Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

O Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς παραβρέθηκε χθες στην Επίσκεψη Εργασίας που διοργανώθηκε, μέσω του προγράμματος Fiscalis, από την Ειδική Ομάδα Εργασίας Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και Υψηλών Εισοδημάτων με θέμα «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος και φυσικών προσώπων που κατέχουν μεγάλη περιουσία».

Στη διαδικασία αυτή ..........

συμμετείχαν, εκτός των μελών της ομάδας, στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Τουρκία και την Κροατία.

Σας παραθέτουμε τον χαιρετισμό του κ. Κουσελά:
«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι.
Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με επίκεντρο τη φοροδιαφυγή των υψηλών εισοδημάτων και του μεγάλου πλούτου, είναι πλέον μάχη επιβίωσης για την οικονομία και τη χώρα μας.
Είναι προϋπόθεση για να τελειώνουμε με την de facto ατιμωρησία μεγάλου αριθμού πλούσιων φορολογούμενων, που εξακολουθούν να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, ενώ προκαλούν ολόκληρη την κοινωνία με το υψηλό επίπεδο διαβίωσης και την μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία, την οποία απολαμβάνουν.

Ο μέσος πολίτης στη χώρα μας είναι πεπεισμένος –και όχι άδικα- πως εδώ και χρόνια «οι μεγάλοι» μένουν στο απυρόβλητο, πως «έχουν τον τρόπο τους» να ξεφεύγουν από τους νόμους, τους ελέγχους και τις ποινές.
Και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τη χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών στο φορολογικό μας σύστημα.
Στόχος μας είναι, λοιπόν, να ανατρέψουμε το ταχύτερο και έμπρακτα αυτή την παγιωμένη αντίληψη.
Να εστιάσουμε μεθοδευμένα και αποτελεσματικά στις κατηγορίες φορολογουμένων με την υψηλότερη πιθανότητα να επιδίδονται σε μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή, στους λεγόμενους «μεγαλοφοροφυγάδες».
Ο εντοπισμός, η άμεση και η παραδειγματική αντιμετώπισή τους, είναι βασικό εργαλείο όχι μόνο για τη συμμόρφωση της συγκεκριμένης κατηγορίας φορολογουμένων, αλλά και για τη γενικότερη φορολογική συμμόρφωση.

Όταν ο πολίτης δει πως ο μεγαλοεπιχειρηματίας, ο μεγαλογιατρός, ο μεγαλοδικηγόρος, ο μεγαλοκαλλιτέχνης, που φοροδιαφεύγει συστηματικά, αυτός που έχει βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό, εντοπίζεται, ελέγχεται και αναγκάζεται να συμμορφωθεί, τότε και μόνο τότε θα εμπιστευθεί το φορολογικό σύστημα και στους μηχανισμούς του.
Και αυτό είναι προϋπόθεση για τη φορολογική συμμόρφωση όλων, μια και γνωρίζουμε ότι πέρα από τη μεγάλη, την «επώνυμη» φοροδιαφυγή, υπάρχει και η διάχυτη παραβατικότητα των πολλών, που δεν είναι καθόλου αμελητέα.
Γι’ αυτό, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο έργο της Ομάδας μεγάλης ακίνητης περιουσίας και υψηλών εισοδημάτων, που είναι ήδη πλούσιο και αποτελεί για μας ένα πολύτιμο εργαλείο για να έχουμε σχεδιασμένους, συστηματικούς και αποδοτικούς –ως προς τα έσοδα- ελέγχους.

