Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Επανάσταση στους αγροτικούς συνεταιρισμούς με το νομοσχέδιο Σκανδαλίδη

Σημαντικές αλλαγές στο τοπίο των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και των ομάδων παραγωγών θα φέρει το νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που δόθηκε ήδη για δημόσια διαβούλευση, δημιουργούνται τρεις νέες μορφές συνεταιριστικής δράσης: οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) με τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας Α.Ε.-ΕΠΕ και οι Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) σύμφωνα με το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο.
Ειδικότερα:
- Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ): Όλοι οι συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων θεωρούνται πρωτοβάθμιοι και διέπονται...

από τους ίδιους κανόνες συμπεριλαμβανομένων και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.
- Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ): Οι κάθε μορφής συνεταιριστικές ενώσεις, κοινοπραξίες συνεταιρισμών και συνεταιριστικές εταιρείες, που συγκροτούνται από παραγωγούς ή και συνεταιρισμούς και έχουν τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας, θεωρούνται Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και είναι ανεξάρτητες από τη λειτουργία των συνεταιρισμών.
- Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ): Αναγνωρίζονται Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες αποκτούν πρόσβαση σε κίνητρα, καθώς και σε χρηματοδοτήσεις τους από διαχειριστικά ή άλλα επιχειρησιακά προγράμματα μόνο εφόσον πληρούν το προαναφερθέν πλαίσιο.
Οι τρεις αυτές κατηγορίες συνεταιριστικών οργανώσεων καταχωρίζονται στο εθνικό μητρώο συλλογικών αγροτικών οργανώσεων, το οποίο δημιουργείται στο υπουργείο.
Παράλληλα γίνεται διάκριση σε ενεργούς και μη ενεργούς συνεταιρισμούς. Οι μη ενεργοί συνεταιρισμοί (όσοι δεν έχουν τζίρο) σε δύο εταιρικές χρήσεις θα διαγράφονται από το μητρώο και θα οδηγούνται σε εκκαθάριση. Η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στη συγχώνευση οργανώσεων.
Προβλέπεται επίσης η ίδρυση εποπτικής Αρχής, η οποία θα αξιολογεί, θα εποπτεύει και θα ελέγχει τους συνεταιρισμούς σε ετήσια βάση.
Εκτός από τις οργανώσεις αναμορφώνονται οι διεπαγγελματικές οργανώσεις και συστήνονται εταιρίες μη κερδοσκοπικές για την προώθηση των προϊόντων που θα μετέχουν στο «καλάθι προϊόντων περιφέρειας», με την επωνυμία "Διατροφική Σύμπραξη".
Αλλαγές επέρχονται με το νέο ν/σ και στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Τη διοίκηση της Συνομοσπονδίας θα εκλέγουν οι οργανώσεις που μετέχουν στο μητρώο με καθολική ψηφοφορία των παραγωγών κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια.
Προωθείται τέλος η συμβολαιακή γεωργία. Το συμβόλαιο θα έχει τη νομική μορφή γραπτής σύμβασης και θα περιλαμβάνει το είδος, τον όγκο των προϊόντων, την τιμή, τους χρόνους και τα σημεία παράδοσης, τον τρόπο και το χρόνο πληρωμής το παραγωγού κ.λπ.

Πρώτες αντιδράσεις

Εντωμεταξύ, αντιδράσεις από το κατεστημένο συνεταιριστικό κίνημα αναμένεται να προκαλέσει η πρόταση του ΥΠΑΑΤ που αφορά την άμεση εκλογή των μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ από τους αγρότες. Στο κείμενο προβλέπεται ότι «η διαδικασία άμεσης δημοκρατίας στην εκλογή των συνεταιριστικών οργάνων και της ΠΑΣΕΓΕΣ μέσα από καθολική ψηφοφορία των παραγωγών γίνεται αποφασιστική και απαρέγκλιτη προϋπόθεση της όποιας αξιολόγησης και νομιμοποίησης».
Στα πλαίσια των προτάσεων, προωθείται ριζική αλλαγή στη δομή και λειτουργία της ΠΑΣΕΓΕΣ που μετατρέπεται σε Πανελλήνια Ένωση Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων (ΠΕΣΑΓΟ), την οποία εκλέγουν οι οργανώσεις και των τριών κατηγοριών που συμμετέχουν στο μητρώο και των οποίων αποτελεί τη συντονιστική οργάνωση. Όπως αναφέρεται, η εκλογή των μελών της γενικής συνέλευσης, που αποτελεί το κορυφαίο της όργανο, γίνεται κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια, με καθολική ψηφοφορία όλων των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι είναι μέλη των οργανώσεων που ανήκουν στην περιφέρεια.
Θετικά είναι τα πρώτα σχόλια του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζαννέτου Καραμίχα για τις προτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο θέμα της ανασυγκρότησης του συνεταιριστικού κινήματος. Παράλληλα όμως ζητά διευκρινίσεις στις αλλαγές που προτείνονται για την τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση και πιο συγκεκριμένα στο θέμα της εκλογής με καθολική ψηφοφορία.


