Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

ΕΣΠΑ: Πώς & με ποιες προϋποθέσεις θα επανενταχθούν έργα

Έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ που έχουν απενταχθεί μπορούν να επανενταχθούν στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, «με την προϋπόθεση βεβαίως της τήρησης των κανόνων επιλεξιμότητας της .....

νέας Προγραμματικής Περιόδου», είχε διευκρινίσει λίγο πριν τις εκλογές ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Αφορμή της εν λόγω διευκρίνισης, ήταν η απένταξη 39 έργων από το πρόγραμμα. Γεγονός που συνοδεύτηκε από τις έντονες καταγγελίες των δημάρχων στη διάρκεια ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, είχε αποφασίσει την απένταξη των έργων (δείτε τις σχετικές αποφάσεις στη Διαύγεια εδώ αλλά και εδώ), λέγοντας ότι «δεν παρουσιάζουν πρόοδο σύμφωνα με τις κύριες συμβάσεις». Τα ποσά που κινδυνεύουν να χαθούν για τους δήμους κυμαίνονται από 500.000 έως 1,4 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με δημάρχους της πλειοψηφούσας παράταξης και παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κόπηκαν έργα με απόλυτη ωριμότητα που θα μπορούσαν να είχαν ολοκληρωθεί εντός του 2015. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με καταγγελίες που διατυπώθηκαν, τα έργα κόπηκαν με παντελή αδιαφανή κριτήρια, τη στιγμή που σε άλλους δήμους η υλοποίησή τους συνεχίστηκε απρόσκοπτα.

Μάλιστα έγινε λόγος για τεχνικές καθυστερήσεις υπαλλήλων και γραφειοκρατών των υπουργείων που επέλεγαν τελικά την τεχνική διευκόλυνση έργων ανάλογα με το ποιος ήταν ο μελετητής, καθώς και για εξευτελιστική συμπεριφορά υπαλλήλων προς τους δημάρχους.

Περιφέρειες

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι περιφερειάρχες της χώρας με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση, ζήτησαν να ξεκινήσει άμεσα το νέο ΕΣΠΑ και να δοθεί παράταση ολοκλήρωσης και αποπληρωμής των έργων του τρέχοντος ΕΣΠΑ ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας και ούτε ένα ευρώ από την πραγματική οικονομία.

Η Ένωση Περιφερειών ζήτησε να υπάρξει για έναν ακόμη χρόνο παράταση του παλιού ΕΣΠΑ, το οποίο καθυστέρησε εξαιτίας τους προγράμματος εξυγίανσης και των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων και να τρέξει ταυτόχρονα με το νέο ΕΣΠΑ, στο οποίο, παρότι έχει συγκεκριμένη στόχευση, να ενταχθούν ώριμα έργα. Η άμεση εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ, σύμφωνα με την ΕΝΠΕ, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην χαθεί χρόνος στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που μαστίζει τη χώρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.