικό φάκελο και η Ε.Ε. δεν έχει συμπεριλάβει το θέμα αυτό ως σημείο προς διερεύνηση, στα συμπληρωματικά στοιχεία και πληροφορίες που ζητά από το φορέα υποβολής του φακέλου, δηλαδή από την ΕΑΣ Μεσσηνίας»

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.