Τα καρότα που κόβονται σε φέτες πριν από το βράσιμο χάνουν το 25% της αντικαρκινικής τους ιδιότητας, διαπιστώνουν οι ερευνητές που ανακάλυψαν της ευεργετικές δράσεις του λαχανικού. Τα καρότα που μαγειρεύονται ολόκληρα είναι εξάλλου νοστιμότερα, έδειξαν οι δοκιμές.
«Ο τεμαχισμός των καρότων αυξάνει την ελεύθερη επιφάνειά τους, οπότε όταν βράζουν διαρρέουν στο νερό περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους» εξήγησε στο Reuters η Δρ Κίρστεν Μπραντ, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ.
Τα ολόκληρα καρότα, αντίθετα, διατηρούν κλειδωμένα μέσα τους τόσο την ουσία ........
φαλκαρινόλη, η οποία έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, όσο και τα σάκχαρα που δίνουν γεύση.
Πράγματι, οι τυφλές δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ερευνητές με τη συμμετοχή 100 εθελοντών έδειξαν ότι το 80% προτιμούσε τη γεύση των καρότων που είχαν μαγειρευτεί ολόκληρα.
Η Δρ Μπραντ, σε συνεργασία με συναδέλφους της στο Πανεπιστήμιο της Δανίας, είχε ανακαλύψει την ευεργετική δράση της φαλκαρινόλης πριν από τέσσερα χρόνια.
Όταν όμως τα βάζεις στο μπλέιντερ δεν είναι εύκολο.
ΑπάντησηΔιαγραφή