Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Πέφτουν υπογραφές στις συμβάσεις παραχώρησης για τα θαλάσσια οικόπεδα «Ιόνιο» και «Κυπαρρισιακός»


Μέσα στον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις ......

θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος».

Αυτό αναφέρουν έγκυρες πηγές, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ετοιμάζεται σχετικώς καθώς τα συμβατικά κείμενα έχουν πάρει το πράσινο φως και από το ελεγκτικό συνέδριο. Οι ίδιοι κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η σχετική τελετή να πραγματοποιηθεί ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα αλλά το πιο πιθανό είναι να λάβει χώρα τη μεθεπόμενη.

Ως γνωστόν, για το «Ιόνιο» επιλεγέντες αιτούντες έχουν αναδειχθεί οι εταιρίες της κοινοπραξίας «Repsol – Ελληνικά Πετρέλαια» και για το «οικόπεδο 10» τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Με την υπογραφή των συμβάσεων και στη συνέχεια την κύρωσή τους από τη Βουλή, κλείνει ουσιαστικά ο μεγάλος κύκλος των παραχωρήσεων θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο Πέλαγος και χερσαίων στη Δυτική Ελλάδα που είχε ανοίξει από το 2014.

Στα τέλη του 2017 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΕΔΕΥ είχαν επίσης προχωρήσει στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού μετά από αίτηση της Energean Oil & Gas για την παραχώρηση της θαλάσσιας περιοχής «Ιόνιο».

Χωρίς να υποβαθμίζεται το πετρελαϊκό ενδιαφέρον της Δυτικής Ελλάδας, τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης. Για τις περιοχές αυτές επιλεγέντες αιτούντες έχουν αναδειχθεί οι εταιρίες της κοινοπραξίας «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ».

Η διαδικασία της υπογραφής των συμβάσεων για τις δύο αυτές περιοχές έχει δρόμο μπροστά της καθώς απομένει η ολοκλήρωσης της διαβούλευσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η αποστολή της μαζί με τα συμβατικά κείμενα στο ελεγκτικό συνέδριο. Οι εκτιμήσεις θέλουν αυτό το στάδιο να ολοκληρώνεται περί τον Απρίλιο με Μάιο.

Energy Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.