Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Κατάληψη από τους εργαζομένους σε υπηρεσίες και υποκαταστήματα του ΟΓΑ

Το προσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση γκρεμίζει την κοινωνική ασφάλιση. Το κράτος αποσύρεται επισήμως από τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλειας, αναγνωρίζει ως υποχρέωσή του μόνο την κάλυψη του πληθυσμού με προνοιακού χαρακτήρα παροχές.

Η υποκριτική επίκληση .....

της μη βιωσιμότητας του συστήματος, παραβλέποντας και μην αποκαθιστώντας τη διαχρονική καταλήστευση των εισφορών των εργαζομένων (άτοκες καταθέσεις, χρηματιστηριακή φούσκα, δομημένα ομόλογα, PSI) κρύβει επιμελώς την καταβαράθρωση των παροχών που θα δίνονται στις επόμενες γενιές, χωρίς να τη γλιτώνουν οι ήδη συνταξιούχοι.

Όσον αφορά τον ΟΓΑ και τους αγρότες, αποσιωπάται ότι καμιά τρόικα δεν έχει ζητήσει την κατάργηση του Οργανισμού. Άλλωστε, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο αγροτικός κόσμος και ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερο τρόπο και χωριστούς ασφαλιστικούς φορείς.
Η εκτίναξη των εισφορών ακόμη και στα επίπεδα του 300% θα οδηγήσει σε πραγματική αδυναμία καταβολής τους μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων, φέρνοντας ως τελικό αποτέλεσμα την εξάλειψη της πρωτογενούς παραγωγής όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Οι μισές αλήθειες για το ύψος της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνει ο ΟΓΑ καταλήγουν να είναι ολόκληρα ψέματα, αφού δεν μπορεί να υποστηριχθεί με σοβαρότητα ότι ο νέος φορέας θα συνεχίσει να πληρώνει (και μάλιστα αυξημένες!) τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις των αγροτών και άλλων συνταξιούχων του Οργανισμού, επιτυγχάνοντας όμως ταυτόχρονα και μείωση της σχετικής δαπάνης.
Ο λεγόμενος ΕΦΚΑ είναι ένα κακοσχεδιασμένο γραφειοκρατικό τερατούργημα, που, αν και όποτε καταφέρει να λειτουργήσει, θα φέρει μόνο επιδείνωση της, ήδη προβληματικής λόγω υποστελέχωσης, εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

Όλα τα παραπάνω, και όσα άλλα δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν στις δύο σελίδες ενός δελτίου τύπου, κατατείνουν τελικά στην εμπέδωση του επί μακρόν καλλιεργημένου ελλείμματος εμπιστοσύνης, προσθέτοντας νέα κίνητρα για εισφοροδιαφυγή και «μαύρη εργασία», συμβάλλοντας περαιτέρω στο φαύλο κύκλο της «μη βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος.

Ένα σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλει να έχει στη βάση του τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους. Οφείλει να μην κλέβει τις εισφορές που παρακρατούνται επί χρόνια από εργαζόμενους και εργοδότες, ταυτόχρονα όμως να εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια όλων των απόμαχων της ζωής. Ένα κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα αναγνωρίζει, πολύ περισσότερο, τις ιδιαιτερότητες επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων.

Στο πνεύμα αυτό, η καταξίωση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικού φορέα των αγροτών, κυρίως, επαγγελματικής και κοινωνικής κατηγορίας που τυγχάνει ειδικής αντιμετώπισης στα ασφαλιστικά συστήματα των περισσοτέρων από τους «εταίρους» μας, δεν μπορεί να ριφθεί στη χοάνη μιας μεσσιανικής ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης». Είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες των αγροτών / κτηνοτρόφων / αλιέων και των μικρών επαγγελματιών της ελληνικής υπαίθρου που οδήγησαν στη δημιουργία του και που, σήμερα ακόμη περισσότερο, επιβάλλουν τη διαφύλαξη του ΟΓΑ ως εγγυητή της επιβίωσης της ελληνικής υπαίθρου. Περαιτέρω η ανάδειξη του Οργανισμού σε αξιόπιστο φορέα υλοποίησης παρεμβάσεων σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες (οικογενειακά επιδόματα, ανασφάλιστοι υπερήλικες), επιβάλλουν τη διαφύλαξή του και την αξιοποίηση του διττού του χαρακτήρα.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΓΑ δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε αποφασιστικά ενάντια σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης έως και εξαφάνισης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, κάθε προσπάθεια εξαφάνισης του ΟΓΑ και της πρωτογενούς τομέα.
Προχωρούμε σε ΚΑΤΑΛΗΨΗ των υπηρεσιών του ΟΓΑ, στην Κεντρική Υπηρεσία και στα Περιφερειακά Υποκαταστήματα του Οργανισμού τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016.
Ζητάμε την απόσυρση των μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Καλούμε όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, μελισσοκόμους, αγρεργάτες, και όλους τους ασφαλιζόμενους στον ΟΓΑ,
Καλούμε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τη νεολαία,

Να συμπαραταχθούμε
Να μη συμβιβαστούμε με τα ελάχιστα
Να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν
Να παλέψουμε και να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους

ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΕ-ΟΓΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.