Ως τώρα έχουμε κάνει σημαντικά βήματα.
Αντιμετωπίσαμε κενά και αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου.
Αυστηροποιήσαμε τις ποινές.
Προχωράμε στην αναγκαία απλοποίηση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
Επιταχύναμε δραστικά την απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης, που προηγουμένως απαιτούσε μέχρι και 7-10 χρόνια για να φτάσουμε σε τιμωρία των παραβατών και σε είσπραξη εσόδων.
Ανασυγκροτούμε εκ βάθρων τους ελεγκτικούς μας μηχανισμούς.
Τους εξοπλίζουμε με σύγχρονη γνώση και εργαλεία, όπως το σύστημα Elenxis.
Προωθούμε στοχευμένους ελέγχους, με βάση συγκεκριμένες διασταυρώσεις, σχέδιο και κριτήρια κινδύνου φοροδιαφυγής, που δεν επιδέχονται αδιαφανείς παρεμβάσεις και κανενός είδους «συναλλαγή» ανάμεσα στον ελεγκτή και τον ελεγχόμενο.
Όλα τα παραπάνω κινούνται πλέον με βάση το 3ετές επιχειρησιακό σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που ολοκληρώσαμε πρόσφατα.
Και εδώ να τονίσω, πως για πρώτη φορά υπάρχει στη χώρα μας ένα εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο σαφές, πλήρες και ποσοτικοποιημένο, με την ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με το συντονισμό και την εποπτεία της υλοποίησής του από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.
Είναι ένα σχέδιο που αξιοποιεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, τους νόμους που ψηφίσαμε τον τελευταίο χρόνο.

Αξιοποιεί τη νέα τεχνολογία, τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και την ηλεκτρονική βάση δεδομένων που πλέον διαθέτουμε, ώστε να μη γίνονται σκόρπιοι έλεγχοι, αλλά έλεγχοι στοχευμένοι, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
Αξιοποιεί, τέλος, τις δυνατότητες που μας παρέχει η ανασυγκρότηση και η εκ βάθρων αναδιάρθρωση του ελεγκτικού και του εισπρακτικού μας μηχανισμού, την οποία προωθούμε.
Ενώνουμε, λοιπόν, τις δυνάμεις μας, για να στείλουμε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες: η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της χώρας, της ανάπτυξης και της κοινωνίας μας.
Και το έγκλημα αυτό δεν μπορεί πια να μένει ατιμώρητο.
Πολίτες και Πολιτεία μαζί, πρέπει αποφασιστικά να δώσουμε και να κερδίσουμε αυτή τη μάχη.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, ξέρουμε πως καμιά χώρα και κανένας μηχανισμός δεν κατάφερε να βελτιώσει θεαματικά τη φορολογική συμμόρφωση από τη μια στιγμή στην άλλη. Στην πραγματικότητα, χρειάστηκαν χρόνια...
Όμως, στη σημερινή συγκυρία, που είναι κρίσιμη για τη χώρα και ιδιαίτερα απαιτητική για όλους, πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα.
Πρέπει όλοι εμείς, η κάθε ομάδα δουλειάς, η κάθε υπηρεσία, το κάθε στέλεχός μας, να καλύψουμε σε ελάχιστο χρόνο κενά, αδυναμίες, προβλήματα και παραλείψεις πολλών ετών.
Γι’ αυτό, είναι αναγκαία και πολύτιμη η διεθνής συνεργασία, η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών με άλλες χώρες, που αντιμετώπισαν και έλυσαν ανάλογα προβλήματα.
Είναι αναγκαία και πολύτιμη η σύγκριση των μεθόδων, των εργαλείων, των διαδικασιών ελέγχου, των προτεραιοτήτων.
Χαίρομαι, λοιπόν, ιδιαίτερα που, πέρα από τα στελέχη μας, συμμετέχουν στη σημερινή διαδικασία και έμπειρα στελέχη από άλλες χώρες, που ασφαλώς θα βοηθήσουν πολύ σε αυτή μας την προσπάθεια.

Είμαι βέβαιος πως η σημερινή συνάντηση εργασίας θα αποτελέσει βήμα γόνιμου διαλόγου και ανταλλαγής χρήσιμων εμπειριών και μεθόδων από όλους τους συμμετέχοντες.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας και –προπαντός- καλή αξιοποίησή τους στη δουλειά και τους στόχους μας.
Τόσο εγώ, όσο και όλη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, είμαστε σταθερά δίπλα σας, αρωγοί και υποστηρικτές στο έργο σας.
Σας θυμίζω, όμως, πως ύστατος και αυστηρός κριτής όλων μας είναι οι πολίτες, που περιμένουν από μας άμεσο αποτέλεσμα και στον τομέα των εσόδων και στην αναγκαία αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης.»

1 σχόλιο:

  1. δεν πας καλλιτερα να ελεγξεις τους
    ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.