Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Σαμαράς: Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα [ Video ]

«Όλοι οι Έλληνες έχουν καταλάβει τι γίνεται σήμερα, τα δώσατε όλα, χωρίς στήριξη από τη Βουλή, χωρίς καν απόφαση του υπουργικού σας συμβουλίου, με την αντιπολίτευση στο σκοτάδι και τον λαό στα .....

κάγκελα», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα», κατηγόρησε ο Αντώνης Σαμαράς την κυβέρνηση. Μιλώντας στη Βουλή, ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, εμφανίστηκε ενωτικός στηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και διεμήνυσε ότι οι υπεύθυνοι της σημερινής εξέλιξης «θα λογοδοτήσουν».

«Όλοι οι Έλληνες έχουν καταλάβει τι γίνεται σήμερα, τα δώσατε όλα, χωρίς στήριξη από τη Βουλή, χωρίς καν απόφαση του υπουργικού σας συμβουλίου, με την αντιπολίτευση στο σκοτάδι και τον λαό στα κάγκελα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, κάνοντας λόγο για «ανύπαρκτη νομιμοποίηση» και για συκοφαντίες σε βάρος του «από τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης».

Όπως είπε, «εγώ δεν δημιούργησα το πρόβλημα, το πρόβλημα το δημιούργησε ο Στάλιν και ο Τίτο και ξέσπασε πολιτικά όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία. Το πρόβλημα ξέσπασε πολιτικά όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία και εγώ υπηρέτησα την εθνική γραμμή, όπως αποτυπώθηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 92… Με κατηγορείτε δήθεν ότι εγώ δεν αντέδρασα όταν έσκασε ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας. Ο πρωθυπουργός δεν ξέρει τίποτε. Στις 16 Δεκεμβρίου 1991 εγώ έθεσα τους γνωστούς τρεις όρους και πέτυχα την μη αναγνώριση ενός κράτους που θα είχε αλυτρωτικές βλέψεις κατά της χώρας μας. Πρέπει να πάψετε να λέτε ανοησίες», σημείωσε.

Από το 1991 μέχρι σήμερα, είπε ο κ. Σαμαράς, «ούτε οι ίδιοι οι Σκοπιανοί διανοήθηκαν να πουν ότι τάχα τους αναγνωρίσαμε. Μέσα στη φούρια σας, έχετε γίνει σκοπιανότεροι των σκοπιανών. Μετά τον Απρίλιο του 1992 δεν το χειρίστηκα πάλι το θέμα, όμως όλος ο πολιτικός κόσμος επί 26 χρόνια συνέπιπτε σε ένα πράγμα: ότι δεν μπορούσαμε ποτέ να νομιμοποιήσουμε τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Το όνομα είναι όχημα του αλυτρωτισμού και τις ενστάσεις μας τις αποδέχθηκαν και τα Ηνωμένα Έθνη».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, «είμαστε όλοι εμείς από τη μία πλευρά που αντισταθήκαμε και δεν συνθηκολογήσαμε και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που τα έδωσε όλα. Όλες οι άλλες κυβερνήσεις διαπραγματεύτηκαν αλλά δεν συμφώνησαν. Μόνο εσείς από την αρχή κύριε Τσίπρα αναγνωρίσατε τα Σκόπια ως Μακεδονία. Μέχρι και η νεολαία σας πήγαινε στα Σκόπια και διαδήλωνε με τη νεολαία του Γκρουέφσκι να αναγνωριστούν σκέτο ως Μακεδονία. Και το 2008 στελέχη του κόμματός σας και σημερινοί υπουργοί υπέγραφαν δημόσια δήλωση να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως σκέτο Μακεδονία. Μην μας λέτε για εθνική γραμμή, εσείς ήσασταν πάντοτε απέναντι από τη εθνική γραμμή».

