Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ποια κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών έχουν γίνει γνωστά

Την «έντιμη λύση», όπως είχε πει ο Ανδρέας Λοβέρδος, εξακολουθεί να αναζητά το υπουργείο Παιδείας για τις μετεγγραφές φοιτητών κι ενώ μεθαύριο, Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών στο πανεπιστήμιο.

Ο υπουργός Παιδείας .....

αναμένεται να υπογράψει την ίδια ημέρα ή το αργότερο τη Δευτέρα τις αποφάσεις με τις οποίες θα εξειδικεύονται τα κριτήρια για τις μετεγγραφές. Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ.Λοβέρδος έκανε λόγο για «απειλητικές ενδείξεις» ως προς τον αριθμό των δικαιούχων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση των κεντρικών ιδρυμάτων και αποψίλωση των περιφερειακών. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Το Βήμα", περίπου το 80% των φοιτητών που εισήχθησαν στη Νομική Κομοτηνής, εκδήλωσαν την πρόθεση, κατά την εγγραφή τους, να ζητήσουν μετεγγραφή. Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε χθες ότι η προθεσμία για τις μετεγγραφές θα είναι πενθήμερη και θα ξεκινήσει μία εβδομάδα μετά τη λήξη των εγγραφών, δηλαδή την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου. Προέβλεψε, επίσης, ότι θα υπάρξει πληθώρα αιτημάτων που δεν θα ικανοποιηθούν.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι, μετεγγραφή θα μπορεί να πάρει ένας φοιτητής, μόνο εκεί όπου έχει σπίτι ή σπουδάζει ο αδελφός του. «Μπαίνει ο φοιτητής από τη Λάρισα, περνάει στην Ηγουμενίτσα και λέει θέλω Αθήνα. Δεν είναι αυτό που θέλει η Βουλή να κάνει (…)Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε, το δικαίωμα μετεγγραφής να γίνει δικαίωμα να πάει (ο φοιτητής) όπου θέλει. Σκοπός του νομοθέτη είναι, να πάει εκεί που είναι οι γονείς ή ο αδελφός και όχι εκεί που θα διασκεδάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Λοβέρδος. Επίσης, μετεγγραφές θα μπορούν να γίνουν σε όμοια τμήματα και όχι σε συγγενή, προκειμένου να μην υπερφορτωθούν τα τμήματα υψηλής ζήτησης των κεντρικών πανεπιστημίων.

Ένα ακόμη κριτήριο που εξετάζεται από το υπουργείο Παιδείας είναι ο βαθμός εισαγωγής. Σημειώνεται ότι, με τον νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή, δικαίωμα μετεγγραφής έχουν οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, όσοι έχουν αδελφό ή αδελφή που φοιτά στον πρώτο κύκλο σπουδών, οι ορφανοί, αλλά και οι φοιτητές των οποίων οι γονείς, τα τέκνα, αδέλφια, ή σύζυγος είναι τυφλοί, κωφάλαλοι ή ανήκουν στην κατηγορία ειδικών αναγκών με αναπηρία άνω του 67%. Δικαίωμα έχουν, επίσης, τα πολύδυμα τέκνα και τα τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας. Ωστόσο, για τους ανάπηρους φοιτητές ή τους γονείς τους απαιτείται, πλέον, βεβαίωση από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας και όχι από γιατρό.

Με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, το δικαίωμα μετεγγραφής διευρύνθηκε σε φοιτητές των οποίων το οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω των 30.000 ευρώ. «Η Βουλή θέλει να προστατέψει τον φτωχό. Τα μεσαία στρώματα δεν είναι όπως ήταν. Έχουν αδυναμία να συντηρήσουν δύο ή τρία σπίτια» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας. Στους δικαιούχους πάντως δεν περιλαμβάνονται οι φοιτητές που εισήχθησαν φέτος στο πανεπιστήμιο, με την περυσινή τους βαθμολογία. Από την πορεία της πρώτης εφαρμογής του νόμου θα εξαρτηθεί και η επιβίωσή του.

Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να αξιολογηθεί ο νόμος, αμέσως μετά την εφαρμογή του, δηλαδή την ολοκλήρωση των μετεγγραφών, και να υπάρξει νέα ρύθμιση που θα ισχύσει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.