Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

100 στους 100 δήλωσαν κατάστημα για καπνίζοντες. Και άλλη χοντρή ήττα για τον Αβραμόπουλο.

Στο... παραπέντε, και συγκεκριμένα χθες το μεσημέρι, έστειλε στους δήμους το υπουργείο Υγείας την απόφαση που συνοδεύει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Μέχρι και χθες το μεσημέρι -αν και σήμερα είναι η πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου-, οι υπάλληλοι στο Γραφείο Καταστημάτων του δήμου Καλαμάτας περίμεναν... το νέο νόμο και είχαν στοιχεία μόνο για τα καταστήματα κάτω των 70 τετραγωνικών.
Στην κατηγορία αυτή, από τους 100 ιδιοκτήτες που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τα μαγαζιά τους, και οι 100 τα δήλωσαν... για καπνίζοντες.

Εκμεταλλευόμενοι, τώρα, κάποιοι επιτήδειοι την ........

ολιγωρία του υπουργείου, στέλνουν τις ταμπέλες που προβλέπονται για τους χώρους καπνιζόντων και μη, με κούριερ στους καταστηματάρχες.
Χθες ειδικά το Γραφείο Καταστημάτων του δήμου είχε δεχτεί αρκετές καταγγελίες από επαγγελματίες που παρ’ ολίγο να πέσουν θύματα.
Με το σύστημα αυτό... οι αετονύχηδες τους υποχρεώνουν να πληρώσουν το ποσό των 60 ευρώ για να τις παραλάβουν.
Οι επαγγελματίες πρέπει ωστόσο να ξέρουν ότι τα σήματα και ότι άλλο έχουν να παραλαμβάνουν θα τους χορηγηθεί από το Γραφείο Καταστημάτων του δήμου Καλαμάτας.

Επίσης πρέπει να πούμε ότι, αν και ο νόμος προβλέπει για τα καταστήματα κάτω των 70 τ.μ. την τροποποίηση της άδειας λειτουργίας, προς το παρόν θα θεωρούνται νόμιμα με την υπεύθυνη δήλωση που έχουν καταθέσει στο δήμο και το αυτοκόλλητο σήμα που θα τοποθετούν -όταν αυτό έρθει- στην είσοδο του καταστήματός τους.
Οσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι άνω των 70 τετραγωνικών και δεν έχουν άδεια για τη δημιουργία χώρων καπνιζόντων, ώσπου να την αποκτήσουν θα ισχύει η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος.

Οι εξωτερικοί χώροι τραπεζοκαθισμάτων, ακόμη και αν καλύπτονται από σκέπαστρο, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου.
Οσοι έχουν χαρακτηρίσει το κατάστημά τους θα παραλαμβάνουν σε πρώτη φάση τα αυτοκόλλητα, δηλαδή για όσους έχουν μέχρι 70 τετραγωνικών για τους οποίους υπήρχε μέχρι χθες το πρωί, επίσημη ενημέρωση.
Οσο για τα αυτοκόλλητα σήματα έχουν αποσταλεί και τα περιμένουν στο δήμο τις επόμενες μέρες.

Συνολικά, στη διοικητική περιφέρεια του δήμου Καλαμάτας υπάρχουν γύρω στις 2.900 άδειες καταστημάτων αλλά από αυτές κάποιες έχουν ακυρωθεί ή αντικατασταθεί ενώ κάποιες δεν υπάγονται στις κατηγορίες των καταστημάτων που πρέπει να χαρακτηριστούν.
Αυτή η ασάφεια δυσχεραίνει τη δουλειά της υπηρεσίας γιατί δεν είναι εύκολο να γίνει έλεγχος πόσα καταστήματα είναι και αν εφαρμόζουν το νόμο.
Οπως αναφέρθηκε πιο πάνω, μέχρι τώρα έχουν χαρακτηρίσει το κατάστημά τους γύρω στους 100 επαγγελματίες, στην κατηγορία μέχρι 70 τ.μ. και όλα για καπνίζοντες.
Αυτοί έχουν υποβάλει μια υπεύθυνη δήλωση και μπορούν να δουλεύουν με το υπάρχον σύστημα εξαερισμού.

Οταν θα αποσταλούν τα αυτοκόλλητα σήματα θα περάσουν από το Γραφείο Καταστημάτων και είναι υποχρεωμένοι να το κολλήσουν στην κύρια είσοδο του μαγαζιού τους.
Σχετικά με τους ελέγχους για την εφαρμογή του νόμου αυτοί θα γίνονται από τις διευθύνσεις Υγείας και συγκεκριμένα το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Ζήτημα γεννάται με τι συμμετοχή και αν θα έχει ο δήμος. Ο νόμος αναφέρει βέβαια με τη συνδρομή των αστυνομικών και λιμενικών αρχών ενώ αν συμπεριληφθεί και η δημοτική αστυνομία πρέπει να έχει 50 εργαζόμενους για να αποκτήσει το δικαίωμα του ελέγχου, μας ανέφεραν από το Γραφείο Καταστημάτων.
Στα καταστήματα που είναι άνω των 70 τετραγωνικών μέτρων πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός των αδειών και στο δήμο πρέπει να κατατίθενται από τους ιδιοκτήτες καινούργια σχεδιαγράμματα που να φαίνονται όλες οι αλλαγές που έχουνε γίνει.

Εμπλοκή θα έχουν και άλλες υπηρεσίες γιατί θα χρειάζεται και η απαραίτητη άδεια από την Πολεοδομία και τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας. Και επειδή μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν πρέπει να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές, από το δήμο ζητούν ανοχή χρόνου και κατανόηση για να μπορέσουν να εφαρμόσουν το νόμο και να κατευθύνουν σωστά τους πολίτες.

Πηγή: Ελευθερία

1 σχόλιο:

  1. Κάτι στην Θεσσαλονίκη το 99,9% που δήλαωσαν καπνιζόντων, κάτι στην Καλαμάτα που το 100% δήλωσαν καπνιζόντων, και πού ακόμα σε όλη την Ελλάδα, ο νόμος του Αβραμόπουλου μου φαίνεται ότι πάει περίπατο.

    Αβραμόπουλε φτιάξε την Υγεία που την διέλυσες και άσε το κάπνισμα για το τέλος.
    Η Ελλάδα δεν είναι δήμος Αθηναίων που τον Γέμισες με κάγκελα.... και συντριβάνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.