Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

Τουσκ: Τελική προθεσμία η Κυριακή – Γιούνκερ: Δεν μπορώ να αποκλείσω κανένα σενάριο

Στις 23.15 ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα, στην οποία οι ηγέτες της Ευρωζώνης αναζήτησαν τρόπους για να μπει τέλος στην ελληνική κρίση. Η κατάσταση φαίνεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολη και το πλαίσιο για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά ασφυκτικό.

Ντόναλντ Τουσκ .......

και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περιέγραψαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την Ελλάδα, τονίζοντας πως την Κυριακή ο χρόνος τελειώνει.

Σημείωσαν πως η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει άμεσα τις προτάσεις της και να έρθει σε συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα. Οι Τουσκ και Γιούνκερ τόνισαν πως δεν μπορούν να αποκλείσουν κανένα σενάριο και είπαν πως αν δεν βρεθεί λύση, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί και το Grexit.

Να σημειώσουμε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός πριν από τη Σύνοδο Κορυφής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και συνάντηση με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε το γενικό περίγραμμα της ελληνικής πρότασης.

“Γέφυρα” ενός μήνα ώστε να προετοιμαστεί η “μεγάλη βιώσιμη συμφωνία” πρότεινε η Ελλάδα

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε non paper το απόγευμα της Τρίτης στο οποίο σημειώνεται πως στην τετραμερή στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

«Η πρόταση της ελληνικής πλευράς», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν “ακούμε” και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η “μεγάλη βιώσιμη συμφωνία”».

Οι δηλώσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε πως είναι πάντα ευτυχής να συναντά τον Αλέξη Τσίπρα και ελπίζει να υπάρξει μία καλή συνεργασία. Σημείωσε ακόμη πως μίλησε μαζί του και χθες και σήμερα, επισημαίνοντας ωστόσο πως ακόμη δεν έχει στα χέρια του κάποια καινούρια πρόταση.

“Ο κ. Τσίπρας έχει ενημερωθεί για το τι πρέπει να κάνει από εδώ και μπρος. Περιμένουμε λοιπόν τις προτάσεις του για να βρεθεί λύση”, τόνισε.

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε από τη μεριά της πως από τη στιγμή που το 2ο πρόγραμμα της Ελλάδας τελείωσε, χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, αλλά ακόμα δεν έχουμε τις βάσεις για αυτό. Χρειάζεται αλληλεγγύη, αλλά και δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις”.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος πρόσθεσε ακόμα πως “στη σημερινή Σύνοδο μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις. Θα ακούσουμε προσεκτικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με δεδομένο πως έχουμε μπροστά μας μόλις λίγες ημέρες για να βρούμε λύση και όχι εβδομάδες”.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε πως στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και για να επιτευχθεί πρέπει να υπαρξουν τρεις προϋποθέσεις: “Η Ελλάδα να δείξει ευθύνη, η Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη και όλες οι απαραίτητες κινήσεις να γίνουν με ταχύτητα”.

Τις προτάσεις της Ελλάδας τόνισε πως περιμένει στη Σύνοδο Κορυφής και ο Ματέο Ρέντσι: “Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι οφείλει να δεχτεί τους όρους για να μπορέσουμε να τη βοηθήσουμε”, σημείωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Ο χρόνος έχει τελειώσει. Θα πρέπει να το καταλάβουν και οι Ελληνες αυτό. Αν δεν υποβάλλουν προτάσεις, τι θα συζητήσουμε;» πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας από τη μεριά του σημείωσε πως “Ενδεχόμενο Grexit θα αποφασιστεί στην Αθήνα όχι στις Βρυξέλλες”.

Ο Βέλγος Πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει τις ευθύνες του να φέρει ολοκληρωμένες προτάσεις.

“Το σημαντικό είναι η Ελλάδα να παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο.

Ο χρόνος μας πιέζει αφάνταστα, δεν θα είχα λόγο αυτή τη στιγμή να πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος”, είπε από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

“Ο ελληνικός λαός υποφέρει και γι’ αυτό απαιτείται μία άμεση συμφωνία. Χρειαζόμαστε μία συμφωνία, η οποία θα επαναφέρει τη βεβαιότητα, τη σταθερότητα και την ελπίδα.

Είμαι αρκετά περίεργος να ακούσω τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας”, είπε ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.