Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

«Ο Ε.Φ.Κ. στο κρασί, πλήττει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, δημιουργεί δυσβάστακτο κόστος στους οινοποιούς και επιδρά αρνητικά στην ποιότητα του προϊόντος».

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της ανάπτυξης στην Πελοπόννησο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσπάθησε και προσπαθεί με δράσεις και στοχευμένες ενέργειες να ανταποκριθεί στη δυναμική, που παρουσιάζουν τα .....

ποιοτικά μας προϊόντα. Μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης η ανάγκη για αύξηση των εξαγωγών αποτελεί μονόδρομο για το οικονομικό μοντέλο διεξόδου από αυτή. Μοναδικός γνώμονας η εξωστρέφεια των πελοποννησιακών προϊόντων και η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Το κρασί αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγαθά στο Καλάθι των Πελοποννησιακών Προϊόντων. Η Πελοπόννησος δε, αποτελεί πρώτη εξαγωγική Περιφέρεια της χώρας, στον τομέα του κρασιού.
Η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης δυστυχώς, αποτελεί τροχοπέδη στην περεταίρω ενίσχυση των εξαγωγών και στην στήριξη του προϊόντος, των εξαγωγέων αλλά και των παραγωγών. Ενισχύει την παραβατικότητα, πλήττει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, δημιουργεί δυσβάστακτο κόστος στους οινοποιούς και εντέλει επιδρά αρνητικά στην ποιότητα του προϊόντος.

Αντιλαμβανόμενοι πλήρως την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας, η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί αποτελεί μια λάθος συνταγή για την επίτευξη εσόδων για το κράτος. Αντίθετα, θα υπάρξει σημαντική μείωση εσόδων από την αδυναμία που θα προκύψει στις εξαγωγές και στις πωλήσεις του προϊόντος λόγω του σκληρού ανταγωνισμού. Όμως όταν τα στοιχεία αυτά επαληθευτούν θα είναι ήδη αργά.

Οφείλουμε λοιπόν να προειδοποιήσουμε για τις άσχημες συνέπειες του συγκεκριμένου μέτρου και να καλέσουμε την Κυβέρνηση, να αποκαταστήσει την ισορροπία που απαιτείται στην απρόσκοπτη παραγωγή και λειτουργία των οινοποιητικών επιχειρήσεων.

Κάθε ισοδύναμο μέτρο που επιβάλλεται εις βάρος του πρωτογενή τομέα της χώρας, έχει πολλαπλάσια αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα από τα πρόσκαιρα προσδοκώμενα οφέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.