Τρίτη 25 Ιουλίου 2017
Μέχρι το 2024 η εγκατάσταση των μετρητών για το αρδευτικό νερό
Μετρητές θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα επόμενα δυο χρόνια, για την εναρμόνιση με την Κοινότητα, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από τη βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, για το θέμα της άρδευσης, σημειώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες για την ......
εξοικονόμηση και ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Τα παραπάνω ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Βουλή, για το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ για τις ΔΕΥΑ, στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων για το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, με πρόεδρο τον Αντώνη Συρίγο, ανέβηκαν πολλές φορές οι τόνοι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, κυρίως για τη στάση Μάκη Βορίδη, ο οποίος ήταν εισηγητής της ΝΔ αλλά το νομοσχέδιο πέρασε κατά πλειοψηφία. Στην Επιτροπή δεν ψήφισαν το άρθρο 133, οι ΑΝΕΛ, που αφορούσε στην αποτέφρωση νεκρών, το οποίο όμως πέρασε με τη σύμφωνη γνώμη άλλων κομμάτων. Το νομοσχέδιο εισάγεται την Τετάρτη 26/7 στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η ΝΔ επιφυλάχθηκε αν θα ψηφίσει την τροπολογία για τα δάση στην Ολομέλεια σημειώνοντας ότι δεν είναι ορθό να ψηφίζονται ξανά και ξανά νέες προθεσμίες, αντί να υπάρχει επαρκής χρόνος εξαρχής στη νομοθέτηση, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια του Λεωνίδα Γρηγοράκου δήλωσε ότι ψηφίζει «παρών».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει πολλές και διαφορετικές ανάγκες. «Δεν ανατρέπεται ο κανόνας 1 προς 4 για τις προσλήψεις», υποστήριξε ο υπουργός και σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κρατά υποστελεχωμένες τις δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως τους δήμους, που δημιουργεί τροχοπέδη στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Σε ό, τι αφορά στην κριτική, που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, για το ζήτημα της ύδρευσης και των επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούν δημοτικό νερό (π.χ. βιομηχανία αναψυκτικών, νερού, μπίρας ), τονίστηκε ότι δεν θα υπάρξει δραματική αύξηση. Μάλιστα υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, με επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν νερό ως πρώτη ύλη, και υπήρξε καταρχήν συνεννόηση για το θέμα της τιμολόγησης.
Υπενθυμίζουμε πως οι δήμοι έχουν αυτοδιοίκητο, επομένως οι ίδιοι αποφασίζουν για τα τιμολόγια. Πάντως, η θέσπιση γενικών κανόνων για την τιμολόγηση και την κοστολόγηση των υπηρεσιών ύδατος της χώρας, αποτελεί, σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΕΝ, υποχρέωση της χώρας απέναντι στην Κοινότητα, ώστε να ανοίξει η στρόφιγγα για κονδύλια για αρδευτικά έργα. Η καταγραφή των γεωτρήσεων έχει ξεκινήσει από το 2005 και η χώρα έχει υποχρέωση να ολοκληρώσει τη διαδικασία για το θέμα της επίγνωσης των απολήψιμων ποσοτήτων του νερού έως το 2024.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.