Το ελληνικό «Τρίγωνο των... ανεμοστρόβιλων» αποτελεί η περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, καθώς μια φορά τον χρόνο δημιουργείται εκεί ένας πανίσχυρος ανεμοστρόβιλος σπέρνοντας την καταστροφή στο πέρασμά του.
O χθεσινός ανεμοστρόβιλος που δημιουργήθηκε μέσα από ένα καταιγιδοφόρο νέφος ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς που καταγράφηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τη στιγμή που χθες το πρωί τα μαύρα σύννεφα είχαν πυκνώσει πάνω από την Ηλεία, μεγάλες αέριες μάζες συσσωρεύονταν στον ουρανό της Νέας Μανωλάδας. Ο ανεμοστρόβιλος εκδηλώθηκε σε ύψος περίπου 2 χιλιομέτρων και οι αέριες μάζες που άρχισαν με ταχύτητα να περιδινίζονται εφόρμησαν από τη βάση του σύννεφου προς το έδαφος, αποκτώντας μορφή σιφωνιού.
Καθώς το τεράστιο σύννεφο που προκάλεσε την καταιγίδα βυθίστηκε περισσότερο προς τα κάτω, ο ανεμοστρόβιλος ορθώθηκε σ΄ αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «μέγιστο παράστημά του», αποκτώντας ύψος 1,5 χιλιομέτρου. Ήταν η στιγμή που στριφογύριζε με την ιλλιγιώδη ταχύτητα των 200 χιλιομέτρων. «Αμέσως καταλάβαμε...
ότι είχαμε να κάνουμε με ένα από τα πιο έντονα φαινόμενα που έχουμε καταγράψει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μιχάλης Σιούτας, που είναι δρ. μετεωρολόγος στο Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη και ο πρώτος επιστήμονας που ξεκίνησε να ερευνά τους ανεμοστρόβιλους στη χώρα μας.
Το θυελλώδες πέρασμα του ανεμοστρόβιλου διήρκεσε λίγα λεπτά και η έκταση στην οποία κινήθηκε δεν ξεπέρασε τα 7 χιλιόμετρα. «Διαφορετικά οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ πιο τραγικές καθώς θα μπορούσαμε να είχαμε τραυματισμούς ή ακόμη και το θάνατο κάποιου ανθρώπου», προσθέτει ο κ. Μ. Σιούτας ο οποίος υπενθυμίζει την περίπτωση του φοβερού ανεμοστρόβιλου που δημιουργήθηκε ξαφνικά το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου 2004 στη Μεθώνη Πιερίας. Είχε τόση δύναμη ώστε ανασήκωσε μια βάρκα μέσα από τη θάλασσα και την εκτόξευσε στην ακτή προκαλώντας τον θάνατο ενός 10χρονου παιδιού.
Εκρηκτικός συνδυασμός
Όμως αυτό που συμβαίνει στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο φαίνεται πως δεν έχει προηγούμενο στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να χαρακτηρίζουν την περιοχή ως «Τρίγωνο των Βερμούδων». Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει εδώ και αρκετά χρόνια ο κ. Μ. Σιούτας και οι συνεργάτες του, καταδεικνύουν πως σε αυτή τη ζώνη υπάρχει ένας εκρηκτικός συνδυασμός μετεωρολογικών φαινομένων τα οποία, σε συνάρτηση με το γεωλογικό ανάγλυφο της περιοχής και τη γειτνίαση της ξηράς με τη θάλασσα, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες εμφάνισης ισχυρών ανεμοστρόβιλων.
«Είναι μια περιοχή όπου βρέχει συχνά και η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», λέει ο Έλληνας ερευνητής. «Η διέλευση βαρομετρικών χαμηλών, η διαφορά στην πίεση, η σχέση της θάλασσας με την ξηρά αλλά και το γεγονός ότι η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας γίνεται από τα δυτικά δημιουργούν εκ πρώτης όψεως ένα εκρηκτικό μείγμα που ευνοεί την εμφάνιση των ακραίων αυτών φαινομένων». Μάλιστα, από την έρευνα των ειδικών έχει αποδειχτεί ότι οι ανεμοστρόβιλοι που δημιουργούνται αρχικά πάνω από τη θάλασσα (λέγονται σίφωνες στην περίπτωση αυτή) και στη συνέχεια εισβάλλουν στην ξηρά είναι και οι πιο επικίνδυνοι.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.