Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Μεγάλα τα κέρδη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα!

«Χρυσή 5ετία για τις ελληνικές επιχειρήσεις ήταν η περίοδος 2003 – 2007 καθώς στο διάστημα αυτό τα κέρδη έσπασαν διαδοχικά ρεκόρ και αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας!
»Ειδικά τα 2 τελευταία χρόνια η έκρηξη των μεγεθών ήταν τόσο εκκωφαντική που ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη αφού τα κέρδη επιχειρήσεων και τραπεζών παρουσίασαν ρυθμούς αύξησης δεκαπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου»! [Ελευθεροτυπία, 2/6/08]
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από έρευνα της ICAP (η πιο έμπειρη, εξειδικευμένη εταιρεία μελετών της αγοράς) σε 26.000 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία:
- Τα συνολικά κέρδη αυξήθηκαν την τελευταία πενταετία (από το 2003) κατά 40%!
- Την ίδια περίοδο τα κέρδη του χρηματοπιστωτικού τομέα (τράπεζες, ασφαλιστικές κ.α.) αυξήθηκαν από 2 δις ευρώ σε πάνω από... 4,8 δις ευρώ – δηλαδή 240% Για τις 300 μεγαλύτερες επιχειρήσεις που είναι στο Χρηματιστήριο, τα κέρδη τους, από 3,1 δις €, στα τέλη του 2002, έφτασαν το 2007 τα 11,3 δις ευρώ – αύξηση 365%!
Οι μεγάλες επιχειρήσεις, που καθορίζουν τις τιμές, τις αυξάνουν με το δικαιολογητικό ότι δήθεν «δεν βγαίνουν». Στην πραγματικότητα όμως όχι απλά βγαίνουν αλλά κάνουν τρελά κέρδη.
Το πιο προκλητικό απ’ όλα: η άνοδος των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων τροφίμων για το πρώτο τρίμηνο του 2008, έφτασε το ασύλληπτο 278%!! Δηλαδή τριπλάσια κέρδη σε σχέση με πέρυσι,όταν οι μισοί Έλληνες δεν βγαίνουν!! (πηγή: ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ, Ελευθεροτυπία 3/6/0Cool.Ο ένοχος λοιπόν είναι εδώ! Είναι το μεγάλο κεφάλαιο!
Καρτέλ… Χρυσές Δουλειές!
Οι τιμές ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα επειδή στην ουσία την αγορά ελέγχουν τα καρτέλ. Για του λόγου το αληθές,
- Δύο εταιρείες ελέγχουν κατά 65% την αγορά ελαιολάδου (Μινέρβα και Unilever) .
- Δύο εταιρείες ελέγχουν κατά 76% την αγορά των οσπρίων (3Α και Agrino).
- Μια εταιρεία ελέγχει το 70% στις μπίρες (Aθηναϊκή Zυθοποιία).
- Στους φυσικούς χυμούς τρεις εταιρείες ελέγχουν το 90% (Kόκα Kόλα, Δέλτα, ΦΑΓΕ).
- Στα αναψυκτικά μια εταιρία ελέγχει το 77% (Kόκα Kόλα).
- Στον καφέ το 81% ανήκει σε δύο εταιρείες (Νεστλέ και Κραφτ).
- Στα δημητριακά δύο εταιρείες ελέγχουν το 76% της αγοράς (Νεστλέ και Ατλάντα)
30 μονοπώλια και ολιγοπώλια όλα κι όλα είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που ελέγχουν την παραγωγή και την εμπορία των βασικών καταναλωτικών αγαθών! Αυτοί καθορίζουν τις τιμές! Αν θέλουμε να χτυπήσουμε την ακρίβεια πρέπει να χτυπήσουμε το καρτέλ των μονοπωλίων!
πηγή: Φιλιατρά Forum


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.