Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% διεκδικεί η κυβέρνηση

Αίτημα στην τρόικα για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% θα καταθέσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα συνοδεύει το αίτημα με αναλυτικά στοιχεία που θα αποδεικνύουν την εισπρακτική αποτυχία της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης από τον Οκτώβριο 2012 έως και σήμερα.

Σήμερα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης .....

διαμορφώνεται στα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα. Ενδεχόμενη μείωση του φόρου κατά 15% θα τον οδηγούσε στα 280,5 ευρώ ανά χίλια λίτρα, ήτοι 49,5 ευρώ χαμηλότερα. Με τα σημερινά δεδομένα μια τέτοια μείωση θα είχε επίπτωση περίπου 5 λεπτών του ευρώ στην λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ήτοι 50 ευρώ στα χίλια λίτρα.

Πρέπει να σημειωθεί πως την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% είχε διατυπώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προς την τρόικα ήδη από τον Οκτώβριο του 2013, ωστόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας ήταν αντιθέτως τότε στο ενδεχόμενο αυτό , καθώς ανησυχούσε για την αύξηση της λαθρεμπορίας καυσίμων.

Στοιχεία που επεξεργάσθηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το προηγούμενο διάστημα κατέδειξαν πως την περίοδο 2012- 2013 , οπότε ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 450% -από τα 60 ευρώ στα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα καυσίμου -καταγράφηκε απώλεια εσόδων 300 εκατ. ευρώ και μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης 71% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-2012. Την σεζόν 2013-2014 καταγράφηκε μείωση στην κατανάλωση κατά 66,6% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-12 και τα έσοδα κινήθηκαν κάτω του στόχου του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης είχε και άλλες παρενέργειες που δεν μπορούν να αποτιμηθούν οικονομικά και οι οποίες είναι προδήλως γνωστές στην τρόικα. Συγκεκριμένα έστρεψε τους καταναλωτές σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης οδηγώντας στην γνωστή περιβαλλοντική επιβάρυνση στα αστικά κέντρα, λόγω της εκτεταμένης χρήσης καυσόξυλων για τη θέρμανση των κατοικιών.

Όλες αυτές οι επιπτώσεις, οικονομικές και μη, θα αναλυθούν τεκμηριωμένα στην τρόικα στις διαπραγματεύσεις του φθινόπωρου και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα συναινέσουν στην μικρή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η οποία ειρήσθω εν παρόδω εκτιμάται ότι δεν θα είναι ικανή να τροφοδοτήσει την λαθρεμπορία.

in.gr