Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Δήμος Τριφυλίας: Ενότητα των πολιτών, αλλαγή νοοτροπίας των αυτοδιοικητικών!

Λίγες μόλις μέρες μετά τις δημοτικές εκλογές του 2010, και ενάμιση μήνα πριν αναλάβει καθήκοντα η νέα τότε και απερχόμενη σήμερα Δημοτική Αρχή, είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Ο Δήμος Τριφυλίας στη νέα εποχή»! Διαβάζοντάς το, πάλι χθες, διαπίστωσα πως οι επισημάνσεις που από τότε έκανα, έχουν πραγματικό αντίκρισμα και στη σημερινή εποχή, ένα μήνα πριν από τις, νέες, δημοτικές εκλογές.
Τριάμισι χρόνια ....

περίπου μετά - χωρίς να διεκδικώ τον τίτλο του προφήτη ή του μάγου - δυστυχώς είμαστε ξανά εκεί. Είμαστε ξανά στην αρχή, αλλά με ένα μεσοδιάστημα τριάμισι χρόνων που παρήλθε έτσι, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Σαν να μην πέρασε μια μέρα, για την οργάνωση, τη διοίκηση, τη λειτουργία του Δήμου. Το συντονισμό, τον προγραμματισμό, τη δουλειά και το έργο.

Για αυτά, βεβαίως, δε φταίει ο κακός καιρός, ούτε ο κακός «Καλλικράτης». Άνθρωποι που, ως εκλεγμένοι, ασκούσαν και ασκούν ακόμα και σήμερα τη διοίκηση στο Δήμο. Άνθρωποι που διεκδικούν ξανά την ψήφο των πολιτών, μην ξεχνιόμαστε.
Έγραφα, λοιπόν, τότε, μεταξύ άλλων: «Τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα, έχουν όμως σημαντικές (και αρνητικές - επιζήμιες) επιπτώσεις στη ζωή μας και στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας. Ενότητα, λοιπόν. Το "Α" και το "Ω" για να πάμε μπροστά, να αλλάξουμε ταχύτητα, να βάλουμε "μπρος" στην ανάπτυξη! Αλλαγή νοοτροπίας.

Για να προχωρήσουμε, πρέπει τάχιστα να ξεφύγουμε από λογικές και πρακτικές του χθες! Να κρατήσουμε και διευρύνουμε ό,τι καλό και θετικό έχει γίνει, αλλά και να βάλουμε οριστικά τέλος σε αρνητικά φαινόμενα που "δηλητηριάζουν" την καθημερινή ζωή των πολιτών και προσβάλλουν την κοινή λογική, τη νοημοσύνη, την αξιοπρέπειά μας. Δε μας ταιριάζει ούτε η μιζέρια, ούτε η μοιρολατρία, δε μας αξίζει η πολιτικάντικη ρουσφετολογική δοσοληψία με τις Αρχές και τους άρχοντες. Είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας και με τη στάση ζωής μας οφείλουμε να κάνουμε περήφανο και τον τόπο που γεννηθήκαμε, πονάμε και αγαπάμε.

Είναι δικαίωμα των πολιτών να έχουν δρόμους ασφαλείς για να μπορούν να μετακινηθούν, να πίνουν καθαρό νερό, να μη "βρωμάει" και "ζεύει" ο τόπος από τα σκουπίδια, να έχουν επαρκή φωτισμό, παιδικές χαρές για τα μικρά παιδιά, καθαρές παραλίες και θάλασσες, αθλητικές - πολιτιστικές δράσεις και δραστηριότητες για να ξεφεύγουν από τις σκοτούρες και τα βάσανα της καθημερινότητας, να αθλούνται και να ψυχαγωγούνται. Είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να τα εξασφαλίσει! Είναι δικαίωμα (και θεσμικά κατοχυρωμένο) των πολιτών και απαίτησή τους να συμμετέχουν, ενεργά, στη λήψη των αποφάσεων, να κρίνουν και να προτείνουν και, βεβαίως, να εισακούονται. Είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να διαβουλεύεται, ανοιχτά και δημοκρατικά!».

Αυτά, αλήθεια, δεν είναι που χρειάζεται ο Δήμος μας και η Τριφυλία μας; Αυτά δεν είναι που δικαίως απαιτούν οι συμπατριώτες μας; Τα αυτονόητα, δηλαδή, που αξίζουν στην περιοχή και δικαιούνται οι πολίτες! Κυρίως, ενότητα και αλλαγή νοοτροπίας!

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος