Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

Λαϊκή Συσπείρωση Τριφυλίας: Κυβέρνηση - Περιφέρεια Πελοποννήσου – Δήμος Τριφυλίας στην Υπηρεσία της ΤΕΡΝΑ


Το πρόβλημα με τα απορρίμματα είναι ένα προμελετημένο έγκλημα που προχωρά στην ολοκλήρωσή του με την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας (3-4-2015) να επιλεγεί η περιοχή του πρώην λατομείου Αλέρτα στους Γαργαλιάνους ως χώρος όπου θα δημιουργηθεί η μονάδα προσωρινής Διαχείρισης των Απορριμμάτων με μηχανική διαλογή.
Και τούτο δεν έχει να κάνει μόνο με την επιλογή του χώρου ......

χωρίς κανένα κριτήριο αξιολόγησης , χωρίς καμιά οικονομοτεχνική και περιβαλλοντική μελέτη αλλά γιατί υλοποιούν τις αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου που, αφού οδήγησαν προγραμματισμένα τη διαχείριση των απορριμμάτων στο σημερινό ακραίο αδιέξοδο (όλη η Τριφυλία ένας απέραντος σκουπιδότοπος ), θέλουν κάτω από την πίεση των σκουπιδιών να εξαναγκάσουν τον κόσμο να δεχθεί τους Ιδιώτες σαν σωτήρες και πιο συγκεκριμένα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης κερδοφορίας για την εταιρία , με μεγάλο κόστος στο περιβάλλον, την υγεία και την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων .

Να γιατί ο κ Δήμαρχος δεν υιοθετεί μέχρι σήμερα την πρότασή μας να ζητήσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο από την Περιφέρεια και το ΥΠΕΚΑ στοιχεία σχετικά με την σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας και ΤΕΡΝΑ γιατί εκεί θα φανεί ότι το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων θα εκτιναχθεί στα ύψη (τουλάχιστον θα πενταπλασιαστεί, πάνω από 120 ευρώ ο τόνος με μετριοπαθείς υπολογισμούς ) λαμβάνοντας υπ οψιν και το κόστος από τις ρήτρες ποσότητας –ποιότητας και λοιπούς όρους.

Να γιατί το ΥΠΕΚΑ της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να προχωρήσει στη διάλυση της σύμβασης (η οποία βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο )χρηματοδοτεί με 9,4 εκ. ευρώ 11 Δήμους στην Πελοπόννησο ,μεταξύ αυτών και τον Δήμο Τριφυλίας με 600.000 ευρώ , για να φτιάξουν μονάδες προσωρινής διαχείρισης που θα πάνε στην συνέχεια προίκα στην ΤΕΡΝΑ όταν θα λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις της.
Όλο αυτό το κόστος, υπολογίζοντας και το κόστος αποκομιδής που στους σχεδιασμούς του κ Δημάρχου είναι να ανατεθεί σε ιδιώτες , αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης –περιφέρειας –Δήμου , θα φορτωθεί στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας , πολλαπλασιάζοντας «ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας» που καλείται να πληρώσει υπό την απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης σε πρώτη φάση και των κατασχέσεων στη συνέχεια , αφού η ΤΕΡΝΑ θα έχει πληρωθεί με την παρακράτηση από τους ΚΑΠ (κεντρικούς αυτοτελείς πόρους ) .

Υπέρ πάντων η εξασφάλιση υψηλών κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο!
Όσο για τα αντισταθμιστικά οφέλη που έταξε ο κ Δήμαρχος στους Γαργαλιανιώτες είναι απλώς το «τυρί στη φάκα» αν αναλογιστούμε τι θα γίνεται με τα χιλιάδες δέματα που θα στοιβάζονται(θα σκάνε ή θα θάβονται όπως έχουμε ήδη διαπιστώσει σε αντίστοιχες περιπτώσεις) στο χώρο μέχρι να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ.

Επίσης θυμίζουν λογικές Μαυρογιαλούρου πως ΘΑ φτιαχτεί Δήμος Γαργαλιάνων σύμφωνα με το σχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση και θα έχει οφέλη ότι θα του μείνουν οι εγκαταστάσεις και μερικοί εργάτες. Λειτούργει η Δημοτική Αρχή με το «διαίρει και βασίλευε» χαϊδεύοντας αυτιά για να μαλακώσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων.

Υπάρχει λύση ?
Ναι ,Υπάρχει και είναι η μόνη φιλολαϊκή , η λύση που προτείναμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο :
• Καμιά ανάμειξη ιδιωτών στον τόσο κερδοφόρο για το κεφάλαιο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων
• Να μην προχωρήσει η σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
• Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα Διαχείρισης , χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών ,που πρέπει να απαλλαγούν από τη φορολογία των λεγόμενων «ανταποδοτικών τελών». Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις ,θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης , με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή , θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.
Μόνον τότε οι Δήμοι , είτε μόνοι τους ,είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή στην ανακύκλωση , στην κομποστοποίηση κλπ, να έχουν έσοδα που θα διατίθενται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.