Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχονται τα ψηφιακά συμβόλαια για να μειωθεί η γραφειοκρατία

Ηλεκτρονικά θα γίνονται σε λίγο καιρό τα συμβόλαια αγοραπωλησίας και μεταβίβασης ακινήτων αφού αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των ψηφιακών συμβολαίων.

Οι συμβολαιογράφοι, μέσω βάσης δεδομένων του Συλλόγου τους, θα διαβιβάζουν στοιχεία και αντίγραφα συμβολαιογραφικών πράξεων με χρήση ψηφιακής υπογραφής και έτσι θα εγγράφονται όλες οι μεταβιβάσεις των ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
Ολα αυτά θα έχουν ως συνέπεια να περιοριστεί η γραφειοκρατία για .....

τους ιδιοκτήτες ακινήτων, να γίνονται γρηγορότερα οι μεταβολές της ιδιοκτησίας των ακινήτων και να μικρύνει το διοικητικό κόστος Το νέο σύστημα με τα ψηφιακά συμβόλαια και τις ψηφιακές υπογραφές θα επεκταθεί πανελλαδικά έως το τέλος του 2015, συνδέοντας ολοκληρωτικά σε μια κοινή δομή τους συμβολαιογράφους, τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία.

Ετσι, από το 2016 κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση και πλήρη εικόνα για τα περιουσιακά του στοιχεία, αποφεύγοντας επί της ουσίας την ταλαιπωρία και τις ουρές στις συναλλαγές του. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ψηφιακή συμβολαιογραφική πράξη θα διαβιβάζεται στα Κτηματολογικά γραφεία μετά την μετεγγραφή και τη δήλωση στο υποθηκοφυλακείο.

H Κτηματολόγιο ΑΕ, που αναλαμβάνει πλέον διευρυμένο ρόλο, θα διαβεβαιώνει για την ασφάλεια των συναλλαγών, αφού η ψηφιακή υπογραφή δεν μπορεί να παραχαραχθεί, ενώ με το σύστημα της ηλεκτρονικής καταγραφής επιτυγχάνεται απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας

Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.