Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η Ντόρα Μπακογιάννη για τον θάνατο του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου

Η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου ενός εξαιρετικού ανθρώπου και αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, ενός αληθινού φίλου.

Η εφοπλιστική οικογένεια θρηνεί σήμερα την ...........

απώλεια ενός σημαντικού μέλους της, ενός πραγματικού έλληνα με όραμα και κοινωνική ευαισθησία που έδωσε και την ψυχή του για την ανάπτυξη του τόπου του και την προβολή της χώρας μας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Σύλλογος Μεσσήνιων Φοιτητών. Καλό ταξίδι καπετάνιε

Σήμερα έφυγε από κοντά μας ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος.
Ο Καπετάνιος μας ενέπνευσε με το όραμα του και στάθηκε δίπλα μας ως αληθινός πατέρας.
Καλό ταξίδι Καπετάνιε ...

Σύλλογος Μεσσηνίων Φοιτητών



Δημήτρης Κουσελάς: Καλό σου ταξίδι, Καπετάν Βασίλη!

Δήλωση για τον θάνατο του Καπετάν βασίλη Κωνσταντακόπουλου έκανε πριν λίγη ώρα, ο υφυπουργός οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς.

Ο καπετάν-Βασίλης Κωνσταντακόπουλος έφυγε για το μεγάλο ταξίδι.
Υπήρξε σε όλα του μαχητής, άξιο τέκνο της Μεσσηνίας μας, που την τίμησε, την ανέδειξε και τη στήριξε όσο λίγοι.

Επιχειρηματίας οραματιστής και πρωτοπόρος, καπετάνιος ικανός και επίμονος, τa ΄βγαλε πέρα στα δύσκολα νερά των μεγάλων επενδυτικών πρωτοβουλιών για τον τόπο.
Αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό στις .........

καρδιές μας, αλλά και άξιους συνεχιστές του επιχειρηματικού του οράματος και του μεγάλου του έργου για τη Μεσσηνία και τη χώρα.

Καλό σου ταξίδι, Καπετάν Βασίλη! Θα σε θυμόμαστε πάντα με την αγάπη και το σεβασμό που κέρδισες με το σημαντικό έργο και την προσφορά σου στον τόπο μας!

Παρέμβαση Τατούλη για τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στα Διόδια Πελοποννήσου

Την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων που οδηγούν στην συνεχή αύξηση των διοδίων στην Πελοπόννησο ζητά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης με επιστολή παρέμβαση στους Υπουργούς: Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα, κΙ Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδη. Η επιστολή εστάλη την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2010.

Αναλυτικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρει στην επιστολή του προς τους τρεις Υπουργούς:

"Tην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε, κατά κοινή ομολογία, οφείλουμε να επιστρατεύσουμε όλα τα αποθέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και να επιδείξουμε την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευθύνη, προκειμένου να εξασφαλίσουμε το ζητούμενο της κοινωνικής συνοχής, επί των γερών βάσεων του οποίου θα θέσουμε τις νέες βάσεις του αναπτυξιακού μοντέλου, που έχει ανάγκη η χώρα για να εξέλθει από την κρίση.
Ως εκ τούτων, πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή .........

στην συνεχιζόμενη αύξηση των διοδίων στις εθνικές οδούς που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ζητώ άμεσα την παρέμβαση σας προκειμένου να καταστεί δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση των επίμαχων συμβάσεων, όπως άλλωστε προβλέπεται ρητά και στην νομοθετική ρύθμιση. Σε διαφορετική περίπτωση, οι Πελοποννήσιοι πολίτες δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος των αυξήσεων, οι οποίες παράλληλα θα αποτελούν ανάχωμα στην αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειας μας.

Κλείνοντας, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές όπου ο ορθολογισμός και η νηφαλιότητα οφείλουν να πρυτανεύσουν, δεν μπορούμε να αφήνουμε περιθώρια στο λαϊκισμό να σκιάζει περαιτέρω το μέλλον του τόπου μας και την προσδοκία ευημερίας των συμπολιτών μας. Οι ενέργειες μας πρέπει να είναι άμεσες και αποτελεσματικές, στην κατεύθυνση της διαφύλαξης των κοινωνικών αγαθών με εφικτές λύσεις."

Συλληπητήριο μήνυμα Καραμπάτου για τον χαμό του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου

Η επιχειρηματική κοινότητα της Μεσσηνίας θρηνεί την απώλεια του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, του αναντικατάστατου φίλου, του λαμπρού συμπατριώτη, του υποδειγματικού επιχειρηματία ο οποίος έκανε στόχο ζωής την ευημερία της Μεσσηνίας και απέδειξε έμπρακτα την αγάπη του για τη γενέτειρα γη.

Ήταν και θα παραμείνει ξεχωριστός για το λαμπρό παράδειγμα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης που έδωσε, για τη σεμνότητα του χαρακτήρα του, για τη παραδειγματική πορεία του ως πολίτη της κοινωνία μας και ως οικογενειάρχη.
Έφυγε, αλλά οι προσωπικές και επιχειρηματικές του ..........

διαδρομές και επιλογές άνοιξαν νέους δρόμους και έθεσαν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον της Μεσσηνίας και των ανθρώπων της, γι’ αυτό και θα συνεχίσει να πορεύεται δίπλα μας και να «ζει» ανάμεσα μας.

Η Διοικούσα Επιτροπή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κι εγώ προσωπικά εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας για το θάνατο του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας προέβη σε δήλωση για το θάνατο του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, λέγοντας "Εκφράζω την θλίψη μου, την οδύνη μου και εκ μέρους του κόσμου της Καλαμάτας για την εκδημία του καπετάνιου μας, ο οποίος υπήρξε ο μεγαλύτερος ευεργέτης μάλιστα μακράν της Μεσσηνίας, πέρα από τη μεγάλη τουριστική επένδυση που αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο με την οποία έβαλε την Μεσσηνία στον τουριστικό χάρτη".

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε την προσφορά του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου σε φορείς και σωματεία της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα την σημαντική στήριξή του στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου με δικές του δαπάνες ανασυγκρότησε ένα μεγάλο κτήριο που στεγάζεται το πανεπιστήμιο, αλλά και τις δωρεές του προς τον Δήμο Καλαμάτας, όπως η πρόσφατη δωρεά της μελέτης για το νέο δημαρχείο".

Ο κ. Νίκας πρόσθεσε, "πέρσι με ομόφωνη απόφαση του ........

δημοτικού συμβουλίου, ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης της πόλης και να υπενθυμίσω την μεγάλη προσφορά του στην πατρίδα, πάνω απ’ όλα υπήρξε πατριώτης, ήταν πάνω από κόμματα και ιδεολογίες και όποτε η πατρίδα είχε ανάγκη, όπως σε περιπτώσεις σεισμών, πυρκαγιών και όχι μόνο, έδινε πάντοτε την οικονομική του βοήθεια χωρίς ποτέ να ζητά ανταλλάγματα. Έφυγε ένας μεγάλος πατριώτης ένας μεγάλος έλληνας, ένας σπουδαίος Μεσσήνιος, αιωνία του η μνήμη. Εμείς θα αισθανόμαστε πάντοτε ευγνωμοσύνη για όσα μας προσέφερε ο καπετάνιος".

Η σημαία του Δήμου Καλαμάτας μετά από απόφαση του Δημάρχου Παναγιώτη Νίκα κυματίζει μεσίστια.

Δήλωση του Αντώνη Σαμαρά για τον Θάνατο του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.

Δήλωση για την απώλεια του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου έκανε σήμερα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς:

«Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, δεν είναι πια μαζί μας.
Η Μεσσηνία, η Πελοπόννησος, η Ελλάδα έχασαν τον καπετάνιο που ήξερε να παλεύει στη ζωή και να προσφέρει στον Τόπο.

Γνήσιος πατριώτης συμμετείχε στους ..........

εθνικούς αγώνες.
Πραγματικός δημιουργός κατάφερε να ξεχωρίσει στη ναυτική οικογένεια.
Δεμένος με τον τόπο του, προχώρησε, τα τελευταία χρόνια, σε μια κολοσσιαία τουριστική επένδυση στην περιοχή της Πύλου. Δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις δουλειάς για τους συμπατριώτες μας και ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Επτά Επιμελητήρια της Πελοποννήσου τον τίμησαν για την προσφορά του και η τοπική κοινωνία τον ευγνωμονεί.
Είμαι περήφανος που ο Καπετάν Βασίλης με τιμούσε με την φιλία του.
Θα τον τιμώ πάντα.

Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια»

Νάντια Γιαννακοπούλου: Εισαγωγή πλαφόν στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, το νέο καθεστώς στην αγορά εργασίας επιφέρει μείωση αποδοχών έως 10% στον δημόσιο τομέα και έως 35% στον ιδιωτικό τομέα, με την επικράτηση των ατομικών συμβάσεων. Επιπλέον, η έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, η μείωση ωραρίου (από 8ωρο σε 4ωρο ή ακόµη και κατά 4 ηµέρες την εβδομάδα), η µη καταβολή υπερωριών και δεδουλευμένων, αλλά και η ανυπαρξία ελέγχων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα στην αγορά εργασίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής αρχής για τον οικογενειακό προϋπολογισμό την φτώχεια και τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα, το 19% των Ελλήνων, δηλαδή σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 7.170 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι αυτή η κατηγορία πολιτών ..........

πλήττεται ιδιαίτερα από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων, αφού φορολογείται ίδια με τους οικονομικά ισχυρότερους. Τα νοικοκυριά αυτά καταναλώνουν το 27,3% από τις δαπάνες των μη φτωχών νοικοκυριών. Οι δε δαπάνες για την υγεία ανέρχονται στο 8,3% του εισοδήματός τους έναντι του 6,6% των υπολοίπων, ενώ οι δαπάνες στέγασης, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης ανέρχονται στο 8,3% έναντι 11,4% των μη φτωχών.

Εν τω μεταξύ, αρνητικό ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα στις κοινωνικές δαπάνες που μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, σύμφωνα με την Εurostat. Ακολουθούμενη από τη Λετονία, την Ισπανία και την Ιταλία, η Ελλάδα δεν καταφέρνει παρά να μειώσει ελάχιστα μέσω κοινωνικής αναδιανομής τον κίνδυνο της φτώχειας, μόλις 10%, την ώρα που κατά μέσον όρο οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στην ΕΕ μειώνουν τον κίνδυνο φτώχειας κατά 32%. Στην Ευρώπη το ανώτατο εισοδηματικό στρώμα έχει πενταπλάσιο εισόδημα από το κατώτατο (και στις βόρειες χώρες μόλις τριπλάσιο), ενώ στην Ελλάδα έχει εξαπλάσιο, όπως και σε Λιθουανία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Λετονία. Στις ίδιες χώρες συγκεντρώνονται και τα υψηλότερα ποσοστά φτωχών: Λετονία (26%), Ρουμανία (23%), Βουλγαρία (21%), Λιθουανία, Ελλάδα και Ισπανία (20%).

Από την άλλη, στο μέτωπο της ακρίβειας, πληθωρισμός, κερδοσκοπία, αδιαφανείς συναλλαγές, αθέμιτος ανταγωνισμός και οικονομικός εκβιασμός των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης, που έχουν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση στις τιμές των προϊόντων που πληρώνουν οι καταναλωτές, είναι μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το πλαίσιο λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Νοέμβριο μπορεί μεν να υποχώρησε ελάχιστα στο 4,9% από 5,2% που ήταν τον Οκτώβριο, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2010, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,2%, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του μηνός Νοεμβρίου 2010 προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2009 προκύπτει αύξηση 4,9%, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008. Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2009 - Νοεμβρίου 2010, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2008 - Νοεμβρίου 2009, παρουσίασε αύξηση 4,5%, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα. Πάντως, πέρα από τα επίσημα νούμερα της ΕΛ.ΣΤΑΤ, υπάρχει και η πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες με αλλεπάλληλες αυξήσεις σε τρόφιμα, βενζίνη, τσιγάρα, δίδακτρα, τέλη κυκλοφορίας, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ασφάλιστρα και άλλα πολλά που φτιάχνουν έναν μεγάλο κατάλογο.

Επιπλέον, συνεχώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για τις εναρμονισμένες πρακτικές των σουπερμάρκετ, οι οποίες εκτοξεύουν στα ύψη τις τιμές των προϊόντων. Συγκεκριμένα, τιµές-καρµπόν καταγράφονται σε ίδια προϊόντα που πωλούνται στα ράφια διαφορετικών σούπερ µάρκετ, με αποτέλεσμα ο έλληνας καταναλωτής να είναι εγκλωβισμένος σε µια αγορά στην οποία κάθε άλλο παρά λειτουργεί ο ανταγωνισµός. Ταυτόχρονα είναι αναγκασμένος να πληρώνει και ακριβότερα σε σχέση µε τους άλλους Ευρωπαίους τα ίδια προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών που πωλούνται στην Ελλάδα. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να βελτιώσει τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά;

2. Εξετάζει η κυβέρνηση, εν μέσω κρίσης, την επιβολή ανώτατου πλαφόν στις τιμές τουλάχιστον ορισμένων βασικών καταναλωτικών αγαθών;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Η Νάντια Γιαννακοπούλου για τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο

Ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο καπετάν Βασίλης, «έφυγε» τα ξημερώματα χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές που ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του.

Αντιθέτως, η αγάπη του για την πατρίδα μας ξεπερνούσε κατά πολύ τα ευχολόγια και τις δηλώσεις, μια αγάπη ειλικρινής που φαινόταν σε κάθε βήμα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.

Ο καπετάν Βασίλης ήταν ένας άνθρωπος .........

ανήσυχος, δραστήριος, αγωνιστής, ένας ελεύθερος άνθρωπος, τόσο στην Κατοχή με την συμμετοχή του στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, όσο και κατά τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του δραστηριότητας όταν το 1953 πρωτομπαρκάρισε για να συναντήσει από κοντά και να γνωρίσει την απεραντοσύνη της θάλασσας.

Από τότε εξελίχθηκε σε όλες τις βαθμίδες της ναυτικής ιεραρχίας, όταν και αγόρασε το πρώτο του πλοίο σε ηλικία 27 ετών με δάνειο, καθώς υπήρξε από τους ανθρώπους που μόχθησε για να αποκτήσει ό,τι απέκτησε και δεν βρήκε τίποτα έτοιμο.

Βέβαια, όσο και αν γύρισε ό,τι κι αν έζησε, κατέληξε και πάλι στην «Ιθάκη» του, τη Μεσσηνία, για να συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας και της Πελοποννήσου, αναλαμβάνοντας συνεχείς πρωτοβουλίες και κάνοντας μεγάλες δωρεές για τη δημιουργία και στήριξη κοινωφελών έργων και ιδρυμάτων, ιδιαίτερα στη γενέτειρά του.

Αυτός ο αυτοδημιούργητος άνθρωπος, ένας Μεσσήνιος με όραμα και κοινωνική ευαισθησία μας αποχαιρέτησε, αφήνοντας πίσω μία εξαιρετική οικογένεια, τα τρία παιδιά του με τις οικογένειες τους, οι οποίοι είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσουν το έργο του πατέρα τους, εκτός των άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους και τις επενδύσεις τους στον τόπο μας.

Από καθαρίστριες του Μαξίμου, διοικητικοί υπάλληλοι. Για καποιους μετατρέπονται οι συμβάσεις τους. Για άλλους οχι.

Την στιγμή που όλη η Ελλάδα στενάζει από τα οικονομικά μέτρα, και που η ανεργία έχει «χτυπήσει» κόκκινο έρχεται μια ερώτηση του Αργύρη Ντινόπουλου στη Βουλή, να μας ανοίξει τα μάτια για το τι γίνεται σε αυτό τον δύσμοιρο τόπο.

Σύμφωνα με την ερώτηση του βουλευτή της Β΄ Αθηνών, με πρωθυπουργική απόφαση η οποία πάρθηκε στις 15/12/2010, συνέβη κάτι πρωτοφανές σε σχέση με όλα όσα βιώνουμε. Με βάση αυτή την απόφαση μετατράπηκαν 16 από τις 60 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων σε θέσεις μονίμων υπαλλήλων διοικητικού και οικονομικού προσωπικού ΧΩΡΙΣ την διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ με την ........

ίδια απόφαση, άλλες δύο θέσεις καθαριστριών που είχαν σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, μετατράπηκαν και αυτές σε θέσεις μονίμων υπαλλήλων και μάλιστα (ΠΕ- Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) διοικητικού και οικονομικού προσωπικού.

Επί της ουσίας και πάντα σύμφωνα με την ερώτηση του Βουλευτή, δύο καθαρίστριες στο γραφείο του Πρωθυπουργού, που εργαζόντουσαν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, όχι μόνον μονιμοποιήθηκαν στο δημόσιο, αλλά από καθαρίστριες αναβαθμίστηκαν σε διοικητικές υπαλλήλους (με πτυχίο Πανεπιστημίου) και με ειδικότητα στα οικονομικά θέματα του Πρωθυπουργικού γραφείου.

Αυτό που πρέπει να παρακολουθήσουμε, είναι αν η απάντηση που θα δοθεί αρμοδίως στην βουλευτική ερώτηση είναι πειστική και ικανή να καλύψει τα ερωτήματα όλων όσων περιμένουν στην σειρά μία πρόσληψη στο Δημόσιο.

