Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Ο Πήθικος στο Θέατρο των φτωχών

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 21:00 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ FILIATRA NEWSΤο «Θέατρο Κνωσός» με το νέο έτος ξαφνιάζει ευχάριστα τους φίλους του πολιτισμού. Θέτει σε .....

άμεση εφαρμογή, ένα πρωτότυπο, ρηξικέλευθο και ανατρεπτικό εγχείρημα, με στόχο να αναβαθμίσει τα πολιτισμικά δρώμενα της χώρας μας. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ρεμούνδος ιδρύει το «Θέατρο των Φτωχών» αποκλειστικά και μόνο για την παράσταση «Ο Πίθηκος», βασισμένη στο έργο του Φρανς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία» και σε άλλα έργα του, με τη συνεργασία του ηθοποιού Λάμπρου Τσάγκα και συνεργατών του «Θεάτρου Κνωσός». Το συγκεκριμένο έργο έχει μεταφράσει, διασκευάσει και σκηνοθετήσει ο Γιώργος Ρεμούνδος με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Τσάγκα.

Το «Θέατρο των Φτωχών» σκοπεύει ως θεατρική καινοτομία να απαλλάξει το θεατρόφιλο κοινό από το οικονομικό βάρος του εισιτηρίου, καθώς για την συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί τροχοπέδη, όσον αφορά την απόλαυση μιας θεατρικής παράστασης. Η πολυετής οικονομική κρίση που οδήγησε στην φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, μείωσε σε μεγάλο βαθμό και τις ψυχαγωγικές εξόδους εκείνων που επιδιώκουν τη διέξοδο στα προβλήματά τους μέσω της τέχνης και γενικότερα του πολιτισμού.
Στο Θέατρο Κνωσός για την παράσταση «Ο Πίθηκος» θα έχουν ελεύθερη είσοδο οι πάντες, Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες. Ο καθένας θα προσέρχεται στο ταμείο του Θεάτρου και θα ζητά απλώς τη θέση του δίχως περαιτέρω επεξηγήσεις.

Συνομιλώντας με τον Καλλιτεχνικό Σύμβουλο του «Κνωσός» Γρηγόρη Χαλιακόπουλο μας είπε τα εξής:
«Το θέατρο Κνωσός γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Εκεί εντάσσεται και η φιλοσοφία της ελευθέρας εισόδου. Επί πλέον, αποτελεί μια ριζοσπαστική απάντηση απέναντι στα μνημονιακά προγράμματα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό και συγχρόνως δημιουργεί και την αντίληψη σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ότι το Θέατρο είναι ψυχαγωγία, εκπαίδευση και πολιτισμική συνεισφορά.

Μακάρι να έρθουν όλοι οι συμπατριώτες μας να απολαύσουν μια εξαιρετική παράσταση δίχως οικονομική επιβάρυνση. Άλλωστε το θέατρο χωρά 500 άτομα και όλοι είναι καλεσμένοι. Βέβαια στην περίπτωση που κάποιοι επιθυμούν να στηρίξουν το εγχείρημα αυτό, έτσι ώστε να συνεχιστεί και σε επόμενες θεατρικές παραστάσεις εκτός του «Πιθήκου», θα μπορούν να το ζητήσουν οι ίδιοι και μόνον αυτοί και να γίνουν υποστηρικτές αυτής της πολιτισμικής καινοτομίας με την αγορά ενός εισιτηρίου. Τα εισιτήρια αυτά ορίζονται στις εξής τιμές: 2, 5, 10 και 15 ευρώ και αποτελούν καθαρά προαιρετική επιλογή του θεατή και όχι του Θεάτρου. Ουδείς είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει ταυτότητα ή αποδεικτικά στοιχεία των οικονομικών του δυνατοτήτων, γιατί η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ για το συγκεκριμένο Θέατρο, αποτελεί πανεθνικό και παλλαϊκό δικαίωμα του κάθε πολίτη. Είμαστε ευτυχείς γιατί επί παραδείγματι, μια οικογένεια τετραμελής έρχεται και βλέπει μια παράσταση δωρεάν αντί να πληρώσει 60 ευρώ. ΚΑΠΗ σχολεία, σύλλογοι, φοιτητικές σχολές, μας επισκέπτονται και στηρίζουν αυτή την προσπάθειά μας που είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα.

Κι αν κάποιος αναρωτηθεί γιατί το κάνουμε αυτό η απάντηση είναι απλή: Πολιτισμικός ακτιβισμός ή αντίδοτο στην κατάθλιψη. Όλοι μας λειτουργούμε με προσωπικό και οικονομικό κόστος αντί εσόδων… αλλά το χαιρόμαστε όταν ακούμε μια μητέρα να λέει: σας ευχαριστώ που έβγαλα την υποχρέωση που είχα προς τις μαμάδες των συμμαθητριών της κόρης μου. Αντί να κάνω ένα τραπέζι που δυσκολευόμουν, τις έφερα στο θέατρο. Αυτό μας φτάνει και μας αρκεί. Άλλωστε ο ίδιος ο «Πίθηκος» που επιχειρεί να διαμορφώσει συνείδηση εξανθρωπισμού της κοινωνίας μας μέσα από τον αυτοσαρκασμό και τις στοχευόμενες ατάκες του, δεν θα επέτρεπε να αποτελέσει το έργο σημείο εμπορικής αναφοράς, παρά μόνο εσώτερης αναζήτησης μέσα από την δημιουργία ερεθισμάτων προβληματισμού. Και όλα αυτά με τον μονόλογο μιας επιθεωρησιακής τεχνικής… που ως συνήθως αποτελεί τον καταλληλότερο τρόπο να λεχθούν τα πλέον σοβαρά πράγματα της ζωής μας. Όλοι λοιπόν προσκεκλημένοι και ιδιαίτερα στην πρεμιέρα μας την 11η Μαρτίου».

************************************
Ο ΠΙΘΗΚΟΣ

Όλο το κείμενο ερμηνεύεται από έναν πίθηκο. Έναν πίθηκο πραγματικό που, ενταγμένος πλήρως στην κοινωνία των ανθρώπων, ζει το 1914 στη Γερμανία και μέσα από πολλά στάδια εξανθρωπισμού κατάφερε να καθιερωθεί στην δυτικοευρωπαϊκή show business ως αξιοσέβαστος performer. Στα πλαίσια της παράστασης που ο ίδιος έχει συνθέσει για να περιγράψει την πορεία του, είναι φανερές οι εναλλαγές του από πίθηκο σε άνθρωπο και αντίστροφα, σαν αποτέλεσμα της αγωνιώδους και διασκεδαστικής του προσπάθειας να επιβιώσει. Στην ουσία βλέπουμε έναν πίθηκο με στολή ανθρώπου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση, θεατρική προσαρμογή: Γιώργος Ρεμούνδος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ρεμούνδος
Σκηνικά – κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης
Κινησιολογία: Σίμων Πάτροκλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Καλαχώρα
Φωτογραφίες: Κλεονίκη Καλλέργη
Ερμηνεία: Λάμπρος Τσάγκας
Καλλιτεχνικός σύμβουλος Θεάτρου “Κνωσός”: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος


Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 7μμ. Παρασκευή Σάββατο 9 μμ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.