Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Μεσσηνίας που για μια ακόμη φορά βλέπουν τον κόπο τους και τα πολλά χρήματα που έχουν ξοδέψει στις καλλιέργειες τους να χάνονται και να αναγκάζονται να ζήσουν χωρίς εισόδημα.
Η Βιβλική καταστροφή που .....

σάρωσε το νομό άφησε πίσω της ολοκληρωτική καταστροφή στους κάμπους του Δήμου Μεσσήνης και του Δήμου Καλαμάτας αλλά και σε ολόκληρη την παραγωγική γη του Δήμου Τριφυλίας, χωρίς να εξαιρέσουμε τις μεγάλες καταστροφές στο Δήμο της Μάνης, στο Δήμο Οιχαλίας, και στο Δήμο Πύλου Νέστορος.

Ολόκληρη η Μεσσηνία θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Η καταστροφή της παραγωγής στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική. Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα των μικρομεσαίων παραγωγών, όπου τα υπέρογκα καλλιεργητικά έξοδα σε συνδυασμό με τα εξοντωτικά αντιαγροτικά μέτρα (τεράστια φορολογία, αύξηση ΦΠΑ - αυξημένα ασφάλιστρα ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ και άλλα χαράτσια) καθιστούν αδύνατη την επιβίωσή τους.

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Μεσσήνης. Χιλιάδες στρέμματα με πατάτες ισοπεδωμένα, τριφύλλια και φιστίκια«πνιγμένα» στα νερά. Οι κόποι των σταφιδοπαραγωγών μιας χρονιάς «ξαπλωμένοι στα αλώνια» μέσα σε λίγα λεπτά φαγώθηκαν από την καταιγίδα και την λάσπη. Ανήμποροι να αντιδράσουν οι συκοπαραγωγοί βλέπουν την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής τους. Τεράστιες είναι επίσης και οι ζημιές στους ελαιώνες.

Στην Τριφυλία ολόκληρη η παραγωγή οπωροκηπευτικών (φασόλια, τομάτες και γενικότερα μποστανοειδή) έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Η καταστροφή που έχει γίνει στα θερμοκήπια είναι ολοκληρωτική και στην καλλιέργεια αλλά και στις εγκαταστάσεις. Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση, αφού η καλλιεργητική περίοδος ήταν στα πρώτα βήματά της και χάνουν τις καλλιέργειές τους πριν προλάβουν να πάρουν την παραμικρή παραγωγή έχοντας κάνει τεράστια έξοδα. Επίσης λόγω των πλημμυρών είναι αδύνατο να καλλιεργήσουν σύντομα αφού έχει απομακρυνθεί το χώμα από το χώρο του θερμοκηπίου και σε συνδυασμό με την υγρασία έχει χαθεί η καλλιεργητική περίοδος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χαθούν τα εισοδήματα μιας ολόκληρης χρονιάς. Στον Δήμο Οιχαλίας αλλά και στα ορεινά χωριά της υπόλοιπης Μεσσηνίας οι καταστροφές στην κτηνοτροφία είναι τεράστιες με μεγάλες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο και στις υποδομές.

Μοναδική ελπίδα σωτηρίας για τους αγρότες, αποτελεί η άμεση εξατομικευμένη καταγραφή των ζημιών, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Όμως ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να γίνουν και διευκολύνσεις από τις τράπεζες προς τους παραγωγούς αλλά και πάγωμα των οφειλών τους προς τις ΔΟΥ, Ζητάμε την απαλλαγή των πληγέντων από τις εισφορές σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ , όπως έγινε στην δεκαετία του ’60, του ’70 και του ’80. Είναι θέμα μιας απλής νομοθετικής ρύθμισης. Ζητάμε επίσης την παράκαμψη του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή δηλ πλήρη αποζημίωση για τον κατεστραμμένο γεωργικό εξοπλισμό και τα μηχανήματα και όχι μόνο για μέρος της παραγωγής.

Θεωρώ πως η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι αδιαπραγμάτευτη, γι' αυτό και είναι απαραίτητο να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση. Καλούμε την κυβέρνηση να μην οχυρωθεί πίσω από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και να μην χρησιμοποιήσει την κοροϊδία τύπου ΠΣΕΑ αλλά να σκύψει πάνω στο πρόβλημα. Να αποζημιωθεί στο 100% η ζημιά που υπέστησαν οι καλλιέργειες και να δοθούν έγκαιρα τα χρήματα αφού οι αγρότες δεν έχουν άλλο εισόδημα για να καλύψουν τα έξοδα και τις ανάγκες τους.

Η αγροτική οδοποιία είναι κατεστραμμένη σε ολόκληρο τον νομό. Απαιτείτε λοιπόν η άμεση οικονομική στήριξη των Δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αποκατάσταση τους καθώς πλησιάζει ελαιοκομική περίοδος. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Μεσσηνία δεν μπορεί να ορθοποδήσει αν δεν αποκατασταθεί ο παραγωγικός της ιστός που είναι διαλυμένος και δεν επιστρέψει στην κανονικότητα η παραγωγική διαδικασία. Να είναι βέβαιοι πως θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και σε οποιαδήποτε ολιγωρία θα μας βρουν απέναντι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.