Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Ερχονται νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Ζήτημα αναμόρφωσης τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, που ανοίγει το δρόμο για αυξήσεις σε πολλές κατηγορίες καταναλωτών θέτει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Μιχάλης Θωμαδάκης σε πρόσφατη ομιλία του, πρότεινε τη σύνδεση των τιμολογίων ρεύματος με το κόστος παραγωγής, ώστε να αναμορφωθούν πλήρως οι τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές, τονίζοντας ότι τα υφιστάμενα τιμολόγια έχουν προ πολλού εξαντλήσει το σχεδιασμό τους, δεν αντικατοπτρίζουν το υφιστάμενο κόστος σε αρκετές κατηγορίες και παρουσιάζουν στρεβλώσεις και σταυροειδείς επιδοτήσεις μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών κατανάλωσης.

Αποφάσεις ..............

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν πρόκειται να αυξηθούν φέτος, όμως η αναδιάρθρωση των τιμολογίων ρεύματος έχει ήδη δρομολογηθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καταναλωτή, αν όχι το 2009, σίγουρα το 2010, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι πρόσφατες αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης για τις χρεώσεις χρήσης του συστήματος και του δικτύου, καθώς και τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ανά κατηγορία καταναλωτών είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναμόρφωσης.

Σε πρώτη φάση οι αποφάσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν τις λιανικές τιμές του ρεύματος. Δίνουν στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να εκδώσει λογαριασμούς με διακριτές χρεώσεις για το λεγόμενο «μονοπωλιακό» και το «ανταγωνιστικό» κόστος».

Οι νέοι λογαριασμοί θα αρχίσουν να αποστέλλονται στους καταναλωτές σε ένα δίμηνο.

Ο διαχωρισμός των στοιχείων κόστους των τιμολογίων στα ρυθμιζόμενα μονοπωλιακά στοιχεία (δηλαδή το κόστος μεταφοράς, διανομής, ΥΚΩ και τέλους υπέρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ) και τα ανταγωνιστικά στοιχεία (κόστος παραγωγής κ.λπ.) είναι ο παράγων - κλειδί, καθώς θα επιτρέψει τη σταδιακή σύνδεση του λεγόμενου «ανταγωνιστικού τμήματος των τελικών τιμών πώλησης» με το κόστος παραγωγής, κάτι που μέχρι σήμερα δεν συνέβαινε - ή καλυπτόταν εν μέρει από τις γενικές αυξήσεις που αποφάσιζε το υπουργείο Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να επωμίζεται το βάρος μεγάλων αυξήσεων στα καύσιμα, χωρίς να μπορεί να το μετακυλίει στον καταναλωτή.

Ομάδες

Αυξήσεις για ορισμένες ομάδες καταναλωτών μπορεί να προκαλέσει και η ενοποίηση πολλών επιμέρους τιμολογίων της ΔΕΗ που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχουν επανέλθει σενάρια που είχαν εξεταστεί το 2008, πάγωσαν όμως εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, όπως π.χ. τα «κοινωνικά τιμολόγια» σε αντικατάσταση του συστήματος που ισχύει σήμερα, με τη «φθηνή» τιμολόγηση των πρώτων 800 KWh ανά τετράμηνο. Η πρόταση προέβλεπε η φθηνή χρέωση να ισχύει μόνον για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.