Στις ΗΠΑ η κλωνοποίηση βοοειδών αποτελεί συνήθη πρακτική. Πρόσφατα όμως, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ε.Ε. αποφάνθηκαν ότι το κλωνοποιημένο κρέας και γάλα θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά στην ευρωπαϊκή αγορά, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.
Την περασμένη Δευτέρα, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης της Ένωσης αποφάσισαν ότι μελλοντικά, το γάλα και το κρέας των απογόνων κλωνοποιημένων ζώων θα μπορεί να διατίθεται ελεύθερα στην ευρωπαϊκή αγορά. Η πρόταση απαιτεί, ωστόσο, έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μέλη περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων απάντησαν άμεσα στη νέα εξέλιξη, καταδικάζοντάς την. Θεωρούν ...
ην κλωνοποίηση ανήθικη και σκληρή, και προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι από το κλωνοποιημένο κρέας για την ανθρώπινη υγεία δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς.
Η απόφαση των Ευρωπαΐων υπουργών θεωρείται ήδη καθυστερημένη. Η κλωνοποίηση αποτελεί συνηθισμένη πρακτική μεταξύ εκτροφέων στις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική. Γερμανοί ειδικοί του Ινστιτούτου για την Εκτροφή των Ζώων έχουν επίσης υψηλές προσδοκίες από την εν λόγω τεχνική. «Στο μέλλον, η κλωνοποίηση θα αποτελεί μία από τις κλασικές τεχνικές εκτροφής βοοειδών», υποστηρίζουν.
Η απαιτούμενη τεχνολογία εφαρμόζεται ήδη ευρέως στις ΗΠΑ. Διάφορες εταιρείες προσφέρουν κλωνοποιημένα βοοειδή έναντι 10.000 και 20.000 ευρώ. Τα οφέλη είναι προφανή: Μπορούν να δημιουργηθούν πολλαπλά αντίτυπα ενός ταύρου με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Οι πολλαπλάσιοι «σούπερ»-ταύροι μπορούν φυσικά να προσφέρουν περισσότερους απογόνους από έναν, γεγονός που σημαίνει περισσότερο κρέας για τους εκτροφείς.
«Με τα ελίτ ζώα, η κλωνοποίηση μπορεί εύκολα να ξεπληρώσει το κόστος της», δηλώνει εκπρόσωπος αμερικανικής εταιρείας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Βιοτεχνολογικής Βιομηχανίας, υπάρχουν ήδη 600 κλωνοποιημένοι «σούπερ» ταύροι στις ΗΠΑ. Το κρέας των απογόνων τους διατίθεται σήμερα στα σούπερ μάρκετ της χώρας, «χωρίς να χρειάζεται να φέρουν κάποια ειδική σήμανση», εξηγεί μέλος του Οργανισμού. «Για τους εκτροφείς πρόκειται απλά για άλλη μία μέθοδο αναπαραγωγής», προσθέτει.
Οι επικριτές, ωστόσο, εντοπίζουν σημαντικές διαφορές. Η κλωνοποίηση, λένε, παράγει παραμορφωμένα ζώα με μικρό προσδόκιμο όριο ζωής. Το κλωνοποιημένο πρόβατο Ντόλι είναι γνωστό ότι βίωσε ένα οδυνηρό τέλος. Οι γενετιστές, όμως, ισχυρίζονται ότι έκτοτε έχει πραγματοποιηθεί «τεράστια πρόοδος». Πολύ λιγότερα έμβρυα πεθαίνουν και τα «ελαττώματα» είναι πολύ πιο σπάνια.
Το κρέας των ίδιων των κλωνοποιημένων ζώων δεν καταλήγει στα σούπερ μάρκετ. Σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η πρακτική αυτή είναι απαγορευμένη. Αυτό που φτάνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι το κρέας των απογόνων τους. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και η Αμερικανική Διοίκηση για τα Τρόφιμα και τα Φάρμακα ανακοίνωσαν ότι το βοδινό κρέας απογόνων των κλώνων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κίνδυνο για την υγεία.
Είναι, συνεπώς, ζήτημα χρόνου η κυκλοφορία του κρέατος αυτού στα σούπερ μάρκετ της Ε.Ε; Ούτως ή άλλως, δεν ξεχωρίζει από το κοινό κρέας... Το Ευρωκοινοβούλιο καλείται να απαντήσει σύντομα, πριν οι αμερικανική παραγωγή αρχίσει να εισχωρεί στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς να το αντιληφθούμε.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων αναφέρει ότι «η τεχνολογία είναι σχεδόν έτοιμη για ευρεία εμπορική χρήση. Οι ειδικοί αναμένουν ότι η τεχνική θα εφαρμόζεται παγκοσμίως πριν το 2010».
Πηγή: Spiegel
Πηγή: www.spiegel.de
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.