Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Μέχρι αύριο η πληρωμή της 5ης δόσης του ΕΝΦΙΑ

Τελευταία μέρα είναι η Παρασκευή 30 Ιανουαρίου για την πληρωμή της 5ης Δόσης του ΕΝιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακονήγτων (ΕΝΦΙΑ) για τους υπόχεους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Οστόσω πολλά ερωτήματα .....

δημιουργήσει στους πολίτες για το αν πρέπει ή όχι να πληρωθεί η πέμπτη και η έκτη δόση του φόρου το γεγονός ότι η νεοεκεγείσα κυβέρνηση είχε υποσχεθεί προεκλογικά για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάσταση του με τον φόρο μεγάλης ακίνητης Περιουσίας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι προθεσμίες για την 5η και 6η δόση του ΕΝΦΙΑ λήγουν η 5η δόση την παρασκευή 30 Ιανουαρίου και η 6η Δόση την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.

Το Φιλιατρά News απευθύνθηκε τηλεφωνικά στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) όπου τους θέσαμε το θέμα με την πληρωμή ή μη, των υπολοίπων 2 δόσεων του ΕΝΦΙΑ και η απάντηση που πήραμε αναφέρει ότι και οι δύο δόσεις (5η και 6η) θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά αφού αυτό που έχει γίνει γνωστό από τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνσης είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί από το 2015 και όχι για τις υπολειπόμενες δόσεις του 2014.
Έτσι αύριο θα πρέπει οι υπόχρεοι να πληρώσουν κανονικά την δόση ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεων και απέναντι σε επιβολή επιβαρύνσεων.

Οι Εποιβαρύνσεις για την μη εμπρόθεσμη καταβολή

Όπως μας είπαν από την ΓΓΔΕ, όταν δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα ο ΕΝΦΙΑ, η οφειλή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη.
Αυτό σημαίνει ότι από τις 31 Ιναουαρίου -αν και Σάββατο- η οφειλή θα είναι προσαυξημένη κατα 0,73% στο ύψος της δόσης για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Ενώ θα επιβληθεί πρόστιμο 10% επί του φόρου που δεν καταβλήθηκε σε περίπτωση που η εξόφλησή του καθυστερήσει για χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να είχε πληρωθεί, ή 20% εάν η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 12 μήνες, ή 30% εάν η καθυστέρηση φθάσει τα 2 έτη.

Συνεπώς είναι προτιμότερο να φροντίσετε για την εμπρόθεσμη καταβολή της 5η και 5ης δόσης.

Οσοι έχετε την δυνατότητα της ηλεκτρονικής τραπεζικής (web banking), χρησιμοποιείστε την καθώς θα αποφύγετε σπατάλη χρόνου για αναμονή στος τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.