Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Δεν κινείται τίποτα… Με ταχύτητα… χελώνας η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας

Τεράστιες οι καθυστερήσεις στην εκμετάλλευση των χιλιάδων ακινήτων (πέραν των χώρων των στρατοπέδων), που οδηγούν σε μεγάλες απώλειες εσόδων για το τρωθέν από τις περικοπές δαπανών στράτευμα.

Στη σημερινή κατάσταση πολέμου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες, λόγω των υπερβολικών μειώσεων της χρηματοδοτήσεως κάθε δραστηριότητάς τους, με αποτέλεσμα την κάθετη μείωση του αξιόμαχού τους, παρά τις περί του αντιθέτου συνεχείς διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού.
Και είναι όντως απογοητευτικό το .......

γεγονός ότι, στην κατάσταση αυτή, αντί να αξιοποιηθεί στο μέγιστο ο παράγων του χρόνου, υπάρχει μία χαρακτηριστική καθυστέρηση στη λήψη και υλοποίηση μέτρων, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την πορεία προς την καταστροφή.

Ο λόγος εδώ για την τεράστια καθυστέρηση η οποία παρατηρείται στην αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Ε. Δ., που φυσικά δεν είναι μόνο τα περίφημα «άχρηστα στρατόπεδα» (αυτά που δεν χρησιμοποιεί ή θα μπορούσε να μη χρησιμοποιεί ο Στρατός), για τα οποία η μόνη μέριμνα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι, όχι τόσο πώς να τα αξιοποιήσει για τη χρηματοδότηση των Ε.Δ., αλλά πώς να τα διαθέσει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως για λόγους ευνόητους…

Περιουσία ταμείων

Είναι κυρίως η τεράστια ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες, μέσω του ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας), του ΤΕΣ (Ταμείου Εθνικού Στόλου) και του ΤΑΑ (Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας), ελέγχουν έναν σημαντικότατο αριθμό ακινήτων.
Πόσα; 1.425 ακίνητα το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, με ένα σύνολο 252,6 χιλιάδες στρέμματα, 67 το Ταμείο Εθνικού Στόλου, με 1.495 στρέμματα, και άλλα 77 το Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας, με 563 στρέμματα, ή ένα σύνολο 254.708 στρεμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Οι θέσεις τους παντού. Από το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και κάθε μεγάλης πόλεως της Ελλάδος, μέχρι τη Μύκονο, τον Πόρο, την Κέρκυρα, τη Χίο, τη Λέσβο, τα Χανιά και κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Σε αυτά προσθέστε ακόμη έναν αριθμό αστικών ακινήτων, από απλά διαμερίσματα μέχρι κτίρια γραφείων, βιοτεχνικών χώρων, διαμερισμάτων, ή και απλά διαμερίσματα, όλα σχεδόν από κληρονομιά διάφορων Ελλήνων.

Υπάρχουν ακόμη ακίνητα στην αλλοδαπή, π.χ. τρία ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη και τέσσερα οικόπεδα στο Κάιρο, καθώς και μία μεγάλη λίστα με ναυτικά οχυρά, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον.

Την τεράστια αυτή περιουσία κατέγραψε λεπτομερώς, το 2006, με δική του πρωτοβουλία, ο γνωστός για το ήθος, την επάρκεια και τον πατριωτισμό του τότε υφυπουργός Άμυνας κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο οποίος συνέταξε και ειδικό νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της περιουσίας αυτής, με τίτλο «Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας».

Το εν λόγω νομοσχέδιο υπεγράφη από όλους τους υπουργούς της τότε κυβερνήσεως, και συγκεκριμένως από τους υπουργούς Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο, τον ΥΕΘΑ Ευ. Μεϊμαράκη, τον Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Γ. Σουφλιά, τον Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, τον υπουργό Αναπτύξεως Δ. Σιούφα και τον Δημοσίας Τάξεως Β. Πολύδωρα, αλλά ουδέποτε κατετέθη στη Βουλή για ψήφιση διότι ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει (συζητήσιμο αυτό), αρνήθηκε να υπογράψει.

Τον Απρίλιο του 2010, όταν τα πράγματα «έσφιξαν», ο κ. Λαμπρόπουλος επανήλθε στο θέμα με μία ερώτησή του (14 Απριλίου 2010) προς τον ΥΕΘΑ κ. Ευ. Βενιζέλο, στην οποία -αφού ανέφερε ότι τα Γενικά Επιτελεία ήταν ιδιοκτήτες πολλών χιλιάδων στρεμμάτων (περί τις 250.000) αλλά και μεγάλου αριθμού ακινήτων, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα και στις διαθέσεις πολλών καταπατητών- τον πληροφόρησε ότι είχε συνταχθεί τότε από τον ίδιο (και σε συνεννόηση με τα Γενικά Επιτελεία) ένα σχέδιο νόμου, στο οποίο προεβλέπετο η αξιοποίηση της περιουσίας των Ε.Δ. προς όφελός τους, με τη ρητή απαγόρευση της εκποίησης, ούτε ενός στρέμματος.

