Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Εντείνονται οι αντιδράσεις για ενεργοποίηση δικαιωμάτων

Εντείνονται οι αντιδράσεις για την υπόθεση της ενεργοποίησης δικαιωμάτων, ακόμη και στον κυβερνητικό χώρο. Μετά την ερώτηση που κατέθεσαν προχθές 43 βουλευτές της ΝΔ μεταξύ των οποίων και ο Δ. Σαμπαζιώτης, τις αντιδράσεις από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Βασ. Εξαρχο και την ΓΕΣΑΣΕ, νέες αντιδράσεις σημειώθηκαν χθες.

ΓΙΑΝ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

“Βρισκόμαστε μια ανάσα από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων από τους ελαιοπαραγωγούς για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί καμία εκ του γεγονότος της μη υλοποίησης του νόμου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης”.
Αυτό αναφέρει σε ερώτηση ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος ο οποίος επισημαίνει ότι .........

“οι ελαιοπαραγωγοί κινδυνεύουν αφενός να απολέσουν τις επιδοτήσεις και αφετέρου να καταβάλουν αδικαιολόγητα υψηλά ποσά για έξοδα ενεργοποίησης”.

Χαρακτηρίζοντας υψηλό το τιμολόγιο της ΠΑΣΕΓΕΣ ο κ. Λαμπρόπουλος ερωτά:
Αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το διαχωρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που θα έχει ως αποτέλεσμα τα έξοδα ενεργοποίησης αυτών να καταβληθούν από το κράτος. Αν προτίθεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προβεί σε ενέργειες αλλαγής του τιμοκαταλόγου της ΠΑΣΕΓΕΣ κάνοντας νέα ορθή κοστολόγηση της ενεργοποίησης.
Αν προτίθενται στα αρμόδια υπουργεία να καταβάλουν στην ΠΑΣΕΓΕΣ τα ποσά που αναλογούν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
Αν θα υπάρξει παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων αφού ο χρόνος δεν είναι επαρκής.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Και νέα ερώτηση για το θέμα της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Δ. Κουσελάς.
Αναφερόμενος στο ιστορικό και τις παραλείψεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Κουσελάς ερωτά: Γιατί δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση των 25 εκ. ευρώ ώστε να μην πληρώνουν οι αγρότες το κόστος της ενεργοποίησης.
Πότε θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για ποιο λόγο αυτές έχουν καθυστερήσει.
Αν είναι στις προθέσεις του υπουργείου όλοι οι παραγωγοί των πυρόπληκτων περιοχών να απαλλαγούν από την καταβολή του κόστους ενεργοποίησης.

ΠΑΝ. ΑΛΕΥΡΑΣ
“Κανένας δεν πιστεύει ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Οκτωβρίου ένα αξιόπιστο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών.
Η κυβέρνηση απλώς προσπαθεί να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ξεκίνησε ένα νέο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων, για να αποφύγει περικοπή κατά 10% της επιδότησης μεταφέροντας το πρόβλημα στο μέλλον”.
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε επιστολή του ο νομαρχιακός σύμβουλος Παν. Αλευράς ο οποίος καταλογίζει “τεράστιες πολιτικές ευθύνες” στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Α. Σ. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
Εκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιεί ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων σήμερα στις 9 το βράδυ.
Στη συνέλευση η οποία θα γίνει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, θα συζητηθεί το θέμα της ενεργοποίησης δικαιωμάτων για τις επιδοτήσεις και η στάση του συλλόγου.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.