Πανηγύρι της Υπαπαντής, μία εκδήλωση για την οποία χρόνια τώρα έχει χυθεί πολύ μελάνι. Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες, να αποσταλούν πολλά έγγραφα και να γίνουν πολλές διαμαρτυρίες έως ότου φθάσει αυτή η ημέρα και το αίτημα του εμπορικού κόσμου να γίνει αποδεκτό και να παρθεί η απόφαση μετεξέλιξης αυτού τού πανηγυριού. Εάν κανείς ανατρέξει και ξεφυλλίσει τα έγγραφα που έχουν σταλεί καθώς και τα φύλλα των εφημερίδων ήταν πάντα τα ίδια.
Το ίδιο θέμα, το ίδιο κείμενο, οι ίδιες .........
λέξεις. Το μόνο που άλλαζε θα ήταν το όνομα του αποδέκτη, δηλαδή το όνομα του Δημάρχου ή του υπεύθυνου Αντιδημάρχου. Ολα αυτά τα χρόνια η θέση του Εμπορικού Συλλόγου ήταν σταθερή, μέσω εγγράφων ή σε προσωπικές συναντήσεις με τους υπευθύνους. Πρώτα απ’ όλα θα έπρεπε να δούμε τι ζητάμε, τι θέλουμε να μας προσφέρει η εν λόγω εμποροπανήγυρις. Θα πρέπει να ελέγξουμε εάν ο μέχρι τώρα τρόπος οργάνωσης της μας προσφέρει μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, οικονομική, πολιτιστική, τουριστική και κοινωνική ανάπτυξη στη περιοχή.
Για εμάς μέχρι σήμερα τίποτε από όλα αυτά δεν έχει προσφέρει ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη αυτού του τόπου, σε όλα αυτά η προσφορά ήταν και είναι αρνητική. Για εμάς ο λόγος μετεξέλιξη της από καθαρά θρησκευτικού χαρακτήρα σε εμπορικό μόνο εισπρακτικούς λόγους είχε και αυτό φαίνεται από την κατ’ έτος επέκταση της. Το εμπορικό αυτό πανηγύρι το μόνο που προσφέρει μέχρι σήμερα είναι:
1. Υποβάθμιση του θρησκευτικού χαρακτήρα της ημέρας.
2. Υποβάθμιση της πολιτιστικής μας παράδοσης.
3. Υποβάθμιση της εικόνας της πόλις μας, η οποία τις ημέρες αυτές θυμίζει κάθε άλλο, παρά μία πόλη ευρωπαϊκών προδιαγραφών η οποία αναζητεί την αναβάθμιση της στα σημερινά δεδομένα. (Μέγαρο χορού, Διεθνές φεστιβάλ χορού, κ.λ.π.)
4. Πλήττει σοβαρά την τοπική οικονομία και μάλιστα σε μια περίοδο όπου αυτή δοκιμάζεται σκληρά με την δραστηριοποίηση στη περιοχή μας πολυκαταστημάτων ξένων συμφερόντων. Εάν συνεχιστεί αυτή η
κατάσταση ο οικονομικός ιστός της πόλης θα διαταραχθεί και κατ’ επέκταση θα καταστραφεί με απρόβλεπτα αποτελέσματα, (κλείσιμο επιχειρήσεων, ανοίκιαστα καταστήματα κ.λ.π. )
5. Επί πλέον όπως τονίζεται από όλους, ευνοεί και ωφελεί το παρεμπόριο και την παραοικονομία, διότι τα περισσότερα είδη που πωλούνται κατά την διάρκεια του είναι αμφιβόλου ποιότητας, προέλευσης και πολλές φορές σε υψηλότερες τιμές.
Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να αναστείλει την λειτουργία της εμποροπανήγυρις έλαβε υπ’ όψιν την οικονομική κρίση, την ανάγκη στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, την ανάγκη για πάταξη της παραοικονομίας η οποία θίγει άμεσα ή έμμεσα οικονομικά, εμπόρους και επαγγελματίες της πόλης. Ταυτόχρονα δημιουργούνται στον κεντρικό ιστό της πόλης συνθήκες που υποβαθμίζουν την αισθητική της εικόνα, προσβάλλοντας ταυτόχρονα την παράδοση και τον πολιτισμό.
Και τώρα ρωτάμε τους φίλους μικροπωλητές. Τι περισσότερο έκανε ο δήμαρχος από το να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;
Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει; Αυτό και μόνο που έκανε. Αυτό που του επέβαλε το καθήκον. Μετά από αυτό που έκανε νόμιμα ο Δήμαρχος γιατί όλη αυτή η κατακραυγή και η με χυδαιότατες εκφράσεις περιύβριση του Δημάρχου; Ολα τα πράγματα έχουν όρια και νομίζουμε ότι έχετε ξεφύγει από τα όρια. Δεν νομίζουμε ότι σας έδωσε κανένας το δικαίωμα να υβρίζεται κατ’ αυτόν το τρόπο το πρώτο πολίτη αυτής της Πόλης, διότι δεν έπραξε αυτό που θα θέλατε και το οποίο αν πραττε θα ήταν παράνομο. Εμείς σαν Εμπορικός Σύλλογος είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίζουμε τα συμφέροντα των εμπορικών επιχειρήσεων της περιοχής και όχι μόνο. Αλλά και να στηρίζουμε κάθε απόφαση που θα παίρνει η Δημοτική αρχή η οποία θα είναι προς τη κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας
Γεώργιος Λαγανάκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.