“Αν ήθελα Grexit, θα ερμήνευα διαφορετικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος”, τόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη ρήξη, αλλά μία βιώσιμη συμφωνία.
Η συνεδρίαση ......
ξεκίνησε με ομιλία του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος τόνισε: “Όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Πρέπει να βρούμε λύση. Eπιθυμούμε μία λύση, αν αυτό δεν συμβεί θα είναι το τέλος και όλοι θα είναι χαμένοι”.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε μία μικρή αναφορά στο θέμα της Ελλάδας: “Δεν στεκόμαστε στο ύψος μας ούτε οι μεν ούτε οι δε. Πρέπει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε τη νομισματική Ένωση”.
O Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του τόνισε:
“Η επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη. Ωστόσο, το πείραμα στην Ελλάδα απέτυχε
Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν τους 5 τελευταίους μήνες.
Τώρα ψάχνουμε μία οριστική λύση. Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις. Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά με τα κατεστημένα στη χώρα μας. Οι προτάσεις μας επικεντρώνονται σε μεταρρυθμίσεις με σκοπό να αλλάξουν την Ελλάδα,μεταρρυθμίσεις που τα Μνημόνια δεν ήθελαν να γίνουν. Τώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο & έντιμο συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει τη παράδοση E.E.
Eίμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε και θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη”.
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε ο Επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Βέμπερ, ενώ ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής των Σοσιαλιστών υποστήριξε απόλυτα την Ελλάδα, τονίζοντας πως “δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα. Εμείς οι Σοσιαλιστές δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε ένα Grexit”, σημείωσε.
Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν, όμως και οι δευτερολογίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να σημειώνει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι με τους λάθος όρους.
Απάντησε δε σκληρά στον επικεφαλής του ΕΛΚ, κ. Βέμπερ, τονίζοντας πως “το 1953 ήταν η ισχυρότερη στιγμή αλληλεγγύης στην Ευρώπη, όταν διεγράφη το γερμανικό χρέος”.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη δευτερολογία του είπε πως “ήταν λάθος που εγκαταλείψαμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, τονίζοντας, όμως, πως η Ελλάδα δεν παρουσιάζει ολόκληρη την αλήθεια. Υπογράμμισε πως η Κομισιόν δεν ζήτησε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ παράλληλα επισήμανε πως ήταν προσωπική του παραίνεση να φορολογηθούν οι εφοπλιστές.
Ενωτικός εμφανίστηκε τέλος ο Ντόναλντ Τουσκ υπογραμμίζοντας πως πρέπει και οι δύο πλευρές να κάνουν υποχωρήσεις για να επιτευχθεί συμφωνία. “Οι πιστωτές δεν πρέπει να θεωρούνται κακοί και οι δανειολήπτες αθώα θύματα”, είπε.
Πρόσθεσε όμως με το βλέμμα στους εταίρους πως “αν πράγματι θέλετε να βοηθήσετε τους φίλους σας, τότε μην τους ταπεινώνετε”.
“Η διαδικασία της τελευταίας ευκαιρίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη ξεκίνησε”, σημείωσε κλείνοντας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.