Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ο Γ. Καραμπάτος για την Αναθεώρηση Πλαισίου Λειτουργίας της αγοράς.

Με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς (Οδηγία 2006/123/ΕΚ-Μπόλκενστάϊν) και τα νέα θέματα, που ήδη τίθενται, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, όπως κυριακάτικη αργία, εγκατάσταση και λειτουργία υπερκαταστημάτων και αλλοδαπών επιχειρήσεων, παραεμπόριο κ.λπ., ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γιώργος Καραμπάτος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

Η σύνθεση του εμπορίου στην Ελληνική Περιφέρεια είναι γνωστή: αποτελείται στη συντριπτική του πλειοψηφία από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Οι συνέπειες της τρέχουσας οικονομικής ...........

συγκυρίας είναι επίσης γνωστές: πληθώρα ΜμΕ στην περιοχή μας, αρκετές χιλιάδες στο σύνολο της Χώρας μας, αναγκάζονται να βάλουν «λουκέτο» μπροστά στην ανύπαρκτη ζήτηση και την αδυναμία τους να εξασφαλίσουν κεφάλαια από δανειακές πιστώσεις...
Σε ένα τέτοιο κλίμα, δεν είναι, δεν μπορεί να είναι, αποδεκτό να θεσμοθετηθούν ρυθμίσεις, που θα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη θέση των εμπορικών ΜμΕ και θα αυξάνουν τον ήδη εξαντλητικό ανταγωνισμό (εν πολλοίς αθέμιτο), που τους ασκούν οι πολυεθνικές (π.χ. super market), οι ανεξέλεγκτοι αλλοδαποί έμποροι και το παραεμπόριο, όταν μάλιστα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν κινητοποιούνται και δεν περιορίζουν την παράνομη εμπορική δραστηριότητα.

Καλούμε την κυβέρνηση να απέχει από ρυθμίσεις, που προορίζονται να δώσουν τη χαριστική βολή σε όσες ΜμΕ κατορθώνουν ακόμη να επιβιώνουν, μέσα στο γενικό πάγωμα της αγοράς. Ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στις πόλεις, η προσθήκη τμήματος πρατηρίου βενζίνης και «ζεστής γωνιάς» (για το ψήσιμο κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας) στα super market, η διεύρυνση του αριθμού των δικαιουμένων άδειας πλανόδιου εμπόρου κ.λπ. δεν θα έπρεπε καν να τεθούν σήμερα σε συζήτηση. Η αναφορά σε τέτοιες ρυθμίσεις, και μόνο, δίνει την εντύπωση στο μέσο επιχειρηματία της περιοχής μας, ότι ουδείς από την πλευρά της Πολιτείας έχει καταλάβει τη θέση του, ώστε να τον στηρίξει με μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητάς του και εξασφάλισης της επιβίωσής τους, αλλά και ότι η Πολιτεία, δια των αρμοδίων οργάνων της, αδυνατεί παντελώς να συλλάβει το μέγεθος της καθίζησης της αγοράς.

Από την πλευρά μας, έχουμε πολλές φορές αναδείξει τα θέματα των πραγματικών διαστρεβλώσεων του ανταγωνισμού στην αγορά (πολυεθνικές, αλλοδαποί έμποροι, παραεμπόριο, κ.λπ.) αλλά και το πρόβλημα ρευστότητας, γραφειοκρατίας κ.λπ., που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ, και τον υπαρκτό κίνδυνο της ολιγοπωλιακής διάρθρωσης της αγοράς, εάν επικρατήσουν τελικά ρυθμίσεις, που εξοντώνουν τις ΜμΕ άμεσα ή έμμεσα…. Η νέα απόπειρα πραγματικά διαστρεβλωτικών ρυθμίσεων, που βασίζεται σε κοινοτική νομοθεσία και οδηγεί μεσοπρόθεσμα σε πλήρη αφελληνισμό του Εμπορίου στη Χώρα μας, θα μας βρει και πάλι κατηγορηματικά αντίθετους. Γιατί, στο όραμά μας για τη Μεσσηνία δεν περιλαμβάνεται η εγκατάσταση δεκάδων πολυεθνικών, που, έχοντας εξοντώσει το ντόπιο εμπόριο, θα κινούνται ελεύθερα πλέον και χωρίς ανταγωνιστές, πουλώντας μόνο ξενόφερτα προϊόντα χαμηλού κόστους, ξένα προς την παραγωγή μας, τις συνήθειες και τον πολιτισμό μας.

Όπως επίσης έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι η λύση στα κυκλοφοριακό πρόβλημα της Καλαμάτας και των άλλων πόλεων της Μεσσηνίας θα προκύψει μόνο με την απομάκρυνση των Σούπερ Μάρκετ από το κέντρο των πόλεων και την εγκατάσταση τους στις παρυφές της πόλης, εξ’ άλλου για το θέμα αυτό υπάρχει ήδη το θεσμικό πλαίσιο των Επιχειρηματικών Πάρκων, που δίνει την δυνατότητα στις Δημοτικές αρχές να ξεκινήσουν διάλογο μαζί τους και να τις διευκολύνουν για την μεταφορά τους. Είναι σίγουρο ότι η μεταφορά των σούπερ μάρκετ εκτός πόλης δίνει απάντηση σε θέματα ποιότητας ζωής και βοηθά στην επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων που σήμερα πνίγονται από τις αθέμιτες τακτικές των μεγάλων σούπερ μάρκετ.

1 σχόλιο:

  1. Εκλογές έρχονται στο επιμελητήριο Μεσσηνίας... Πρόεδρος θέλει να ξαναβγεί ο Καραμπάτος...
    Ξαφνικά απόκτησε άποψη επι παντός επιστητού....
    Αλήθεια αυτά είναι σε συνεννόηση με τον μεγλάλο Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγώτη Νίκα;

    M c H
    Διαχειριστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.