Ιδου και η ερώτηση του Αργύρη Ντινόπουλου



News Day

Παράνομη τυποποίηση ελαιολάδου

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η τηλεόραση BEST και το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αγροτικού κόσμου και... ορισμένων φορέων. Η εξευτελιστική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που συναντήσαμε στα ράφια μεγάλου σούπερ μάρκετ (Σημείωση Φιλιατρά News: H αλυσίδα Super Market ειναι τα Carrefour) στην Καλαμάτα (στην καρδιά της ελαιοπαραγωγής), τα 5 λίτρα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με την επωνυμία «Κτήμα» με τιμή αγοράς 11,90 ευρώ! Προκλητικά... φανέρωνε το τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί οι αγρότες... έφτασαν στην καλύτερη ποιοτικά περιοχή να μην μαζεύουν τις ελιές τους.

Η τιμή, λοιπόν, σόκαρε, αφού ήταν κάτι περισσότερο από... προκλητική και διαμόρφωνε με το... έτσι θέλω όρους αθέμιτου ανταγωνισμού, συμπιέζοντας προς τα κάτω και σπάζοντας – αφού αναφερόμαστε στην μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ – κάθε τελευταία άμυνα των παραγωγών αλλά και όλου του ελαιοκομικού τομέα που προσπαθούν με το 2,30 ευρώ και με τα 2,50 ευρώ να καταφέρουν να σταθούν έστω στην αγορά με το πλέον ανταγωνιστικό και ποιοτικό προϊόν στα χέρια τους...

Μετά την εντολή για έλεγχο στην όλη υπόθεση που ..........

δόθηκε σε κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας,όπως υπογραμμίζεται στην αναφορά, διαπιστώθηκαν λοιπόν τα εξής:

Κατά τον έλεγχο της επισήμανσης στη συσκευασία, διαπιστώθηκαν τα κάτωθι, σε ό,τι αφορά στο συσκευαστήριο και τον αλφαριθμητικό κωδικό έγκρισης:
«Συσκευάζεται από την ΚΟΡΕ Α.Ε.
Αιγέα 64 Θέση Κόντι
Κορωπί. Τηλ. 2105694512-6» «EL 40068»

Στη βάση δεδομένων, όμως, του Υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας και Τροφίμων που αφορά στις εγκεκριμένες τυποποιητικές μονάδες ελαιολάδου, ο κωδικός αριθμός έγκρισης EL 40068 αντιστοιχεί στην επιχείρηση «ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» και όχι στην «ΚΟΡΕ Α.Ε.» ως όφειλε, διότι στη συσκευασία αναφέρεται ότι το ελαιόλαδο συσκευάζεται από την «ΚΟΡΕ Α.Ε.» και όχι από κάποια άλλη εταιρεία.
Μετά από αυτά στην «αυτοψία» του κλιμακίου – αναμένεται και ο ποιοτικός έλεγχος από τη Χημική Υπηρεσία της Καλαμάτας – η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μεσσηνίας ζήτησε από το Υπουργείο και το αρμόδιο τμήμα να διασταυρωθούν τα στοιχεία και να διαπιστωθεί η κανονικότητα της επισήμανσης καθώς και η προέλευση της πρώτης ύλης.

Τι αναφέρει στο πόρισμά του το Τμήμα Ελαίας της Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής;.. «...σας ενημερώνουμε ότι ύστερα από έρευνα που έγινε από την Υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι στην εταιρεία ΚΟΡΕ Α.Ε. η οποία αναφέρεται στην ετικέτα συσκευασμένου ''εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου'' ως συσκευαστής του προϊόντος, δεν έχει χορηγηθεί αλφαριθμητικός κωδικός έγκρισης τυποποιητηρίου. Ως εκ τούτου, η τυποποίηση και η διακίνηση ελαιολάδου από την εν λόγω εταιρεία είναι παράνομη. Ο αλφαριθμητικός κωδικός EL-40-068 που αναγράφεται στην ετικέτα του παραπάνω προϊόντος έχει χορηγηθεί σε άλλη εταιρεία».

Απευθυνόμενη στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων σημειώνει:

«Παρακαλούμε επομένως για την εντός της ημέρας επιβολής κυρώσεων στην εταιρεία ΚΟΡΕ Α.Ε. καθώς και για την άμεση ενημέρωσή μας για τις ενέργειές σας, για περαιτέρω προβλεπόμενες κυρώσεις και μέτρα, όπως χρηματικά πρόστιμα, ανάκληση άδειας κ.λπ.».

Πλέον, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το τι συμβαίνει στην πλάτη των παραγωγών και πήγε να γίνει και μέσα στο... σπίτι του ελαιολάδου.

Zougla.gr

Την Πέμπτη η κηδεία του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου

Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου στις 12:00 στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσις Σωτήρος (Aγιος Σώστης - Λεωφ. Συγγρού) θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία για τον εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, ο οποίος πέθανε τα ξημερώματα, σε ηλικία 76 ετών.

O ενταφιασμός θα γίνει σε στενό οικογενειακό περιβάλλον.

Η οικογένεια αντί στεφάνων παρακαλεί ............

να γίνουν δωρεές στο Ίδρυμα ΘΩΡΑΞ- Κέντρο Ερευνών Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής Θώρακος, τηλ. 210 7222934, στον αριθμό λογαριασμού της τράπεζας Citibank: 5500063302 (ΙΒΑΝ: GR82 0840 1040 0000 0550 0063 302).

Δήλωση Κώστα Κόλλια για την απώλεια του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου

Η εκδημία του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για την χώρα μας.
Σε περιόδους βαθιάς οικονομικής και όχι μόνο κρίσης σαν και αυτή που διανύει η χώρα μας, γρηγορούσες πατριωτικές συνειδήσεις και φωτεινά δημιουργικά μυαλά, σαν αυτό του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη, ο τόπος μας τα είχε και συνεχίζει να τα έχει απόλυτη ανάγκη.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η απώλεια για τη Μεσσηνία και ειδικότερα για την Τριφυλία όπου βρίσκεται και η έδρα του δημιουργήματός του, της COSTA NAVARINO.
Για εμάς, για τους πολίτες της Τριφυλίας, το .........

κενό που αφήνει η εκδημία του Καπετάν Βασίλη δε μπορεί να καλυφθεί.
Αντισταθμίζεται όμως από την αγάπη για τον τόπο, που ο ίδιος είχε εμπνεύσει στους επιγόνους του.

Ο Δήμος και σύσσωμοι οι πολίτες της Τριφυλίας εκφράζουν τη βαθιά τους οδύνη αλλά και τα βαθιά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Η Δημοτική Αρχή θα παραστεί στην κηδεία του και στον καιρό τον δέοντα θα αποτίσει την πρέπουσα τιμή στη μνήμη του Καπετάνιου και ίσως μάλιστα σε χώρο του ίδιου του δημιουργήματός του.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ

Φουντώνει η κόντρα Λοβέρδου - Φαρμακοποιών

Κλειστά θα παραμείνουν και αυτή την εβδομάδα τα φαρμακεία, καθώς οι φαρμακοποιοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Βάζουν λοιπόν λουκέτο από την Τετάρτη έως τη Παρασκευή σε όλη τη χώρα και από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή στον Πειραιά.

Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.
Στο μεταξύ σήμερα ξεκινά στη Βουλή η .......

συζήτηση του νομοσχεδίου για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας» και την Τετάρτη έχουν κληθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Ελευθεροτυπία

Δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου για την κατάληψη στην Νομική Αθηνών από λαθρομετανάστες

Οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι που βρίσκονται στη Νομική δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία. Οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν. Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία, για να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες.

Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής.
Οι πρυτανικές αρχές οφείλουν ως έχουν, εκ ..........

του νόμου, να πάρουν την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία.
Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή όλων των οργάνων της πολιτείας, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΟ - ΕΡΩΤΗΣΗ
ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ; ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ;

Τα διόδια στην Πελοπόννησο άνοιξε το ΠΑΜΕ

Στελέχη του ΠΑΜΕ από τη Μεσσηνία, έχουν ανοίξει από τις 7.00 το πρωί τα διόδια στο σταθμό γέφυρα Μάναρη (Ασέα) στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολη - Καλαμάτα και οι διερχόμενοι οδηγοί περνούν χωρίς να πληρώνουν.

Το στέλεχος του ΠΑΜΕ Μεσσηνίας Γιάννης Γιάνναρος, μας δήλωσε ότι θα μείνουν στο σημείο μέχρι τις 10.00 το βράδυ κι εξήγησε ότι, «η κινητοποίηση αυτή είναι η δική μας απάντηση στις αυξήσεις που έκαναν από τα μεσάνυχτα.
Διεκδικούμε την πλήρη κατάργηση των διοδίων και .........

των συμβάσεων παραχώρησης που επιβάλουν χαράτσι στους οδηγούς.

Η κατάσταση είναι τραγική από την Καλαμάτα ως την Αθήνα, μαζί με την Αττική οδό πληρώνουμε 24 ευρώ διόδια, δηλαδή όσο ένα μεροκάματο». Ο κ. Γιάνναρος πρόσθεσε, «σήμερα στέλνουμε το μήνυμα. Θα συνεχίσουμε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις και το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουμε τον αγώνα».

