Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

buckyball

Σήμερα η google αφιερώνει το logo της σε ένα παράξενο και άγνωστο για πολλούς θέμα: Το buckyball! Το σήμα αυτό σήμερα μας καλεί και σε ένα παιχνίδι. Δείτε το παρακάτω Video βίντεο για να καταλάβετε!

Μα τι είναι αυτό που μιάζει με μπάλα ποδοσφαίρου;

Τα buckyballs είναι μικροσκοπικά ...........

μοριακά κλουβιά φιαγμένα από 60 ή περισσότερα άτομα άνθρακα. Ανακαλυφθήκαν το 1985 από τους Harold Kroto et al που κέρδισε και το Νόμπελ και η φουλερένια δεν είναι άλλο από μόριο άνθρακα με σφαιρικό σχήμα.

Μια φουλλερενίων είναι κάθε μόριο αποτελείται εξ ολοκλήρου από άνθρακα, με τη μορφή ενός ελλειψοειδούς κοίλης σφαίρας.

Σφαιρικό φουλερένια καλούνται επίσης Buckyballs, και κυλινδρικό αυτοί ονομάζονται νανοσωλήνες άνθρακα ή buckytubes.

Ονομάζονται προς τιμή του αρχιτέκτονα Buckminste, που ήταν ο σχεδιαστής ενός γεωδεσικού θόλου που μοιάζει με αυτό το μόριο. Αυτή η εικόνα επιδεικνύει πώς τα εξωγήινα αέρια όπως το ήλιο, μπορούν να παγιδευτούν μέσα στο κλουβί του φουλερενίου.

Buckyballs και buckytubes έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης έρευνας, τόσο για τη μοναδική χημεία τους και για τις τεχνολογικές εφαρμογές τους, ιδίως στην επιστήμη των υλικών, των ηλεκτρονικών, και η νανοτεχνολογίαΕίναι σταθερά μόρια και απαιτούν θερμοκρασίες τάξεως 1000 oC και άνω για να διασπαστούν οι δεσμοί μεταξύ των ανθράκων οι οποίοι το αποτελούν.

Η επιφάνεια τους αποτελείται από πενταμελείς και εξαμελείς δακτυλίους άνθρακα.

Η πρώτη φουλλερενίων που ανακαλύφθηκε, και συνονόματο της οικογένειας, ήταν Buckminsterfullerene (C60), η οποία εκπονήθηκε το 1985 από το Harold Kroto, James Heath, Sean O'Brien, Robert Curl και Richard Smalley στο Rice University. Το όνομα ήταν ένα φόρο τιμής στον Richard Buckminster Fuller, των οποίων η γεωδεσικούς θόλους μοιάζει. Φουλερένια έκτοτε βρεθεί να συμβεί (αν σπάνια) στη φύση.

Η ανακάλυψη των φουλλερενίων διευρυνθεί σημαντικά ο αριθμός των γνωστών allotropes του άνθρακα, οι οποίες μέχρι πρότινος περιορίζονταν σε γραφίτη, διαμαντιών, καθώς και άμορφο άνθρακα όπως άνθρακας και Sootle. Buckyballs και buckytubes έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης έρευνας, τόσο για τη μοναδική χημεία τους και για τις τεχνολογικές εφαρμογές τουιδίως την επιστήμη των υλικών, των ηλεκτρονικών, και η νανοτεχνολογία.



Από το madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.