Μετά το μεγάλο σεισμό του 1986, το κτήριο της παλιάς δημοτικής αγοράς Καλαμάτας κατεδαφίστηκε, καθώς είχε υποστεί σοβαρές ζημιές.
Ακολούθησε η παραχώρηση από το Δήμο στο υπουργείο Πολιτισμού του συγκεκριμένου χώρου, με σκοπό την ανέγερση ενός κτηρίου στα αρχιτεκτονικά πρότυπα του παλιού, που θα στέγαζε τις αρχαιότητες του τόπου.
Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, που εγκαινιάστηκε την Κυριακή το μεσημέρι από τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά.
Πνευματική βιτρίνα........
Για το πιο όμορφο στολίδι, πλάι στο εθνικό σύμβολο των Αγίων Αποστόλων, μίλησε ο κ. Σαμαράς, δηλώνοντας τυχερός που το εγκαινίασε ο ίδιος ως υπουργός Πολιτισμού. Έκανε λόγο για ένα «πλέγμα μνήμης» που εκτείνεται οριζόντια στο χώρο και κάθετα στο χρόνο, παρουσιάζοντας με τρόπο ανάγλυφο, ζωντανό και εποπτικό, το σύνολο της πλούσιας κληρονομιάς του νομού.
«Για το μουσείο αγωνίστηκαν πολλοί άνθρωποι από ολόκληρη τη Μεσσηνία, απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, τάξεις, επαγγέλματα και ηλικίες» είπε, χαρακτηρίζοντάς το «πνευματική βιτρίνα», που θα αποτελέσει το επίκεντρο της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. «Δεν είναι απλώς φόρος τιμής στο παρελθόν, αλλά και επένδυση στις ψυχές των νέων ανθρώπων» παρατήρησε, τονίζοντας ότι τα μουσεία δεν είναι μόνο τα κτήρια και τα εκθέματά τους, αλλά και μια οπτική για τον κόσμο, το χθες, το σήμερα και το αύριο.
«Αντλούμε τις πνευματικές μας δυνάμεις από τα απαράμιλλα έργα του τόπου μας, που προσδιορίζουν το μεγαλείο, την υψηλή παρουσία στο χώρο και το χρόνο. Αυτά τα έργα έχουμε χρέος να τα διαφυλάξουμε και να τα προβάλλουμε στα πέρατα της οικουμένης» πρόσθεσε ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι τα εκθέματα δείχνουν τη διαχρονικότητα του πολιτισμού μας και κάνουν το μουσείο σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την Καλαμάτα ή τη Μεσσηνία, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην τήρηση της δέσμευσης του Αντώνη Σαμαρά ότι τα εγκαίνια θα γίνονταν πριν από αυτά του μουσείου της Ακρόπολης, σε αντίθεση με τις υποσχέσεις προηγούμενων υπουργών που δεν τηρήθηκαν. Από την πλευρά του, υποσχέθηκε την ολοκλήρωση της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου, ώστε να αναδειχθεί καλύτερα το Μουσείο.
Μωσαϊκό ιστορίας
«Μωσαϊκό της ιστορίας του τόπου» χαρακτήρισε το νέο Μουσείο η επικεφαλής της Γεν. Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ. Σουζάνα Χούλια, η οποία έδειξε το μεσσηνιακό μουσείο ως απόδειξη του τι μπορεί να επιτευχθεί, όταν οι υπηρεσίες συνεργαστούν. Δηλαδή, ΥΠ.ΠΟ., ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και 26η Εφορεία Βυζαντινών.
Από το χώρο της παλιάς αγοράς, που είναι συνδεδεμένος με τις μνήμες των περισσότερων Μεσσήνιων, αφού «κατακλυζόταν καθημερινά από το πολύβουο πλήθος των εμπόρων και των πελατών της», ξεκίνησε η διευθύντρια της ΛΗ΄ Εφορείας Ξένη Αραπογιάννη. Συνέχισε με την παρουσίαση ενός σύγχρονου μουσείου, με ψηφιακές εφαρμογές και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ένα μουσείο, για το οποίο το αρχικό σχέδιο ήταν να περιλαμβάνει την αρχαιολογική συλλογή του διπλανού Μπενάκειου. Όμως, στη συνέχεια, όπως είπε η διευθύντρια της 26ης Εφορείας Ευγενία Χαλκιά, εμπλουτίστηκε με εκθέματα της βυζαντινής περιόδου, από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους έως την Άλωση, οδηγώντας τον επισκέπτη σε ένα νοερό ταξίδι στο αρχαίο και μεσαιωνικό παρελθόν της Μεσσηνίας.
Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μεσσηνίας Θεόκλητος Λαμπρινάκος.
Σύγχρονο μουσείο
Η έκθεση του νέου μουσείου είναι στημένη σύμφωνα με την παλιά γεωγραφική διαίρεση του νομού σε τέσσερις επαρχίες: Πυλία (θολωτοί τάφοι και κάστρα), Τριφυλία (το ομηρικό βασίλειο του Νέστορα), Μεσσήνη (η εύφορη ενδοχώρα με την πρωτεύουσα του μεσσηνιακού κράτους), Καλαμάτα (αρχαιότητα και Βυζάντιο στη σκιά του Ταϋγέτου).
Ο επισκέπτης, αφού περάσει από τον γκισέ της εισόδου και πάρει στα χέρια του το ενημερωτικό έντυπο, ακολουθεί μια κεντρική «οδική αρτηρία», που θυμίζει τη ροή του ποταμού Παμίσου, ανάμεσα στις προθήκες και τα εκθέματα. Στη διαδρομή συναντά δύο βίντεο της Καλαματιανής σκηνοθέτιδας Κλεώνης Φλέσσα.
Το πρώτο για τους σεισμούς της Καλαμάτας και το δεύτερο για το στοιχείο του «νερού». Στο πίσω μέρος του κτηρίου, υπάρχει ο χώρος δραστηριοτήτων. Στον προθάλαμο βρίσκονται δύο υπολογιστές, όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν ηλεκτρονικά στον αρχαίο κόσμο. Στην αίθουσα με τα τραπεζάκια και τα πολύχρωμα σκαμπό, τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν στο συλλογικό έργο κατασκευής ενός τείχους, αλλά και στη δημιουργία του δικού τους ψηφιδωτού.
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, που διαθέτει και πωλητήριο, είναι ανοιχτό καθημερινά 8.00 π.μ. με 8.00 μ.μ. και Δευτέρα 1.30 με 8.00 μ.μ. Εισιτήριο: 2 ευρώ (1 ευρώ μειωμένο για συγκεκριμένες κατηγορίες επισκεπτών).
Πηγή: Θάρρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.