Χθες η "Νέα Κρήτη", μόλις έγινε γνωστό ότι εγκρίθηκε το νομοσχέδιο, ήρθε σε επαφή με τοπικά αγροτικά στελέχη και κατέγραψε τις πρώτες αντιδράσεις τους.
«Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει δώσει μελέτη για την αναδιοργάνωση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων στο υπουργείο και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σωστή αναδιοργάνωση του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα, ώστε σε επιχειρηματική βάση να μελετά τις ανάγκες της αγοράς και την τοποθέτηση των αγροτικών προϊόντων σε αυτή. Όσο για τους καλλικρατικούς συνεταιρισμούς, αυτό προϋποθέτει την εθελούσια συμμετοχή των αγροτών σε αυτούς. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να δίδει δυνατότητα στην κλαδική οργάνωση και να γίνει εκκαθάριση των μητρώων των συνεταιρισμών», είπε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Βουμβουλάκης.
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι συνυπεύθυνοι στην κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στις συνεταιριστικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα είναι οι πολιτικοί που επέτρεπαν, επικροτούσαν και χρησιμοποιούσαν αυτές τις οργανώσεις για να κάνουν πολιτικά ρουσφέτια και να εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα. Ίσως ήρθε η ώρα μια και καλή τώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η ευκαιρία είναι μπροστά μας και ας την εκμεταλλευτούμε με πράξεις και όχι απλά με νομοθετήματα που δεν εφαρμόζονται.
Στις προθέσεις του υπουργού θα είμαστε συγκαταβατικοί, φτάνει να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να βρεθεί διέξοδος για την ελληνική γεωργία», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λασιθίου Στάθης Κορνάρος.
«Στη διάρκεια της ενασχόλησής μου, εδώ και είκοσι χρόνια, με τα κοινά στον αγροτικό τομέα έχω ακούσει αναμορφώσεις και αναμορφώσεις, αλλά πάντα οι λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά των αναμορφώσεων δεν υπάρχουν. Και η απόδειξη είναι ότι λειτουργούμε με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από το 1983, αν και έχουν αλλάξει στην τοπική και διεθνή οικονομία πολλά - στον αγροτικό πληθυσμό από 50% κατεβήκαμε στο 7%. Χρειάζεται αλλαγή πλαισίου αρχαιρεσιών, λειτουργία ανά περιφέρεια και μετοχοποίηση των αγροτικών οργανώσεων», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου στο Κυπαρίσσι Στάθης Φραγκιαδάκης.




«Χωρίς οικονομική ενίσχυση στις Αγροτικές Οργανώσεις δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, διότι υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στη χώρα μας. Πρέπει να γίνει ένας νέος "Καλλικράτης" στις Ενώσεις και να δοθούν κίνητρα ή αντικίνητρα στις οργανώσεις», μας τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μανόλης Γαβαλάς.


«Σφραγίδες»

«Οι συνεταιριστικές οργανώσεις, με πολύ μικρές εξαιρέσεις, είναι πλέον "σφραγίδες" και παίζουν αρνητικό ρόλο στον αγρότη με την ανυπαρξία τους. Δυστυχώς, για να μπορούμε να πάμε σε άλλη μορφή συνεταιριστικού κινήματος, πρέπει να υπάρξει κατάργηση των συνεταιρισμών, διαχείριση της περιούσιας τους και εποπτεία από το κράτος. Το υπουργείο εξ ανάγκης μιλά για αλλαγή μετά από πίεση των ίδιων των αγροτών που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και είναι μόνο δήλωση υπό το φόβο μη χαθεί ο κομματικός στρατός μέσα στο συνεταιριστικό χώρο, στον οποίο πρέπει να ηγούνται μόνο όσοι παράγουν προϊόντα», σημείωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Πρίαμος Ιερωνυμάκης.



Επιτέλους!

«Επιτέλους αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει στην αναγκαία πλέον αναδιάρθρωση-ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων, ώστε να προκύψουν τα σχήματα που θα μπορέσουν να σταθούν δίπλα στον αγρότη με αξιώσεις και να προωθήσουν τα αγροτικά προϊόντα», μας ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης.

Πηγή: neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.