Από τις 2.30 το μεσημέρι στελέχη του ΠΑΜΕ Αρκαδίας και Λακωνίας θα ανοίξουν τα διόδια στο σταθμό της Νεστάνης και το απόγευμα στελέχη από Αργολίδα και Κορινθία θα ανοίξουν ως το βράδυ τους σταθμούς διοδίων σε Σπαθοβούνι και Ισθμό.

Απεργούν οι δικηγόροι της Πελοποννήσου

Με απόφαση των κατά τόπους δικηγορικών συλλόγων απέχουν από τα καθήκοντά τους, όλη αυτή την εβδομάδα, οι δικηγόροι της Πελοποννήσου και κατά συνέπεια αναβάλλονται οι προγραμματισμένες δικές στα επτά πρωτοδικεία και στα δύο εφετεία που λειτουργούν στην περιφέρεια.

Η περαιτέρω στάση τους θα καθοριστεί από .........

το αποτέλεσμα της έκτακτης ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων που διεξάγεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Πρώτο Θέμα

Ο Γ. Καραμπάτος για την Αναθεώρηση Πλαισίου Λειτουργίας της αγοράς.

Με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς (Οδηγία 2006/123/ΕΚ-Μπόλκενστάϊν) και τα νέα θέματα, που ήδη τίθενται, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, όπως κυριακάτικη αργία, εγκατάσταση και λειτουργία υπερκαταστημάτων και αλλοδαπών επιχειρήσεων, παραεμπόριο κ.λπ., ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γιώργος Καραμπάτος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

Η σύνθεση του εμπορίου στην Ελληνική Περιφέρεια είναι γνωστή: αποτελείται στη συντριπτική του πλειοψηφία από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Οι συνέπειες της τρέχουσας οικονομικής ...........

συγκυρίας είναι επίσης γνωστές: πληθώρα ΜμΕ στην περιοχή μας, αρκετές χιλιάδες στο σύνολο της Χώρας μας, αναγκάζονται να βάλουν «λουκέτο» μπροστά στην ανύπαρκτη ζήτηση και την αδυναμία τους να εξασφαλίσουν κεφάλαια από δανειακές πιστώσεις...
Σε ένα τέτοιο κλίμα, δεν είναι, δεν μπορεί να είναι, αποδεκτό να θεσμοθετηθούν ρυθμίσεις, που θα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη θέση των εμπορικών ΜμΕ και θα αυξάνουν τον ήδη εξαντλητικό ανταγωνισμό (εν πολλοίς αθέμιτο), που τους ασκούν οι πολυεθνικές (π.χ. super market), οι ανεξέλεγκτοι αλλοδαποί έμποροι και το παραεμπόριο, όταν μάλιστα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν κινητοποιούνται και δεν περιορίζουν την παράνομη εμπορική δραστηριότητα.

Καλούμε την κυβέρνηση να απέχει από ρυθμίσεις, που προορίζονται να δώσουν τη χαριστική βολή σε όσες ΜμΕ κατορθώνουν ακόμη να επιβιώνουν, μέσα στο γενικό πάγωμα της αγοράς. Ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στις πόλεις, η προσθήκη τμήματος πρατηρίου βενζίνης και «ζεστής γωνιάς» (για το ψήσιμο κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας) στα super market, η διεύρυνση του αριθμού των δικαιουμένων άδειας πλανόδιου εμπόρου κ.λπ. δεν θα έπρεπε καν να τεθούν σήμερα σε συζήτηση. Η αναφορά σε τέτοιες ρυθμίσεις, και μόνο, δίνει την εντύπωση στο μέσο επιχειρηματία της περιοχής μας, ότι ουδείς από την πλευρά της Πολιτείας έχει καταλάβει τη θέση του, ώστε να τον στηρίξει με μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητάς του και εξασφάλισης της επιβίωσής τους, αλλά και ότι η Πολιτεία, δια των αρμοδίων οργάνων της, αδυνατεί παντελώς να συλλάβει το μέγεθος της καθίζησης της αγοράς.

Από την πλευρά μας, έχουμε πολλές φορές αναδείξει τα θέματα των πραγματικών διαστρεβλώσεων του ανταγωνισμού στην αγορά (πολυεθνικές, αλλοδαποί έμποροι, παραεμπόριο, κ.λπ.) αλλά και το πρόβλημα ρευστότητας, γραφειοκρατίας κ.λπ., που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ, και τον υπαρκτό κίνδυνο της ολιγοπωλιακής διάρθρωσης της αγοράς, εάν επικρατήσουν τελικά ρυθμίσεις, που εξοντώνουν τις ΜμΕ άμεσα ή έμμεσα…. Η νέα απόπειρα πραγματικά διαστρεβλωτικών ρυθμίσεων, που βασίζεται σε κοινοτική νομοθεσία και οδηγεί μεσοπρόθεσμα σε πλήρη αφελληνισμό του Εμπορίου στη Χώρα μας, θα μας βρει και πάλι κατηγορηματικά αντίθετους. Γιατί, στο όραμά μας για τη Μεσσηνία δεν περιλαμβάνεται η εγκατάσταση δεκάδων πολυεθνικών, που, έχοντας εξοντώσει το ντόπιο εμπόριο, θα κινούνται ελεύθερα πλέον και χωρίς ανταγωνιστές, πουλώντας μόνο ξενόφερτα προϊόντα χαμηλού κόστους, ξένα προς την παραγωγή μας, τις συνήθειες και τον πολιτισμό μας.

Όπως επίσης έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι η λύση στα κυκλοφοριακό πρόβλημα της Καλαμάτας και των άλλων πόλεων της Μεσσηνίας θα προκύψει μόνο με την απομάκρυνση των Σούπερ Μάρκετ από το κέντρο των πόλεων και την εγκατάσταση τους στις παρυφές της πόλης, εξ’ άλλου για το θέμα αυτό υπάρχει ήδη το θεσμικό πλαίσιο των Επιχειρηματικών Πάρκων, που δίνει την δυνατότητα στις Δημοτικές αρχές να ξεκινήσουν διάλογο μαζί τους και να τις διευκολύνουν για την μεταφορά τους. Είναι σίγουρο ότι η μεταφορά των σούπερ μάρκετ εκτός πόλης δίνει απάντηση σε θέματα ποιότητας ζωής και βοηθά στην επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων που σήμερα πνίγονται από τις αθέμιτες τακτικές των μεγάλων σούπερ μάρκετ.

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης στο γραμματέα της Κ.Ο.

Τις προτάσεις του με τα έργα, που αφορούν στο Νομό Μεσσηνίας και στα οποία κατά τη γνώμη θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κ. Οδυσσέας Βουδούρης στον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Αναλυτικά οι προτάσεις του κ. Βουδούρη: .....

1. Oλοκλήρωση οδικών αξόνων Ν. Μεσσηνίας.

2. Αγροτικός τομέας: στήριξη των τιμών των αγροτικών προϊόντων, δραστηριοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με σκοπό τον περιορισμό της διαφοράς μεταξύ της τιμής του παραγωγού και καταναλωτή, προώθηση της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, ΠΟΠ, σωστή λειτουργία συνεταιρισμών.

3. Ενόψει του υπό ψήφιση Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, οργάνωση του Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας.

4. Συν-λειτουργία των Νοσοκομείων του Νομού (Νοσοκομείο Καλαμάτας και Νοσοκομείο Κυπαρισσίας).

5. Σχεδιασμός προγραμμάτων πρόληψης και αγωγής υγείας και ενίσχυση των δομών πρόνοιας (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Μεσσηνίας και ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών).

6. Βελτίωση της ΠΦΥ με αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, της τηλεϊατρικής και των κινητών μονάδων για απομακρυσμένες περιοχές.

7. Βελτίωση υποδομών στον τομέα της Παιδείας, όπως η κατασκευή κτιρίου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου, κατασκευή νέου διδακτηρίου για τη στέγαση 12/θέσιου σχολείου, που θα προέλθει από τη συγχώνευση του 10ου και του 26ου/6θέσων .

8. Συντήρηση και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, όπως τα κάστρα Μεθώνης, Κορώνης, αρχαία Ιθώμη κλπ.

9. Αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αναλογούν στον Νομό μας.

10. Δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος τουριστικής αξιοποίησης της Μεσσηνίας βασισμένο στον ποιοτικό και εξειδικευμένο τουρισμό (αγροτουρισμό, πολιτιστικό τουρισμό, επιστημονικό τουρισμό κλπ.).

11. Συστέγαση δημοσίων υπηρεσιών και αξιοποίηση της δημόσια περιουσίας.

Συνάντηση Κόλλια με την Ομοσπονδία Συλλόγων Τριφυλίας

Συγκέντρωση - συνάντηση με τον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια έχει προγραματίσει για σήμερα Τρίτη και ώρα 19.00 στο Ξενοδοχείο IMPERIAL ATHENS Μ.Αλεξάνδρου 2-4 ΠΛ. Καραϊσκάκη η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ.

