Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΤΟ 63% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Εθνική υπερηφάνεια, αλλά και ικανοποίηση για τη διαπραγμάτευση, έχει δώσει η κυβέρνηση Τσίπρα στους πολίτες της χώρας, σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» Απριλίου της Public Issue που Δημοσίευσεη «Αυγή» της Κυριακής.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ....

χαίρει υψηλότατης εμπιστοσύνης και δημοφιλίας σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, προηγείται με 62% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξαρτήτων Ελλήνων θεωρείται ως η καλύτερη επιλογή κυβέρνησης.

Στηρίζουν τη διαπραγμάτευση
Από τα στοιχεία της Public Issue είναι φανερό πως η κυβέρνηση Τσίπρα κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών ότι διεξάγει διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας. Παρά την επικοινωνιακή πίεση και το ασφυκτικό οικονομικό κλίμα, το 63% των πολιτών εγκρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Μόνο το 28% δεν εγκρίνει, ενώ το 3% δηλώνει πως «ούτε εγκρίνει ούτε δεν εγκρίνει». Το 6% δεν εκφράζει γνώμη.
Υπογραμμίζεται ότι το ποσοστό όσων εγκρίνουν τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα μήνα (από το 58% στο 63%).

Το 55% στηρίζει Βαρουφάκη
Υψηλή παραμένει και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη που είναι ο κύριος διαπραγματευτής. Το 55% τον στηρίζει (59% προ μηνός), ενώ το 43% δεν του έχει εμπιστοσύνη.
Ενισχυτικό αυτής της εικόνας είναι ότι το 51% των πολιτών αποτιμά θετικά και τη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα, με το 36% να εκτιμά πως δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική και μόλις το 8% να την θεωρεί αρνητική. Ακόμη και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (44%) έχει θετική γνώμη για τη συνάντηση.
Χάρη και στη στάση της κυβέρνησης, το ποσοστό όσων δηλώνουν εθνικά υπερήφανοι έχει ανέβει στο 82%. Έχει σημασία πάντως ότι παρά τη στήριξη της διαπραγματευτικής στάσης της κυβέρνησης και την υπερηφάνεια που νιώθουν οι πολίτες, ταυτόχρονα δεν έχουν υπερβολικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα. Ουσιαστικά οι γνώμες είναι μοιρασμένες: 39% εκτιμούν ότι κερδισμένοι είναι οι δανειστές, 22% και οι δύο πλευρές, 21% καμία πλευρά ενώ το 14% θεωρεί ότι κερδίζει η Ελλάδα.

Η καλύτερη κυβέρνηση, λέει το 55%
Το 55% των πολιτών θεωρούν ότι η καλύτερη κυβέρνηση για την Ελλάδα είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και μόνο το 16% της Ν.Δ., ενώ το 25% απαντά «καμία από τις δύο».
Την ίδια ώρα και σε σχέση με 5 χρόνια πριν, το 32% απαντούν ότι το κράτος δουλεύει καλύτερα – το ποσοστό αυτό ήταν 28% πριν από έναν μήνα, παρουσιάζει δηλαδή σημαντική αύξηση κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι το 38% λέει ότι δουλεύει το ίδιο και το 26% ότι δουλεύει χειρότερα.
Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση είναι το 49%, που υπερβαίνει το εκλογικό της ποσοστό (το 50% δεν είναι ικανοποιημένο).

Καταλυτική υπεροχή Τσίπρα έναντι Σαμαρά
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός και ο πλέον κατάλληλος για πρωθυπουργός.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας έχει 78% δημοτικότητα. Ακολουθεί ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος με 46% (μείωση 5 μονάδες), ο Σταύρος Θεοδωράκης με 45% (μείωση 2 μονάδες), ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 35% (5 μονάδες μείωση μέσα σε ένα μήνα), ο Αντώνης Σαμαράς είναι αμετάβλητος στο 28%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποχώρησε και από το 21% του Μαρτίου στο 19%, ενώ ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει 9%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Αλ. Τσίπρας με 62% και ακολουθεί ο Αντ. Σαμαράς σε απόσταση 42 μονάδων (έχει 20%).
Η σύγκριση Τσίπρα – Σαμαρά είναι καταλυτική. Ο Αλ Τσίπρας είναι πιο αγαπητός, δραστήριος και εργατικός, δυναμικός, πειστικός, ηγέτης, διορατικός, σκληρό καρύδι, ρεαλιστής, ειλικρινής και σταθερός στις ιδέες του. Σε όλες αυτές τις κατηγορίες η διαφορά υπέρ του Αλ. Τσίπρα είναι της τάξης του 22% – 57%...
Η έρευνα της Public Issue είναι πανελλαδική και διεξήχθη σε δείγμα 1.004 ατόμων από τις 26 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου.

Επισημαίνεται ότι την Μεγάλη Τρίτη (07/04/2015) θα δημοσιευθεί στην «Αυγή» το δεύτερο μέρος της έρευνας που, μεταξύ άλλων, θα αφορά στην εκτίμηση των πολιτών για τις γερμανικές οφειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.