Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο για ζωοτροφές

Kοτόπουλο ω-3, θρεμμένο με βότανα και λάδι ελιάς
Την παραγωγή του... "αρωματικού" πτηνού “Ελλαδικό” ανακοίνωσε πρόσφατα ο καθηγητής του τομέα Ζωοτεχνικής του ΑΠΘ Α. Γιαννακόπουλος
Αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε, και φυσικά αντιοξειδωτικά, π.χ. λάδι ελιάς, σελήνιο, βότανα και άλλα συστατικά προσφέρουν αντιοξειδωτικά και σταθερότητα στο ορνίθειο κρέας και αυξάνουν παράλληλα τη διάρκεια συντήρησής του
Τα λειτουργικά τρόφιμα, δηλαδή αυτά που περιέχουν ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες, κερδίζουν τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερη μερίδα του αγοραστικού κοινού.
Στο ΑΠΘ οι ερευνητές του εργαστηρίου έχουν εργαστεί από το 1998 σε τέτοια κατηγορία τροφίμων, κατοχυρώνοντας πατέντες που αφορούν την παραγωγή Ω3 αυγών, αλλά και κοτόπουλων που έχουν τραφεί με βότανα και λάδι ελιάς. Πρόσφατα ο καθηγητής του τομέα Ζωοτεχνικής Α. Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε και την παραγωγή του κοτόπουλου “Ελλαδικό”, ενός πτηνοτροφικού προϊόντος ποιότητας....

Το τρόφιμο αυτό, όπως ανακοινώθηκε από τον καθηγητή στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Μεσογειακών Χωρών που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική, είναι το ω-3 κοτόπουλο, ταϊσμένο με λάδι ελιάς, και προέκυψε από ερευνητική εργασία των καθηγητών Α. Γιαννακόπουλου και Αγγελικής Τσερβένη-Γούση.
Η εργασία τους σε συνοπτική μετάφραση στην ελληνική γλώσσα αναφέρει τα εξής:
"Οι καταναλωτές σήμερα ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για λειτουργικά τρόφιμα. Δηλαδή, τα τρόφιμα αυτά ικανοποιούν μία ή περισσότερες από τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Μια κατηγορία από αυτά τα τρόφιμα είναι εκείνα που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγιεινή κατάσταση του οργανισμού και λειτουργούν κατά όμοιο τρόπο, όπως οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Ε και φυσικά αντιοξειδωτικά, π.χ. λάδι ελιάς, σελήνιο, βότανα και άλλα συστατικά, προσφέρουν αντιοξειδωτικά και σταθερότητα στο ορνίθειο κρέας και αυξάνουν παράλληλα τη διάρκεια συντήρησής του. Οι ουσίες αυτές εφοδιάζουν τον καταναλωτή με φυσικά αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι και περισσότερο ενεργά για τον οργανισμό, λόγω του ότι μεσολαβεί ο ζωικός οργανισμός του πτηνού, σε σύγκριση με τη συνήθη μορφή τους. Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση ιχθύων, λαδιού και λαχανικών. Η δημιουργία του ω-3 κοτόπουλου, ταϊσμένου με λάδι ελιάς, βότανα ως φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και ω-3 λιπαρά οξέα, την φέρνει στο πιάτο του σύγχρονου καταναλωτή. Η σύνθεση του λίπους του κρέατος των κρεοπαραγωγών ορνιθίων μπορεί μέσω της διατροφής τους να μεταβληθεί σε κατεύθυνση επιθυμητή για την υγεία του καταναλωτή”.
Και χαμηλότερη χοληστερόλη
“Από την εκτροφή των κρεοπαραγωγών ορνιθίων, που η χορήγηση του ειδικού μείγματος ζωοτροφών γίνεται κατά ορισμένο τρόπο και για ορισμένο χρόνο πριν τη σφαγή τους, προέκυψαν ότι το ω-3 κοτόπουλο ταϊσμένο με λάδι ελιάς αποκτά ελαφρώς μεγαλύτερο σωματικό βάρος, καταναλώνει περίπου την ίδια τροφή και έχει μικρότερες απώλειες κατά τη σφαγή σε σχέση με το συμβατικό. Σε ό,τι αφορά τη χημική σύσταση, η οποία και ενδιαφέρει τον καταναλωτή, έχει περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα, χαμηλότερη χοληστερόλη και η αναλογία ω-6/ω-3 λιπαρών οξέων είναι κοντά στην ιδανική. Σημειώνεται ότι από διεθνείς οργανισμούς συνιστάται αυτή η αναλογία να είναι κάτω από το 4-5/1.Στη σημερινή δίαιτα δυτικού τύπου, δυστυχώς, είναι κοντά στο 15-20/1".
Η εκμετάλλευση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας 157/35 γίνεται από μονάδα παραγωγής ορνίθειου κρέατος Λειβαδίτη ΑΒΕΕ και βρίσκεται στο εμπόριο με το εμπορικό όνομα “Ελλαδικό” (ελληνικό, λάδι, κοτόπουλο).
Συμπερασματικά το ω-3 κοτόπουλο είναι μια καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που ανέρχονται πάνω από 0,5 γραμμάριο για κάθε 100 γραμμάρια κρέατος, έχει αρεστή γεύση και πλούσιο άρωμα. Το προϊόν αυτό ήδη παράγεται σε εμπορικές συνθήκες και η τιμή του για την ποιοτική του αξία είναι προσιτή.
Πηγή: Στελίνας Μαργαριτίδου
Σχόλιο:Ετσι που ξεφτυλίστηκε το ελαιόλαδο θα το καταναλώνουν και οι κότες πλέον; Αν γίνει ζωωοτροφή το ελαιόλαδο πόσο ακόμα θα κατρακυλίσει η τιμή του;
Αφήστε το ελαιόλαδο και τα βότανα στην ησυχία τους και αμολύστε τις κότες από τα κελιά τους να φάνε ότι θέλουν. Μήπως και φάμε και μεις λίγο αλανιάρικο κανονικό κρεατάκι με φυσιολογικό χρώμα και γεύση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.