Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

Φιλιατρά: Παρουσίαση Βιβλίου του Φιλιατρινού Στιχουργού Βασίλη Παπαδόπουλου

Το βιβλίο του που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2014 με τίτλο «Τα τραγούδια μου» θα παρουσιάσει ο Φιλιατρινός στιχουργός Βασίλης Παπαδόπουλος την Κυριακή 3 Αυγούστου, στις 9.00 το βράδυ, στο ξενοδοχείο Λιμενάρι στα Φιλιατρά.
Ο Βασίλης Παπαδόπουλος «συγκαταλέγεται μέσα στο πάνθεο κάποιων αθόρυβων καλλιτεχνών δημιουργών.

Έχει καταφέρει να εκφράσει εκείνα τα ......

στοιχεία τα οποία είναι εμπνευσμένα από γεγονότα που συναντά κανείς κάθε μέρα στη ζωή του. Κοινωνικά, ερωτικά, βάσανα και καημοί του Λαού και δημοτικά γι` αυτό και βρίσκουν απήχηση σε κάθε άνθρωπο που σκέφτεται με την καρδιά του». Αν και είναι από τους πιο σημαντικούς στιχουργούς της μεταπολίτευσης ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως «Βασίλης Παπαδόπουλος, γεννήθηκα στα Φιλιατρά της Μεσσηνίας, γιος του Χαράλαμπου και της Αντωνίας, παιδί σαν όλα τα παιδιά του μόχθου και της αγωνίας, ερασιτέχνης στιχουργός και ταπεινός δημιουργός». Έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους τραγουδιστές του λαϊκού μας τραγουδιού.

Γνώρισε κι έχει ζήσει από κοντά τεράστιους καλλιτέχνες της ελληνικής δισκογραφίας. Μια καριέρα που θα ζήλευαν πολλοί. Έχει γράψει τα πιο «κλασικά» και διαχρονικά τραγούδια του Στράτου Διονυσίου, υπέγραψε τα περισσότερα τραγούδια στην τελευταία δουλειά του Στέλιου Καζαντζίδη, ενώ πάνω του στήριξε την καριέρα της η Ελένη Βιτάλη! Έχει συνεργαστεί γράφοντας τραγούδια για τους Γρηγόρη Μπιθικώτση, Μανώλη Αγγελόπουλο, Καίτη Γκρέυ, Ρίτα Σακελαρίου, Πόλυ Πάνου, Τόλη Βοσκόπουλο, Γιάννη Πουλόπουλο, Χαρούλα Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Αντύπα, Γιάννη Πλούταρχο, Νότη Σφακιανάκη, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Γλυκερία, Σταμάτη Γονίδη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Γιάννη Βογιατζή, Γιώτα Λυδία, Γιώργο Μαργαρίτη, Γιώργο Σαρρή και πολλούς άλλους. Είναι ο άνθρωπος που έγραψε τραγούδια όπως «Μια ζωή μέσα στους δρόμους», «Φεύγοντας», «Πήγαινέ μου όπου θέλεις, ταξιτζή», «Ανοίξτε τα τρελάδικα», «Μια γυναίκα μπορεί», «Έρωτας αλήτης», «Ταξίδεψέ με», «Θα ντυθώ γαμπρός» και άλλες διαχρονικές επιτυχίες.

«Ο ποιητικός λόγος του Βασίλη Παπαδόπουλου είναι διαχρονικός και μας ταξιδεύει στο χθες, το σήμερα και στο αύριο. Ο στίχος του είναι επίκαιρος, σατυρικός και προφητικός….. Πηγάζει από μιαν αδήριτη ανάγκη εξωτερίκευσης του αθέατου ψυχόκοσμού του…. Περιέχει το ηχηρό μέταλλο του λυρικού τόνου και το μέτρο της ισορροπημένης δομής καθώς και το άρωμα της ψυχής του». « Ξέρει να συμπορεύεται πάνω στα όρια της ποιητικής έφεσης. Έχει μέτρα και σταθμά, όπου οριοθετούνται από κανόνες, τους οποίους γνωρίζει καλά ως καλλιτέχνης γι` αυτό στα περισσότερα τραγούδια του εκτός από την καλλιέπεια, τη μουσικότητα και το λυρισμό εμπεριέχεται και το ουσιαστικό ποιητικό νόημα». «Μερικοί στίχοι του έχουν βιβλική ομορφιά. Μπορεί να είναι παρήγορες ακόμη και οι συννεφιές της Μεγάλης Παρασκευής. Γιατί «όταν πεθαίνει ο Χριστός, ένα κελί αδειάζει»… Η στιγμή, η ατάκα, η κατάσταση... όλα είναι τραγούδι για τον Βασίλη.

Το βιβλίο του «Τα τραγούδια μου» «Έργο ζωής….. Δώρο ψυχής….Στους φίλους μου με αγάπη!» ξεκινά με ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του στιχουργού με μεγάλους δημιουργούς και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού. Το προλογίζουν ο Κώστας Καπελούζος - ποιητής, λογοτέχνης, Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, ο Χρίστος Δ. Πλακονούρης – ποιητής – λογοτέχνης, ο δημοσιογράφος Νίκος Κεραμιδάς και ο ποιητής Αντώνης Γιαννόπουλος. Τελειώνει με τα υπέροχα τραγούδια του Βασίλη.

Την παρουσίαση θα κάνουν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Νίκος Ταβουλάρης, ο Χρίστος Πλακονούρης, ο Κώστας Καπελούζος και ο Αντώνης Γιαννόπουλος. Θα απαγγείλει ο Βασίλης Κολοβός.