Η συνάντηση με τα προεδρεία των ........

συλλόγων της Τριφυλίας έχει σαν σκοπό την γνωριμία και την ανταλλαγή απόψεων.

ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝ.ΛΟΥΤΟΣ

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με τους 13 περιφερειάρχες για το ΕΣΠΑ

Με στόχο το σχεδιασμό της νέας περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα συναντηθεί σήμερα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου, με τους 13 περιφερειάρχες προκειμένου να εξετάσουν από κοινού τις αναπτυξιακές δράσεις του 2011 και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Σκοπός της συνάντησης είναι η ενημέρωση για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του Μηχανισμού Στήριξης και η ανοιχτή συζήτηση για τους αναπτυξιακούς στόχους των Περιφερειών της χώρας για το 2011.

Ταυτόχρονα οι περιφερειακοί άρχοντες θα ..........

θέσουν τα έργα και τις επενδύσεις που αποτελούν τις κατά τόπους αναπτυξιακές τους προτεραιότητες.

H συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 π.μ. στο υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7, αίθουσα 305, 3ος όροφος).

Το πλήρες πρόγραμμα της συνάντησης εργασίας έχει ως εξής:

10.30 - 11.00 Προσέλευση

Α. Εισηγήσεις πολιτικής ηγεσίας υπουργείου και Περιφερειαρχών

11.00 - 11.30 Αναπτυξιακός Περιφερειακός Σχεδιασμός

Εισήγηση Υπουργού, κου Μ. Χρυσοχοϊδη

Εισήγηση Υφυπουργού, κου Π. Ρήγα

11.30 - 13.30 Εισηγήσεις Περιφερειαρχών

13.30 - 14.30 Διάλλειμα

Β. Παρουσιάσεις υπηρεσιών και συζήτηση

14.30 - 15.30 Παρουσιάσεις Υπηρεσιών ΥΠΑΑΝ

Υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του Μηχανισμού Στήριξης- ποσοτικοί στόχοι για το 2011.

Πρόοδος Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και τεκμηρίωση στοχοθεσίας απορρόφησης βάση των όρων του Μηχανισμού Στήριξης για το 2011. Σημερινή κατάσταση μετά το πρώτο έτος εφαρμογής των Επιχειρησιακών Συμφωνιών Υλοποίησης. Ανάγκες αναθεώρησης.

Η υλοποίηση των ΠΕΠ στο νέο πλαίσιο αρμοδιοτήτων των Περιφερειών. Βασικά διαχειριστικά ζητήματα για το α΄ εξάμηνο του 2011 καθώς και την περίοδο μετά την 1/7/2011. Ο ρόλος των Υπηρεσιών Συντονισμού και Διαχείρισης του ΕΣΠΑ.

Το νέο σύστημα χρηματοδότησης έργων ΕΣΠΑ - Λειτουργία του Κεντρικού Λογαριασμού

Το ταμείο Jessica και ο νέος ρόλος των ΣΔΙΤ στην περιφερειακή ανάπτυξη

15.30 - 17.00 Συζήτηση

17.00 Κλείσιμο Συνάντησης

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Γ. Πεταλωτής: Δεν υπάρχει λόγος για αγροτικές κινητοποιήσεις

"Αυτή η κυβέρνηση βλέπει με διαφορετικό μάτι το επάγγελμα του αγρότη και δεν υπάρχει λόγος να γίνουν κινητοποιήσεις, όχι γιατί οι αγρότες δεν έχουν προβλήματα, αλλά γιατί τα πολλά και χρόνια προβλήματα αρχίζουν και αντιμετωπίζονται με έγκυρο τρόπο και φυσικά η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις έχει γίνει ήδη".

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τόνισε ότι ο διάλογος είναι ήδη ανοιχτός και πως η κυβέρνηση διαλέγεται με τους αγρότες.

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ακόμη ότι η ........

κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες προτάσεις να προβάλει και πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα σε περίοδο κρίσης".

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής είπε πως τα προβλήματα της αγροτικής ζωής και των αγροτών είναι πολλά και ότι πολλά από αυτά είναι και δισεπίλυτα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση έχει δώσει αποζημιώσεις στον πιο έγκαιρο χρόνο και με τον εγκυρότερο τρόπο" και ότι γίνεται σειρά βημάτων για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και την εξυγίανση των συνεταιρισμών.

Ημερίδα για το λάδι

Ημερίδα με κύριο θέμα τις επιστημονικές εξελίξεις στα θέματα της ποιότητας και ασφάλειας των τυποποιημένων ελαιολάδων και την υφιστάμενη νομοθεσία, διοργανώνει η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «ΦΙΛΑΙΟΣ», σε συνεργασία με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Χημικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΕΧΕ) του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και το Greek Lipid Forum ( Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη και Τεχνολογία Λιπιδίων).

Η ημερίδα, με θέμα «Η ποιότητα και η ασφάλεια του ........

ελαιολάδου, βασικοί πυλώνες για τη προώθησή του» θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, στις 10 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.30π.μ με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Εισηγητές θα είναι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, μεταξύ των οποίων οι κυρίες Μαρία Τσιμίδου, Έφη Χριστοπούλου, Δέσποινα Τσίπη, Ε. Μποτίτση, Ευγενία Λαμπή, Ειρήνη Πουλιμά και οι κύριοι Βασίλης Τζαμτζής, Κων. Μπαρμέρης, Λεων. Παλίλης, Λεον. Λεοντιάδης, Βας. Καμβύσης, Γ. Οικονόμου (συνημμένο πρόγραμμα των εισηγήσεων). Μετά το πέρας των εισηγήσεων οι ομιλητές θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των συνέδρων και θα γίνει σχετική συζήτηση.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η ενημέρωση των εμπλεκομένων σε όλες τις φάσεις παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου και ελιάς (από τη συλλογή μέχρι την τυποποίηση), για τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα του τομέα, αλλά και τη νομοθεσία, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συνέδρων.

Η ημερίδα απευθύνεται στα αρμόδια στελέχη επιχειρήσεων τυποποίησης ελαιολάδου και ελιών, δημοσίων υπηρεσιών (ΥΠΑΝ, ΥΠΑΑΤ, ΓΧΚ, κ.λπ), καθώς και σε ιδιωτικά εργαστήρια ελέγχου ποιότητας ελαιολάδου και ιδιαίτερα στους χημικούς.

Πληροφορίες και εγγραφές στο τηλ. 210 - 32 23 402

Υπολειτουργούν οι νέες διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης του Καλλικράτη

Λίγο πριν την συμπλήρωση ενός μήνα από την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, εξακολουθεί να παραμένει ασαφές το τι γίνεται με τις υπηρεσίες του αγροτικού τομέα της οικονομίας, επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου σε ερώτησή της προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο .........

εισηγητικό της ερώτησης η βουλευτής «Με τον νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση «Καλλικράτη» οι αρμοδιότητες διαφόρων υπηρεσιών μεταφέρονται. Μεταξύ αυτών είναι και όσες αφορούν την αγροτική ανάπτυξη και τη γεωργία γενικότερα σε επίπεδο περιφέρειας.

Ειδικότερα, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων οξύνθηκε στο έπακρο η γραφειοκρατική σύγχυση και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ υπηρεσιών που ανήκαν στο παρελθόν στα τμήματα γεωργίας των νομαρχιών και όσων διαμορφώθηκαν με τον νέο νόμο στην περιφέρεια.

Οι διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης, κτηνιατρικής, αλιείας, μπορεί να συνενώθηκαν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής αλλά υπάρχουν τόσες πολλές γραφειοκρατικές εκκρεμότητες στην οργάνωση και στην κατανομή αρμοδιοτήτων, που ουσιαστικά μέχρι σήμερα υπολειτουργούν.

Η κατάσταση παραμένει θολή και με το οργανόγραμμα που είχε υπογραφεί δεν έχουν τακτοποιηθεί τα πράγματα. Όλες οι υπηρεσίες αλλά και οι υποθέσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα. Το πρόβλημα είναι ότι οι γεωτεχνικές υπηρεσίες συρρικνώνονται, ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκαν δεν αποδίδει, με συνέπεια να μην εξυπηρετούνται ούτε οι υπάλληλοι, ούτε οι αγρότες και οι καταναλωτές, τουλάχιστον ως προς τους ελέγχους που θα έπρεπε να γίνονται για τις πληρωμές, καθώς και για άλλες υποθέσεις.

Συγκεκριμένο παράδειγμα η περιφέρεια Αττικής, όπου οι υπηρεσίες γεωργικής ανάπτυξης δεν έχουν κανένα συντονισμό με τις υπηρεσίες που έχουν απομείνει από τις παλιές νομαρχίες.