Η σημερινή συμφωνία, ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, «αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, κάτι που δεν διανοήθηκε ποτέ κανείς πολιτικός μας να το κάνει ως τώρα. Επίσης δεν υπάρχει erga omnes. Με το προσύμφωνο που υπογράφετε, τους δίνουμε το δικαίωμα να ζητούν μέχρι και την αλλαγή των σχολικών μας βιβλίων. Δεν έχετε πάρει χαμπάρι τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια, θέμα χρόνου θα είναι οι επόμενες βαλκανικές συγκρούσεις».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αναγνωρίζει «ένα έκτρωμα που δεν θα σταθεροποιήσει την περιοχή, αλλά θα την δυναμιτίσει». Η συμφωνία, εκτίμησε, «είτε δεν θα αντέξει είτε θα προκαλέσει εκρήξεις. Η Ελλάδα θα βρεθεί σε δυσκολότερες θέσεις. Παρακάμψατε το ελληνικό βέτο, αποσταθεροποιείτε την Ελλάδα και στο εσωτερικό, όταν σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομική και κοινωνική κρίση, δημιουργείτε μια αίσθηση εθνικής ταπείνωσης. Βάζετε μπουρλότο, είμαστε υποχρεωμένοι να το αναδείξουμε. Είναι φυσικό να σας δίνουν συγχαρητήρια μερικοί ηγέτες που βιάζονται να το κλείσουν και μιλάω μετά λόγου γνώσεως», τόνισε με νόημα, προσθέτοντας: «Και το σχέδιο Ανάν να φέρνατε, πάλι συγχαρητήρια θα σας έδιναν, ευτυχώς απετράπη το 2004».

Όπως ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «για την καρέκλα και την εξουσία υπογράφει ό,τι κι αν του δίνουν, δεν γίνατε φιλοδυτικός ξαφνικά».

Σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την επίθεση που του εξαπέλυσε εντός της εβδομάδας για τη στάση του στο Σκοπιανό, ο κ. Σαμαράς επανήλθε, λέγοντας: «Ο ΠτΔ ως θεσμός δεν δικαιούται να κρίνει ανοικτά ζητήματα και να εκφράζει μάλιστα τη χαρά του για μια συμφωνία που μόλις είχε κλείσει τηλεφωνικά ο κ. Τσίπρας. Ποιος κατηγορεί εμένα για θεσμικές ακροβασίες; Ο κ. Τσίπρας που καλούσε επί 3 χρόνια τον Κάρολο Παπούλια να παραιτηθεί; Που κατήγγειλε χρηματισμούς βουλευτών, απειλώντας τους πάντες; Την ώρα που η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια και υπονόμευε τα πάντα;», διερωτήθηκε.

Ο ίδιος, είπε ο κ. Σαμαράς, «συνειδητά έμεινα στο σπίτι μου μια δεκαετία για το Σκοπιανό. Αντίθετα εσείς είστε ηθικά, πολιτικά και ιδεολογικά ασπόνδυλοι. Τώρα κατηγορείτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εμένα για την αποτυχία σας. Εμείς θα παραμείνουμε ενωμένοι, μια γροθιά, να το βάλετε καλά στο μυαλό σας. Και σας θυμίζω ότι εγώ και ως πρόεδρος κόμματος και ως πρωθυπουργός σεβάστηκα απολύτως τον πρώην πρόεδρο, όχι όπως κάνατε εσείς με Αλαβάνο. Στηρίζω απόλυτα τον πρόεδρο του κόμματός μου και μελλοντικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Όλοι όσοι διαφωνούμε, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, «δεν είμαστε ένα πράγμα, δεν έχουμε την ίδια άποψη ούτε κοινές αφετηρίες, απλά αγαπάμε την πατρίδα μας. Ανήκουμε ασφαλώς στην μεγάλη Ευρώπη, αλλά είμαστε Έλληνες, είμαστε πατριώτες και όχι πατριδοκάπηλοι. Ο κόσμος σας έχει καταλάβει, ετοιμαστείτε να λογοδοτήσετε γι’ αυτό», κατέληξε στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.