Σε διορθωτικές κινήσεις προχωρά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα περισσότεροι δικαιούχοι. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η κυβέρνηση αποφάσισε ......
να αυξήσει το εισοδηματικό όριο από τα 6.000 στα 6.500 ευρώ, μειώνοντας ταυτόχρονα το επίδομα των 500 ευρώ (όσο αυξάνεται το εισόδημα τόσο θα μειώνεται το επίδομα).
Η διόρθωση αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα και θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 30 εκατ. ευρώ. Επίσης μετά το τέλος της υποβολής των αιτήσεων και εφόσον έχουν περισσέψει χρήματα από το συνολικό ποσό των 525 εκατ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο θα εντοπίσει τις οικογένειες εκείνες που με βάση πλέον τις δηλώσεις του 2014 (εισοδήματα 2013) έχουν πραγματική ανάγκη το κοινωνικό μέρισμα. Βέβαια, όλες αυτές οι προτάσεις είχαν κατατεθεί πριν από τη θεσμοθέτηση της κοινωνικής διάταξης αλλά είχαν απορριφθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Με εντολή Μαξίμου διευρύνονται τα κριτήρια και οι δικαιούχοι. Σημειώνεται ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 345.000 αιτήσεις. Εξ αυτών, εγκρίθηκαν οι 85.000 με τους δικαιούχους να μοιράζονται 65 εκατ. ευρώ, ενώ 130.000 έχουν απορριφθεί και 130.000 βρίσκονται σε αναμονή ελέγχου. Η αλήθεια είναι ότι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να μάθει κάποιος εάν είναι δικαιούχους είναι να υποβάλει αίτηση. Διαφορετικά είναι πολύ δύσκολο να ξέρει κάποιος σίγουρα εάν θα λάβει ή όχι το κοινωνικό μέρισμα. Για παράδειγμα δύο συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα 7.300 ευρώ δεν λαμβάνουν το βοήθημα αν και το όριο για τους δύο φορολογούμενους ανέρχεται στα 8.000 ευρώ. Και αυτό διότι διαθέτουν ένα σπίτι στην Καλλιθέα ενώ το τεκμήριο για τους δύο συνταξιούχους ανέρχεται στα 3.500 ευρώ. Εάν προστεθούν το τεκμήριο διαβίωσης των δύο συνταξιούχων καθώς και του ακινήτου ξεπερνούν το όριο των 8.000 ευρώ οπότε και αποκλείονται από το μέρισμα. Γι’ αυτό τον λόγο όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν το μέρισμα καλό θα είναι να υποβάλουν αίτηση στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών.
Οπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος σε καθημερινή βάση υποβάλλονται 50.000 αιτήσεις από τους φορολογούμενους.
Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών:
1. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζουν την διεύρυνση κατά 500 ευρώ του εισοδηματικού όριο των 6.000 ευρώ (δηλαδή να ανέλθει στις 6.500 ευρώ) με απομείωση του επιδόματος που δικαιούνται, όπως συμβαίνει με τους ένστολους. Για παράδειγμα ένας άγαμος με εισόδημα 6.200 ευρώ να λαμβάνει επίδομα 300 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για τους ένστολους με τακτικές αποδοχές πάνω από το όριο των 1.500 ευρώ και μέχρι 1.541 ευρώ για κάθε 1 ένα ευρώ επιπλέον η ενίσχυση μειώνεται κατά 12 ευρώ. Το κόστος από τη διεύρυνση του εισοδηματικού ορίου κατά 500 ευρώ υπολογίζεται σε 30 εκατ. ευρώ.
2. Μετά το τέλος των αιτήσεων δηλαδή στις 30 Ιουνίου θα επανεξεταστούν οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν. Ως βάση επανεξέτασης θα είναι οι φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος και αφορούν τα εισοδήματα του 2013. Δηλαδή θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις του 2014 όχι μόνο για τους μακροχρόνια άνεργους όπως ορίζεται στην απόφαση, αλλά και για τα φτωχά νοικοκυριά που απορρίφθηκαν από το σύστημα. Σημειώνεται ότι το εισοδηματικό κριτήριο των 6.000 ευρώ καθορίστηκε με βάση το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα των αρχικών ή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων του 2013 (εισοδήματα 2012).
Οπως σημείωνε χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «θέλουμε να εξαντλήσουμε πλήρως και το ταχύτερο δυνατόν το ποσό των 525 εκατ. ευρώ, που είναι το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