Στα Φιλιατρά έχουμε νερό από τις κρατικές γεωτρήσεις και παρ όλα αυτά κοιτάμε να το χάσουμε.
Ακόμα περιμένει η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή την συμβολή των παραγωγών στην επίλυση του .....
θέματος της ηλεκτροδότησης των κρατικών γεωτρήσεων.
Τι συνέβη στην Ισπανία
Χιλιάδες αγρότες της νοτιοανατολικής Ισπανίας διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τη ξηρασία που απειλεί την παραγωγή και τις θέσεις εργασίας στην περιοχή τους, τον «λαχανόκηπο της Ευρώπης».
Το Αλικάντε, η Μούρθια και η Αλμερία, όπου παράγονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους φρούτα και λαχανικά που εξάγονται σε όλη την Ευρώπη, υποφέρουν ιδιαίτερα από την ξηρασία που πλήττει τη χώρα, μια από τις χειρότερες από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Πολλοί αγρότες μοίρασαν δωρεάν φρούτα και λαχανικά, στο πλαίσιο της μεγάλης διαδήλωσης. (EPA / SMARISCAL)
«Χωρίς νερό, θα έχουμε έρημο και ανεργία. Να προστατεύσουμε τον λαχανόκηπο της Ευρώπης» έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές. «Μας έκοψαν το 80% του νερού», διαμαρτυρήθηκε ο Χοσέ Αντόνιο Ντίαθ, ο ιδιοκτήτης μιας αγροτικής επιχείρησης στην περιοχή της Αλμερίας, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι ταμιευτήρες νερού στη νοτιοανατολική Ισπανία είναι άδειοι κατά τα τέσσερα πέμπτα τους.
Σύμφωνα με αναφορές, τα φράγματα εξακολουθούν να μην διαθέτουν αρκετό νερό για την αντιμετώπιση της ξηρασίας. (EPA / SANTI OTERO) Ορισμένοι αγροτές, συνέχισε ο Ντίαθ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την παραγωγή τους στη νότια Γαλλία, γύρω από το Μονπελιέ, όπου υπάρχει άφθονο νερό. Χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση «σουρεαλιστική», λέγοντας ότι φέτος κατάφερε να προωθήσει μόνο το 15-20% της παραγωγής του.
«Αυτή ήταν η χειρότερη χρονιά στα 39 χρόνια που δουλεύω», είπε από την πλευρά του ο Πέπε Ροντρίγκεθ, ένας 59χρονος αγρότης από τη Μούρθια. «Τι θα κάνουμε με όλους αυτούς τους μετανάστες που έχουμε εκεί κάτω;», διερωτήθηκε ανήσυχος επειδή πολλοί από τους εργάτες γης στην περιοχή είναι Αφρικανοί μετανάστες. Οι αγρότες προτείνουν μεταξύ άλλων να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού, μια τεχνολογία που σήμερα είναι πολύ ακριβή.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.