Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Παραίτηση Αλαβάνου: Μετα τον σεισμό της 7ης Ιουνίου ήρθε και ο μετασεισμός

Ο «μετασεισμός, μετά το σεισμό του εκλογικού αποτελέσματος», για τον οποίον είχε προϊδεάσει προχθές ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, τελικώς προκλήθηκε από τον ίδιον χθες, με την υποβολή της παραιτήσεώς του από το βουλευτικό αξίωμα.

Από νωρίς χθες το μεσημέρι, εν όψει της συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα, το περιβάλλον του κ. Αλαβάνου διοχέτευε την πληροφορία περί παραιτήσεώς του από τη Βουλή και, κατά συνέπεια, και από το ρόλο του, ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της παράταξης.

Μάλιστα, ο κ. Αλαβάνος εφέρετο ως απολύτως αρνητικός στην πρόταση για αναβολή της ......

συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποίαν υπέβαλε ο Συνασπισμός η βασική δηλαδή συνιστώσα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς...

Ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος δεν παρέστη στην σύνοδο της ΚΠΕ του ΣΥΝ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, επέλεξε να εκθέσει τις απόψεις του, για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα και τις επόμενες κινήσεις του όχι στο κόμμα του, αλλά σε ένα άτυπο όργανο της ευρύτερης παράταξης, γεγονός με αυτονόητη πολιτική σημασία, καθώς μπορεί να ερμηνευθεί ως δηλωτική της απόφασής του να δρομολογήσει πολιτικές διεργασίες, οι οποίες στην κατάληξή τους θα οδηγήσουν στη «διάχυση - απορρόφηση» του ΣΥΝ από -και στον- ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πολύωρη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ -πέραν των 4 ωρών- καταβλήθηκε έντονη προσπάθεια από τα μέλη της να μεταπεισθεί ο κ. Αλαβάνος και να ανακαλέσει την απόφασή του, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο συντονιστής της Γραμματείας, Γιάννης Θεωνάς, άφησε «ανοικτό» ένα παράθυρο, καθώς ανακοίνωσε, χθες το βράδυ, ότι η συνεδρίαση του οργάνου θα επαναληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα, αν και, όπως σημειώνεται, ο κ. Αλαβάνος δεν άφησε πολλά περιθώρια αναθεώρησης της απόφασής του...

Γεγονός παραμένει πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με την απόφασή του να παραιτηθεί από το Κοινοβούλιο, παροξύνει την κρίση στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με προφανή επιδίωξη να επιταχύνει τις όποιες εξελίξεις.

Εκτός από μια έμπρακτη παραδοχή των ευθυνών του για το εκλογικό αποτέλεσμα -και με δεδομένες τις ψυχρές πολιτικές σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι βουλευτής-, η ενέργεια Αλαβάνου μπορεί να λειτουργήσει ως «ντόμινο», συμπαρασύροντας στην έξοδο και τον κ. Τσίπρα, ο οποίος εξελέγη μόλις πριν από ενάμιση χρόνο στο αξίωμα που κατέχει, από Συνέδριο του Συνασπισμού, με πλειοψηφία περί το 70%...

Είναι άλλωστε, και ο μόνος τρόπος που διαθέτει ο κ. Αλαβάνος για να δρομολογήσει μια αλλαγή στην ηγεσία του ΣΥΝ και κινείται στη λογική της δήλωσής του, προχθές, ότι δεν έχει καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα πως έχει μετανιώσει για την προώθηση Τσίπρα στην προεδρία, για να προσθέσει: «Θεωρώ όμως ότι όλοι, βλέποντας πρώτα απ' όλα τον δικό μου ρόλο, πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή».

Η ηγεσία του ΣΥΝ δεν είχε αντιδράσει έως αργά χθες το βράδυ, ενώ στελέχη του πλειοψηφούντος «Αριστερού Ρεύματος» θεωρούσαν «ακατανόητη» την κίνηση Αλαβάνου, την οποίαν πάντως δεν εκτιμούσαν ως «τελεσίδικη» και προέτρεπαν: «Οχι τρέλες, εν όψει και εθνικών εκλογών. Να πάμε όλοι μαζί».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.