Έτσι, η προώθηση διαφόρων προγραμμάτων στη βιολογική γεωργία του πρώην νομού Πειραιά, όπου εκτός των άλλων δυσκολιών λόγω της διάλυσης των γεωργικών ενώσεων, της ανάθεσης της περίφημης ψηφιοποίησης σε ιδιώτες που δημιούργησε δεκάδες λάθη στην εξατομίκευση των δηλώσεων του κάθε αγρότη, προστέθηκε τελευταία και η πλήρης έλλειψη συντονισμού των διαφόρων υπηρεσιών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλοί αγρότες βιολογικής γεωργίας στην Τροιζηνία να μην μπορούν να εισπράξουν ούτε και αυτές τις μικρές επιδοτήσεις που τους αναλογούν από το 2009, ενώ παράλληλα τρέχουν οι υποχρεώσεις τους σε οργανισμούς πιστοποίησης, σε ιδιώτες μελετητές και σε εμπόρους αγροτικών εφοδίων για τις καλλιέργειές τους».

Κατόπιν των παραπάνω, η βουλευτής ρωτά τους υπουργούς αν προτίθενται να παρέμβουν άμεσα ώστε να υπάρχει ένας αποτελεσματικός συντονισμός των παλιών υπηρεσιών με τις καινούριες, οι υπάλληλοι να έχουν συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες, και τελικά οι ενδιαφερόμενοι να εξυπηρετούνται;

ΠΑΣΕΓΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ Ενιαία ενίσχυση μέσω internet

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΕΛΓΑ ανακοινώνουν από σήμερα 24.1.2011 την έναρξη της λειτουργίας της διαδικτυακής υπηρεσίας υποβολής της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης 2011 και δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής ΕΛΓΑ 2011 χωρίς μεταβολές στοιχείων σε σχέση με την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης του προηγούμενου έτους 2010.

Σύντομα η εφαρμογή θα επεκταθεί για να επιτρέπει την διαδικτυακή υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης και δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής ΕΛΓΑ 2011 με μεταβολές αλφαριθμητικών στοιχείων σε σχέση με την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης προηγούμενου έτους 2010.
Θα υπάρξει σύντομα νέα ανακοίνωση μόλις θα .........

είναι δυνατή και η υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης 2011 με μεταβολή αλφαριθμητικών στοιχείων.

Για την υποβολή της αίτησης σας χωρίς μεταβολές:

- Επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opekepe.gr από οποιαδήποτε σημείο έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο.

- Ακολουθήστε τις απλές οδηγίες και υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτηση σας και ακολούθως εκτυπώστε την σε δύο αντίγραφα.

- Καταθέστε υπογεγραμμένα εντός 15 ημερών τα αντίγραφα της αίτησής σας σε οποιοδήποτε γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ ή του ΕΛΓΑ για επικύρωση και ολοκλήρωση της διαδικασίας.

- Η μη έντυπη κατάθεση και έγκαιρη επικύρωση της αίτησης οδηγεί σε ακύρωση αυτής και απαιτεί την εκ νέου υποβολής της.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΕΛΓΑ στοχεύοντας στην έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων του έτους 2011, υλοποίησαν την παραπάνω εφαρμογή ως ανταπόκριση στην απαίτηση των δικαιούχων για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία του πολίτη που απλοποιούν τις διαδικασίες και μειώνουν την γραφειοκρατία.

ΠΑΣΕΓΕΣ

Σχετικό θέμα: ΟΠΕΚΕΠΕ: Οnline υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης

Πέθανε ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, ο ιδρυτής της Costamare και ευπατρίδης, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή, στα 76 του χρόνια, τα ξημερώματα, κτυπημένος από την επάρατη νόσο με την οποία έδωσε σκληρό αγώνα τα τελευταία χρόνια.

Πριν κλείσει τα μάτια κατάφερε να δει να γίνεται πραγματικότητα το μεγάλο του όνειρο.

Έπειτα από εικοσιπέντε χρόνια κατάφερε .........

να αναδείξει τη γενέτειρά του σε έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς της Μεσογείου δημιουργώντας στη Μεσσηνία, σε μία έκταση δέκα χιλιάδων στρεμμάτων, το «Costa Navarino» που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχα γαλλικά και ιταλικά τουριστικά θέρετρα.

Ο «Καπετάν Βασίλης», ήθελε πάντοτε να κάνει ένα μοναδικό έργο στον τόπο καταγωγής του και να βοηθήσει την τοπική οικονομία. Επιδεικνύοντας απαράμιλλο πείσμα κατορθώνει να ξεπεράσει τις συμπληγάδες της ελληνικής γραφειοκρατίας, που ανέβασαν το ποσό της επένδυσης στα 1,2 δισ. ευρώ.

Η φιλοδοξία του «Καπετάν Βασίλη» να μετατρέψει την ιδιαίτερη πατρίδα του σε υπερπολυτελή τουριστικό προορισμό, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά τη δεκαετία του 1980, όταν αγοράζει μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή. Περίπου είκοσι χρόνια αργότερα, η σκυτάλη περνά στα χέρια του γιου του «Καπετάν Βασίλη», Αχιλλέα ο οποίος αποδεικνύεται ο ιδανικός άνθρωπος για να ολοκληρώσει τα σχέδια του πατέρα του.

Αποφοίτησε από τη διάσημη «Τουριστική Σχολή της Λοζάννης» στην Ελβετία, και επέστρεψε στην Μεσσηνία για να εκμεταλλευτεί τις σπουδές του στον τουρισμό και ανέλαβε να ολοκληρώσει. το στοίχημα της λειτουργίας του «Costa Navarino».

Για τις ανάγκες υδροδότησης μια τόσο μεγάλης έκτασης, σε μια περιοχή που απειλείται μάλιστα από ερημοποίηση, έχει προβλεφθεί η κατασκευή δύο μεγάλων υδατοδεξαμενών, ενώ η άντληση νερού από τα κοντινά ποτάμια δεν πρόκειται να ξεπερνά το 3% των συνολικών αναγκών του «Costa Navarino».

Μάλιστα το τουριστικό θέρετρο πρόκειται να αξιοποιήσει πλήρως όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές πηγές ενέργειας και προς αυτόν τον σκοπό κατασκευάζει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, που θα του παρέχει την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Στην προσπάθεια της εταιρείας να προωθήσει την τοπική αγροτική παραγωγή και να αναδείξει το φυσικό πλούτο εντάσσεται και η σημαντική πρωτοβουλία του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου να εκμεταλλευτεί τα βασικά προϊόντα της Μεσσηνίας. Την ελιά και το ελαιόλαδο. Ο κ. Κωνσταντακόπουλος προχώρησε στην μεταφύτευση 6.500 υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων, ενώ σχεδιάζει την πώληση κατοικιών με ελαιώνες σε ιδιώτες, οι οποίοι θα μπορούν να παράγουν δικό τους λάδι.

Ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, αποφάσισε να αποσυρθεί από την...ενεργό δράση λίγο πριν κλείσει τα 70 του χρόνια το 2006 και να αφιερωθεί στα εγγόνια του και στο αγαπημένο του άθλημα, το γκόλφ.

Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει αίσθηση στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα. Άλλωστε δεν είναι σύνηθες το φαινόμενο ο ιδρυτής μίας αυτοκρατορίας, όπως είναι η Costamare, να αποφασίζει οικειοθελώς να αποτραβηχτεί από τα φώτα της επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά από 30 χρόνια πορείας ως πλοιοκτήτης.

Τα ηνία των επιχειρήσεων τα παρέδωσε στους τρεις γιούς του ενώ με τη ναυτιλία ασχολείται κυρίως ο πρωτότοκος, ο Κωνσταντίνος από το 1996. Ο ίδιος δήλωνε ότι η εταιρεία περνάει σε καλά χέρια αφού η νέα γενιά είναι ακόμη καλύτερη.

Η Costamare, που εισήχθη εφέτος στο αμερικανικό χρηματιστήριο ελέγχει ένα στόλο από 51 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 256.972 TEU και συνεργάζεται εκτός από την Cosco με την ZIM και την Maersk.

Ο Αχιλλέας, όπως προαναφέραμε, ασχολείται με την τουριστική επένδυση στη Μεσσηνία (TEMES).

Ο Χρήστος, ο μικρότερος γιος του καπετάν Βασίλη, έχει στην ευθύνη του εργοστασιακή μονάδα στην Κοζάνη

Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος είναι ο επιχειρηματίας που έφερε τους κινέζους της Cosco στο λιμάνι.

«Oι δύο λαοί έχουν αρχαίους πολιτισμούς και κάποτε ήταν μαζί. Κάποια στιγμή οι δρόμοι τους χάθηκαν και τώρα ξανασυναντιόνται» είχε πει τότε.

Ο καπετάν Βασίλης όπως του άρεσε να τον αποκαλούν γεννήθηκε στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας το 1935. Σπούδασε στην Ανώτερη Δημόσια Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.

