Μετά την Κρήτη και την Πελοπόννησο ανέβασε τις τιμές παραγωγού ελαιολάδου και η Λέσβος, ενώ ξεκίνησαν οι εξαγωγές προς την Αφρική από το λιμάνι του Βόλου. Η αρχή έγινε με ελαιόλαδα από Κρήτη και Πελοπόννησο και ήδη το Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου διενεργεί τους ελέγχους των εξαγομένων ποσοτήτων.
Όσον αφορά την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, την 1η Ιουλίου
ανακοίνωσε αύξηση τιμών κατά 0,20 ευρώ στα έξτρα παρθένα και παρθένα ελαιόλαδα, ακολουθώντας με καθυστέρηση λίγων ημερών τις ελαιοπαραγωγικές ενώσεις της Κρήτης και της Πελοποννήσου.
Στα «χοντρά» λάδια...
η άνοδος των τιμών είναι μικρότερη και φθάνει στα 0,13 ευρώ ανά κιλό.
Ειδικότερα, οι νέες τιμές που δίνει η ΕΑΣ Λέσβου είναι 2,10 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου από 1,90 ευρώ για τα τρία δέκατα, 1,90 ευρώ από 1,70 ευρώ για τον άσσο, 1,70 ευρώ από 1,58 ευρώ για το δυάρι, 1,66 ευρώ από τα 1,53 ευρώ για το τριάρι και στο πεντάρι η τιμή διαμορφώνεται στα 1,60 ευρώ από τα 1,47 ευρώ ανά κιλό.
Για τα βιολογικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα εσοδείας 2008 09, οι τιμές κυμαίνονται ως εξής:
* Τρία δέκατα: 2,70 ευρώ/ κιλό
* Τέσσερα δέκατα: 2,65 ευρώ/ κιλό
* Πέντε δέκατα: 2,60 ευρώ/ κιλό
* Έξι δέκατα: 2,55 ευρώ/ κιλό
Όλες οι ποσότητες θα πρέπει:
* Να συνοδεύονται από τα απαραίτητα νόμιμα πιστοποιητικά (Πιστοποιητικό φορέα πιστοποίησης, πιστοποιητικό ανάλυσης για φυτοφάρμακα κ.λπ)
* Να αναφέρεται το έτος εσοδείας
* Να έχει αποσταλεί δείγμα στο χημείο της ΕΑΣ Λέσβου για τον έλεγχο ποιότητας του προς παραλαβή ελαιολάδου.
* Το χημείο της ΕΑΣ Λέσβου να έχει γνωματεύσει θετικά για το ελαιόλαδο
* Το ελαιόλαδο που θα αποστέλλεται να είναι ακριβώς των ίδιων προδιαγραφών με το δείγμα διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα παραλαμβάνεται
* Ελάχιστη ποσότητα παραλαβής 3.000 κιλά (μέσω συνεταιρισμών).
* Παραλαβές ποσοτήτων μεγαλύτερων των 3.000 κιλών θα γίνονται κατόπιν συνεννόησης με την ΕΑΣ Λέσβου.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Το σήμα ανάκαμψης της αγοράς του ελαιολάδου ήρθε με το άνοιγμα της αποθεματοποίησης, δημιουργώντας μικρή αισιοδοξία στους ελαιοπαραγωγούς από την ανοδική τάση που παρουσίασε το τελευταίο χρονικό διάστημα η τιμή του ελαιολάδου. Χωρίς να σημαίνει και καλή τιμή, αφού αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ίσα που έχει αγγίξει τα 2 ευρώ το κιλό. Για την αναστροφή της κατάστασης υπάρχουν «αντιφατικές» εκτιμήσεις σχετικά με το ρόλο που έπαιξε σε αυτό η διαδικασία για την ιδιωτική αποθεματοποίηση. Πάντως είναι σίγουρο ότι άλλαξε τη ψυχολογία.
Η ΕΑΣ Μεσσηνίας έκανε την αρχή κι ακολούθησε η ΕΑΣ Πεζών, η οποία από τα 1,90 ανέβασε την τιμή στα 2,00 ευρώ και στη συνέχεια στα 2,10 ευρώ για τα τρία δέκατα. Η ΕΑΣ Ηρακλείου αγοράζει το λάδι στα 2,00 ευρώ (οι τιμές που δίνει η ΕΑΣ Ηρακλείου είναι βαρόμετρο για την αγορά της Κρήτης).
Στη Μεσσηνία οι τιμές είναι λίγο πιο ψηλά όπου η ΕΑΣ εκεί αγοράζει στα 2,20 ευρώ, ενώ στη γειτονική Λακωνία οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 2,05 ευρώ έως 2,10 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου.
Η άνοδος των τιμών δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας αλλά παράγοντες της αγοράς συνιστούν συγκράτηση, λόγω της μεγάλης αστάθειας στην αγορά του ελαιολάδου, η οποία δεν αφορά τόσο την κατανάλωση του προϊόντος όσο την τυποποίηση και το εμπόριο.
Ο ισπανικός γίγαντας SOS Cuetara περνάει δύσκολες στιγμές κι αυτό ως ένα βαθμό αυτονομεί τις θυγατρικές του εταιρείες και ανεβάζει το ηθικό των ανταγωνιστών του.
Η κατανάλωση του ελαιολάδου κινείται πτωτικά σε σχέση με πέρυσι, αλλά δε δικαιολογεί έως τώρα την κάθετη πτώση των τιμών παραγωγού που είχαμε το προηγούμενο εξάμηνο.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σοβαρή αύξηση της ζήτησης για χύμα ελαιόλαδο στην Ιταλία. Όμως οι ιταλικές τυποποιητικές επιχειρήσεις συνηθίζουν όταν εξασφαλίζουν τις ποσότητες που θέλουν, να βγαίνουν από την αγορά.
ΠΑΣΕΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.