Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Πέτρος Τατούλης Στο επίκεντρο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη ανοιχτή συζήτηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και των αντιπεριφερειαρχών κας Τζανετέα, κας Νικολάκου, κ. Παπαφωτίου και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Πουλοκέφαλου με επιχειρήσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι .....

η Περιφέρεια, σε αντίθεση με τις πρακτικές του παρελθόντος, θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των επενδυτών να υλοποιήσουν εγκεκριμένα σχέδια, καλλιεργώντας ταυτόχρονα κλίμα εμπιστοσύνης με τους πολίτες της.
Ο κ. Τατούλης τοποθέτησε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τις επενδύσεις στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τις αξιολόγησε ως βασικά εργαλεία περιφερειακής ανάπτυξης, όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά ολόκληρης της χώρας.

Η εν λόγω συνάντηση είχε σκοπό να αναδείξει τη χρησιμότητα της λογικής αυτής και συνάμα να εξετάσει το ενεργειακό μέλλον της Περιφέρειας. Ο περιφερειάρχης επεσήμανε πως η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί έναυσμα και μόχλευση για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων στον τομέα της ενέργειας. Δήλωσε δε ότι παραμένει ένθερμος υποστηρικτής ανάπτυξης των ΑΠΕ, γιατί δημιουργούνται συνθήκες ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και σπάει το μονοπώλιο της ενέργειας, με άμεσο αντίκτυπο στη μείωση των τιμών.

Αφού επεσήμανε πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η αλλαγή στον ΔΕΣΜΗΕ, απεύθυνε έκκληση για ορθολογιστική διαχείριση του τέλους για τις ΑΠΕ, γεγονός που θα προσφέρει αυξημένες δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης των σχετικών επενδύσεων. Η λειτουργία των ΑΠΕ προσφέρει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως την οικονομία στα καύσιμα, την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων. Κάλεσε, ωστόσο, τις εταιρείες να εκμεταλλευτούν τις νέες τεχνολογίες και να αντιμετωπίσουν προσεκτικά τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις εγκαταστάσεις τους, όπως η αισθητική επέμβαση στο περιβάλλον.

Οι εταιρείες και οι φορείς που παραβρέθηκαν, αφού εξέφρασαν τη βαθιά ικανοποίηση και έκπληξή τους για τις πρωτοπόρες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Περιφέρεια να συζητηθεί για πρώτη φορά σε αποκεντρωμένο επίπεδο το θέμα της ενέργειας, εξέθεσαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, ενώ δήλωσαν και την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στενά με την Περιφέρεια πάνω στο μείζον ζήτημα της ενέργειας.
Ο κ. Τατούλης συνέχισε καλώντας τους θεσμικούς φορείς, με αρμοδιότητα πάνω στα ζητήματα της ενέργειας, να εργαστούν για τη λύση σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις, και όχι μόνο, όπως τη διανομή της ενέργειας. Αναφερόμενος και σε άλλα προβλήματα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια αναλαμβάνει την ευθύνη τήρησης όλων των νόμων και των ντιρεκτίβων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αειφορίας.

Μεγαλόπολη
Για τη Μεγαλόπολη, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι ήταν και θα παραμείνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Πελοπόννησο, καθώς ο λιγνίτης αποτελεί εθνικό ενεργειακό προϊόν, ενώ η λειτουργία της 5ης μονάδας με φυσικό αέριο θα μειώσει σημαντικά τους ρύπους.
Απόφαση της Περιφέρειας είναι ο ανοιχτός διάλογος με πολίτες, θεσμικούς φορείς και επιχειρήσεις για να σχηματιστούν καθαρές απόψεις, οι οποίες θα κατατεθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να ξεκινήσει ρεαλιστικά ο διάλογος πάνω στο ενεργειακό μέλλον της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της χώρας. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου με μοναδικό θέμα «Ενεργειακό Μέλλον στην Πελοπόννησο».

Επενδύσεις
Ο περιφερειάρχης, τέλος, ανέφερε ότι το βασικό στοίχημα της Περιφέρειας είναι να αλλάξει το σκηνικό στην Πελοπόννησο με επενδύσεις έτοιμες να υλοποιηθούν, με σεβασμό πάντοτε στις ευαισθησίες όλων των πολιτών, ακόμα και ακραίες. Με τον τρόπο αυτό και τις πρωτοβουλίες που θα συνεχίσει να εφαρμόζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα καταστεί πιλότος για τη δρομολόγηση των εξελίξεων στο θέμα της ενέργειας και της περιφερειακής ανάπτυξης ολόκληρης της χώρας.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.