Το 1953 ο 18χρονος Βασίλης μπαρκάρει, χωρίς μισθό για τρεις μήνες. Από εκείνη την ημέρα η θάλασσα γίνεται η μεγάλη ερωμένη του. Περνά από όλα τα πόστα του πλοίου. Το 1962 γνωρίζει την Κάρμεν και δύο χρόνια μετά παντρεύονται.

Το 1974 αποκτά το πρώτο «καραβάκι» - ένα πλοίο χιλίων τόνων - για να δημιουργήσει στα επόμενα 32 χρόνια μια μικρή αυτοκρατορία.
Το 2006 η Costamare μετρά 32 χρόνια στη ναυτιλία, απασχολώντας περίπου 2.000 εργαζομένους.

Είχε κάνει πολλές δωρεές στις πρωτοβουλίες των ναυτικών γονέων που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Η πολυετής πορεία του χαρακτηρίζεται από τους χαμηλούς τόνους και την αφανή δραστηριότητά του τόσο στα κοινά του εφοπλισμού όσο και στα κοινωνικά ζητήματα. Δεν ήθελε να «λούζεται από τα φώτα της δημοσιότητας» και για αυτόν τον λόγο σπάνια εμφανιζόταν στα ΜΜΕ.

Με πρωτοβουλία του δημιούργησε την Helmepa jounior, που είναι το «παρακλάδι» της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος και τα προγράμματα της οποίας κάλυπτε με δικά του έξοδα.

Πρώτο Θέμα

UPDATE
ΔΕΙΤΕ -> Την Πέμπτη η κηδεία του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου

Σχεδόν 36.500 Downloads για το ημερολόγιο του Φιλιατρά News!!!!!

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας η αποδοχή του Ημερολογίου που σας προσφέραμε για το 2011.
Κοιτώντας τα στατιστικά στοιχεία σήμερα Σχεδόν δυο μίνες μετά διαπιστώσαμε με μεγάλη έκπληξη ότι το ημερολόγιο μας κατέβηκε από το Upload Center μας σχεδόν 36.500 φορές.
Και για να είμαστε ακριβείς σε αυτά που γράφουμε, 36.423 φορές.

Φαίνεται ότι το Ημερολόγιο μας άρεσε και άρεσε πολύ. Εμείς είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και σας ευχαριστούμε όλους για την αγάπη σας.

Αν θέλετε και εσείς να το κατεβάσετε πατήστε εδώ

Δείτε και μόνοι σας τα στοιχεία από το Upload center μας.

Κλίκ για μεγάλο μέγεθος





Σήμερα ολιγόλεπτη διακοπή κυκλοφορίας στο 167ο χλμΤρίπολης - Καλαμάτας

Κλειστός θα μείνει αύριο Τρίτη 25/1, από τις 15:00 και για περίπου 20 λεπτά -και στα δύο ρεύματα- ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, λόγω ανατίναξης στο παλιό λατομείο Χόντου, στο 167ο χιλιόμετρο.

Η κυκλοφορία προς Αθήνα θα διακοπεί πριν την είσοδο της σήραγγας Καλογερικού και στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα στον κόμβο Τρίπολης Νότια.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα .........

διακοπεί για τον ίδιο λόγο (και την ίδια ώρα) και την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου.

Αντιδρά στην εμποροπανήγυρη ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας.

Πανηγύρι της Υπαπαντής, μία εκδήλωση για την οποία χρόνια τώρα έχει χυθεί πολύ μελάνι. Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες, να αποσταλούν πολλά έγγραφα και να γίνουν πολλές διαμαρτυρίες έως ότου φθάσει αυτή η ημέρα και το αίτημα του εμπορικού κόσμου να γίνει αποδεκτό και να παρθεί η απόφαση μετεξέλιξης αυτού τού πανηγυριού. Εάν κανείς ανατρέξει και ξεφυλλίσει τα έγγραφα που έχουν σταλεί καθώς και τα φύλλα των εφημερίδων ήταν πάντα τα ίδια.

Το ίδιο θέμα, το ίδιο κείμενο, οι ίδιες .........

λέξεις. Το μόνο που άλλαζε θα ήταν το όνομα του αποδέκτη, δηλαδή το όνομα του Δημάρχου ή του υπεύθυνου Αντιδημάρχου. Ολα αυτά τα χρόνια η θέση του Εμπορικού Συλλόγου ήταν σταθερή, μέσω εγγράφων ή σε προσωπικές συναντήσεις με τους υπευθύνους. Πρώτα απ’ όλα θα έπρεπε να δούμε τι ζητάμε, τι θέλουμε να μας προσφέρει η εν λόγω εμποροπανήγυρις. Θα πρέπει να ελέγξουμε εάν ο μέχρι τώρα τρόπος οργάνωσης της μας προσφέρει μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, οικονομική, πολιτιστική, τουριστική και κοινωνική ανάπτυξη στη περιοχή.

Για εμάς μέχρι σήμερα τίποτε από όλα αυτά δεν έχει προσφέρει ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη αυτού του τόπου, σε όλα αυτά η προσφορά ήταν και είναι αρνητική. Για εμάς ο λόγος μετεξέλιξη της από καθαρά θρησκευτικού χαρακτήρα σε εμπορικό μόνο εισπρακτικούς λόγους είχε και αυτό φαίνεται από την κατ’ έτος επέκταση της. Το εμπορικό αυτό πανηγύρι το μόνο που προσφέρει μέχρι σήμερα είναι:
1. Υποβάθμιση του θρησκευτικού χαρακτήρα της ημέρας.
2. Υποβάθμιση της πολιτιστικής μας παράδοσης.
3. Υποβάθμιση της εικόνας της πόλις μας, η οποία τις ημέρες αυτές θυμίζει κάθε άλλο, παρά μία πόλη ευρωπαϊκών προδιαγραφών η οποία αναζητεί την αναβάθμιση της στα σημερινά δεδομένα. (Μέγαρο χορού, Διεθνές φεστιβάλ χορού, κ.λ.π.)
4. Πλήττει σοβαρά την τοπική οικονομία και μάλιστα σε μια περίοδο όπου αυτή δοκιμάζεται σκληρά με την δραστηριοποίηση στη περιοχή μας πολυκαταστημάτων ξένων συμφερόντων. Εάν συνεχιστεί αυτή η
κατάσταση ο οικονομικός ιστός της πόλης θα διαταραχθεί και κατ’ επέκταση θα καταστραφεί με απρόβλεπτα αποτελέσματα, (κλείσιμο επιχειρήσεων, ανοίκιαστα καταστήματα κ.λ.π. )
5. Επί πλέον όπως τονίζεται από όλους, ευνοεί και ωφελεί το παρεμπόριο και την παραοικονομία, διότι τα περισσότερα είδη που πωλούνται κατά την διάρκεια του είναι αμφιβόλου ποιότητας, προέλευσης και πολλές φορές σε υψηλότερες τιμές.

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να αναστείλει την λειτουργία της εμποροπανήγυρις έλαβε υπ’ όψιν την οικονομική κρίση, την ανάγκη στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, την ανάγκη για πάταξη της παραοικονομίας η οποία θίγει άμεσα ή έμμεσα οικονομικά, εμπόρους και επαγγελματίες της πόλης. Ταυτόχρονα δημιουργούνται στον κεντρικό ιστό της πόλης συνθήκες που υποβαθμίζουν την αισθητική της εικόνα, προσβάλλοντας ταυτόχρονα την παράδοση και τον πολιτισμό.
Και τώρα ρωτάμε τους φίλους μικροπωλητές. Τι περισσότερο έκανε ο δήμαρχος από το να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει; Αυτό και μόνο που έκανε. Αυτό που του επέβαλε το καθήκον. Μετά από αυτό που έκανε νόμιμα ο Δήμαρχος γιατί όλη αυτή η κατακραυγή και η με χυδαιότατες εκφράσεις περιύβριση του Δημάρχου; Ολα τα πράγματα έχουν όρια και νομίζουμε ότι έχετε ξεφύγει από τα όρια. Δεν νομίζουμε ότι σας έδωσε κανένας το δικαίωμα να υβρίζεται κατ’ αυτόν το τρόπο το πρώτο πολίτη αυτής της Πόλης, διότι δεν έπραξε αυτό που θα θέλατε και το οποίο αν πραττε θα ήταν παράνομο. Εμείς σαν Εμπορικός Σύλλογος είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίζουμε τα συμφέροντα των εμπορικών επιχειρήσεων της περιοχής και όχι μόνο. Αλλά και να στηρίζουμε κάθε απόφαση που θα παίρνει η Δημοτική αρχή η οποία θα είναι προς τη κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας
Γεώργιος Λαγανάκος

Νάντια Γιαννακοπούλου: Μη καταβολή επιδοτήσεων για καθυστέρηση μίας εβδομάδας στην Πύλο

Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής αναπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη ατέθεσε χθές η βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στην ερώτηση της κάνει λόγο για τους 39 αγρότες της Πύλου που πρόκειται να χάσουν τις επιδοτήσεις για το 2010 με αιτιολογικό ότι υπέβαλαν αίτηση ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους μια εβδομάδα μετά.