Στη συνέχεια, αφού ανέφερε ότι ο τότε υπουργός δεν το κατέθεσε στη Βουλή και αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας, επεσήμανε ότι η εκμετάλλευση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας των Επιτελείων θα αποτελούσε τεράστια πηγή εσόδων για τις Ε.Δ. και -κατ’ επέκταση- ανακούφιση και για τον κρατικό προϋπολογισμό και κατέληξε με το ερώτημα αν το ΥΠΕΘΑ προτίθεται να προχωρήσει στην αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων μας Δυνάμεων και πώς.

Προσχέδιο νόμου

Στην απάντηση του ΥΕΘΑ της 6ης Μαΐου του 2010, ο κ. Βενιζέλος παρεδέχθη ότι «πράγματι μου έχει (ενν. περιέλθει) προσχέδιο νόμου (τον συντονισμό της προετοιμασίας του οποίου είχε ο κ. ερωτών βουλευτής κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας), για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ε.Δ. Το προσχέδιο αυτό θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν στα επόμενα βήματα για τα θέματα αυτά».

Παρακάτω δε ανέφερε ότι «Αφού διαχωριστούν τα ενεργά στρατόπεδα που εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των Ε.Δ. στο πλαίσιο μίας σύγχρονης δομής διοίκησης και δυνάμεων και τα ακίνητα που πρέπει να παραχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για κοινωνικούς λόγους, τα υπόλοιπα ακίνητα θα αξιοποιηθούν προς όφελος των Ε.Δ. σε συνεργασία με τους άλλους ομοειδείς φορείς του Δημοσίου (όπως η ΚΕΔ, τα τουριστικά και τα ολυμπιακά ακίνητα), ώστε να αξιοποιηθεί ένας υφιστάμενος οργανωτικός και χρηματοοικονομικός μηχανισμός με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τις Ε.Δ. και τις μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος».

Έναν περίπου χρόνο αργότερα, και αφού εν τω μεταξύ ο πρώην ΥΦΕΘΑ είχε αποστείλει το προσχέδιο νόμου στον ΥΕΘΑ κ. Βενιζέλο, βλέποντας να μη γίνεται τίποτε, ο κ. Λαμπρόπουλος επανήλθε με νέα ερώτηση (17 Μαρτίου 2011), στην οποία επανέλαβε τα της μεγάλης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ, η οποία είναι καταγεγραμμένη από τα Γενικά Επιτελεία και όμως παραμένει αναξιοποίητη, ενώ ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ έχει μηδενικά έσοδα.
Στη συνέχεια, αναφέρει ότι με την προηγούμενη ερώτησή του (14.4.2010) ζητούσε από τον ΥΕΘΑ να προχωρήσει στην ψήφιση νομοσχεδίου για την αξιοποίηση της παραπάνω περιουσίας, τόνισε ότι αν και του απέστειλε ήδη το σχετικό νομοσχέδιο «μέχρι τώρα δεν προχωρήσατε στην κατάθεση αυτού ή άλλου σχετικού με το θέμα, αν και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και κατ’ επέκταση οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν κορυφωθεί».

Παρακάτω δε, επισημαίνει ότι από το 2006, μεγάλες τράπεζες, ελληνικές και ξένες, είχαν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην αξιοποίηση της περιουσίας των Ε.Δ., προσθέτει ότι «δεν πρέπει να χάνεται χρόνος, όταν μάλιστα τούτο σήμερα είναι αίτημα όλων αλλά και δέσμευση της κυβέρνησης», επαναλαμβάνει αν το ΥΠΕΘΑ προτίθεται να προχωρήσει τώρα στην αξιοποίηση της περιουσίας των Ε.Δ. και με ποιο τρόπο.

Η απάντηση του ΥΕΘΑ κ. Βενιζέλου ήλθε την 1η Απριλίου (σ.σ.: σύμπτωση) και έλεγε τα εξής: «Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, έχει κινηθεί ήδη η διαδικασία επιλογής εξειδικευμένων συμβούλων -με συμμετοχή μεγάλης τράπεζας- για την καταγραφή» (σ.σ.: της ήδη καταγεγραμμένης) «και την αξιολόγηση της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ και των Ε.Δ. Ο σύμβουλος θα υποβάλει και προτάσεις για μορφές αξιοποίησης ακινήτων που δεν καλύπτουν τις στρατιωτικές χρήσεις ή δεν θα παραχωρηθούν δωρεάν κατά χρήση σε ΟΤΑ για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών».

Συμπέρασμα; Όταν ουδείς μπορεί ακόμη να προβλέψει πότε θα ιδιωτικοποιηθεί μία και μόνη εταιρεία, τα ΕΑΣ, για παράδειγμα (με καμιά δεκαριά ακίνητα όλα όλα), εδώ και 20 μήνες από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η νέα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, ο καθείς μπορεί να υποθέσει πότε θα τελειώσει η καταγραφή 1.564 ακινήτων των Ε.Δ. (χώρια η αξιολόγησή τους), χωρίς μάλιστα διαδικασίες «fast track» (σ.σ.: εδώ το μόνο σχόλιο είναι στην ίδια γλώσσα: my foot!).

Με άλλα λόγια, όταν θα έχει ήδη τελειώσει ο πόλεμος, που λέγαμε στην αρχή.

Συνέντευξη στον Κόσμο του Επενδυτή

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.