Αναλυτικά η ερώτηση της κ. Γιαννακοπούλου αναφέρει:

Σύμφωνα με πληροφορίες, 39 ελαιοπαραγωγοί της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Πύλου πρόκειται να χάσουν τις επιδοτήσεις για το 2010 με το αιτιολογικό ότι υπέβαλλαν την αίτηση ενεργοποίησης δικαιωμάτων, με καθυστέρηση μίας εβδομάδας.

Η απόφαση αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων γιατί την ώρα που εισπράττουν επιδοτήσεις αγρότες, οι οποίοι δεν τις έχουν πραγματική ανάγκη αλλά λαμβάνουν τις επιδοτήσεις ως συμπληρωματικό εισόδημα, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες χάνουν το εισόδημα τους για μία γραφειοκρατική διαδικασία.

Αν συνεκτιμηθεί σε όλα αυτά, η συνεχής αύξηση του κόστους των αγρο-εφοδίων και της μεταφοράς και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, η απώλεια της επιδότησης έχει σαν αποτέλεσμα μία πρόσθετη πίεση προς τα κάτω του εισοδήματος των αγροτών. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

1. Προτίθεται η κυβέρνηση να επιδείξει την απαιτούμενη επιείκεια και ευαισθησία και να εξετάσει τη δυνατότητα καταβολής των επιδοτήσεων στους παραπάνω κατ’ επάγγελμα αγρότες, καθώς η οικονομική τους επιβίωση εξαρτάται άμεσα από αυτές;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Δημήτρης Κουσελάς: Να μην κλεισουν τα ΕΛΤΑ Διαβολιτσίου

Επιστολή στον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΤΑ κ. Χρήστο Βαρσάμη, απέστειλε χθες ο Υφυπουργός οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς σχετικά με το επικείμενο κλείσιμο των ΕΛΤΑ στο Διαβολίτσι.

Στην επιστολή του ο κ. Κουσελάς αναφέρει τις ανάγκες αλλά και την μεγάλη έκταση που εξυπηρετεί το εν λόγω γραφείο προκειμένου να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών που προσφέρει.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: ........

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους κατοίκους αλλά και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Οιχαλίας και αφορά στην εύρυθμη λειτουργία των ταχυδρομικών υπηρεσιών της περιοχής. Πρόκειται για το επικείμενο σφράγισμα του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης και διεκπεραίωσης των τρεχουσών υποχρεώσεών μεγάλου αριθμού κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Το εν λόγω υποκατάστημα των ΕΛΤΑ εξυπηρετεί τους κατοίκους δεκατεσσάρων τοπικών διαμερισμάτων του τ. Δήμου Ανδανίας και ενός μεγάλου δημοτικού διαμερίσματος του τ. Δήμου Μελιγαλά, με μεγάλο όγκο εργασιών που διεκπεραιώνονται από δύο υπαλλήλους, ενώ στο παρελθόν απασχολούντο τέσσερις.
Δεδομένου ότι αφ’ ενός το 70% του εξυπηρετούμενου πληθυσμού είναι ηλικιωμένοι πολίτες, αφ’ ετέρου ότι το συγκοινωνιακό δίκτυο της περιοχής έχει αποδυναμωθεί, είναι, πιστεύω, προφανές το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται για τη στοιχειώδη εξυπηρέτηση των πολιτών, σε περίπτωση που κλείσει το συγκεκριμένο κατάστημα των ΕΛΤΑ.
Κατόπιν αυτών, σας παρακαλώ θερμά να επιληφθείτε του ζητήματος και να κάνετε ό,τι είναι δυνατό για να μην κλείσουν τα ΕΛΤΑ στο Διαβολίτσι, κάτι που αποτελεί ανάγκη και επιθυμία των συμπολιτών μου.»

Σημειώνουμε ότι την εν λόγω επιστολή ο κ. Κουσελάς κοινοποίησε στον ενδιαφερόμενο Δήμαρχο Οιχαλίας κ. Φίλιππο Μπάμη.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Εγκατάλειψη της υλικοτεχνικής υποδομής του ΟΣΕ στην Καλαμάτα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου και καταγγελία των «Φίλων του Σιδηροδρόμου», έγκλημα κατά της δημόσιας περιουσίας συντελείται στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στην Καλαμάτα. Συγκεκριμένα, καινούρια τρένα που αγοράστηκαν πανάκριβα με λεφτά του ελληνικού λαού ρημάζουν στο αμαξοστάσιο της πόλης, μετά τη διακοπή του δρομολογίου Καλαμάτας Πύργου, ενώ το πλιάτσικο από διάφορους επιτήδειους έχει ήδη ξεκινήσει.

Το συγκεκριμένο «έγκλημα» κατά της δημόσιας περιουσίας σε καιρούς οικονομικής κρίσης υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, καθώς πανάκριβο τροχαίο υλικό και εξειδικευμένος εξοπλισμός έχουν εγκαταλειφθεί, λόγω του ότι σε λίγες μέρες οι εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στην Καλαμάτα κλείνουν οριστικά.
Έτσι, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι μετά το ..........

κλείσιμο το υλικό αυτό θα παραδοθεί αφύλακτο και χωρίς περίφραξη στο έλεος των πλανόδιων παράνομων συλλεκτών μετάλλου για scrap που θα ολοκληρώσουν την καταστροφή, κλείνοντας άδοξα την ιστορία 120 ετών του Σιδηροδρομικού Δικτύου Πελοποννήσου.

Αναλυτικά, στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στην Καλαμάτα βρίσκονται πανάκριβα μηχανήματα υψηλής σιδηροδρομικής τεχνολογίας, πολλά εκ των οποίων αποκτήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και δε λειτούργησαν ποτέ, όπως: α) το σύγχρονο αυτόματο πλυντήριο και η υποδαπέδια πλύση οχημάτων (κατασκευή του 2007, δε λειτούργησαν ποτέ), β) το κτίριο αποθήκευσης άμμου (κατασκευή του 2007, δ3ε λειτούργησε ποτέ), γ) το κτίριο του υποδαπέδιου τόρνου και το αντίστοιχο μηχάνημα, η καινούρια ηλεκτρονική ζυγαριά οχημάτων, οι νέοι λάκκοι επιθεώρησης, γερανοί ανύψωσης οχημάτων κ.α.

Επιπλέον, η τεράστια έκταση που απαλλοτριώθηκε προ 3 ετών όπισθεν του μηχανοστασίου προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα κτιριακά έργα επέκτασης των δραστηριοτήτων του, μένει και αυτή ανενεργή. Παράλληλα, πανάκριβο και αξιόλογο τροχαίο υλικό, μέρος του οποίου αποκτήθηκε προ 6 ετών, πετιέται κυριολεκτικά στα σκουπίδια, καθώς: α) από τις 12 πανάκριβες, ολοκαίνουριες υπερσύγχρονες αυτοκινητάμαξες (RAILBUS), που αγοράστηκαν το 2004 αντί τριών εκατομμυρίων ευρώ η καθεμία, οι επτά, αν και σε καλή λειτουργική κατάσταση, βρίσκονται εγκαταλειμμένες σε διάφορες γραμμές του μηχανοστασίου. Οι υπόλοιπες πέντε κυκλοφορούν προσωρινά στην περιοχή της Πάτρας και του Πύργου και είναι θέμα λίγων εβδομάδων η ακινητοποίησή τους λόγω έλλειψης στοιχειώδους συντήρησης, β) εγκαταλειμμένες βρίσκονται επίσης δέκα σύγχρονες κλιματιζόμενες τρίδυμες αυτοκινητάμαξες (τύπου MAN-4 INTERCITY) και έξι δίδυμες αυτοκινητάμαξες (τύπου MAN-1), οι οποίες βρίσκονται σε άριστη λειτουργική κατάσταση και μέχρι πριν λίγο καιρό ταξίδευαν στις γραμμές της Πελοποννήσου και γ) εγκαταλειμμένες, αλλά σε καλή λειτουργική κατάσταση ντιζελομηχανές, επιβατικά και εμπορικά βαγόνια, μοναδικοί στον κόσμο μουσειακοί συρμοί, βοηθητικά μηχανήματα και ανταλλακτικά. Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και δικτύων

1. Με ποιο τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το προαναφερθέν σιδηροδρομικό υλικό;

2. Σε ποιο ποσό αποτιμά η κυβέρνηση την εγκαταλειμμένη περιουσία του ΟΣΕ στην Καλαμάτα, μαζί με τα 75 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για την πρόσφατη ριζική ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Τρίπολης - Καλαμάτας;

3. Ποιο ποσό κρατικής επιδότησης απαιτούνταν, προκειμένου το σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου να συνεχίσει τη λειτουργία του;

Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 25ης Ιανουαρίου 2011

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Τώρα και με τρόπο που δεν θα σας βγάζει pop up παράθυρα διαφημίσεων.