Είναι η ανάπτυξη που μας λέει ο Αντώνης Σαμαράς....
Σε πτώχευση κηρύχθηκε η Neoset με την με αριθμό 212/2014 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας μετά από αίτηση εργαζομένων του εργοστασίου της Χαλκίδας που εκδικάστηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2013 και δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, με την απόφαση αυτή.......
ορίστηκε σύνδικος της πτώχευσης, δηλαδή εκκαθαριστής, και ορίστηκε η 6η Μαΐου ως ημερομηνία συνέλευσης των πιστωτών της.
Η εξέλιξη έρχεται μετά την υποβολή από την ίδια την Neoset τον Νοέμβριο του 2012 αίτησης για την υπαγωγή της στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, το κλείσιμο του εργοστασίου της Χαλκίδας τον Μάρτιο του 2013 και την απόλυση του προσωπικού της, την κατάσχεση του εργοστασίου της και ολόκληρου του μηχανολογικού του εξοπλισμού και την απόρριψη της αιτήσεως της για υπαγωγή στο άρθρο 99 τον Ιούνιο του 2013, εξηγούν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται πως στην δίκη παρενέβη υπέρ των εργαζομένων και εταιρεία που είχε διατελέσει διανομέας της Neoset επί σειρά ετών.
Η πτωχευτική απόφαση εκτιμάται ότι βάζει οριστικό τέλος στην προσπάθεια της διοίκησης της Neoset να συνεχίσει έστω και με άλλη μορφή ή μοντέλο τη λειτουργία της όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
«Με την απόφαση αυτή πλέον όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Neoset, συμπεριλαμβανομένων και των σημάτων της, αποτελούν πτωχευτική περιουσία, από την εκποίηση των οποίων θα ικανοποιηθούν οι κάθε είδους δανειστές της και το δημόσιο» αναφέρει δικηγόρος που εμπλέκεται στην διαδικασία για λογαριασμό των εργαζομένων.
Σημειώνει δε πως μετά την απόφαση αυτή, το υφιστάμενο δίκτυο καταστημάτων της Neoset, με όσα καταστήματα έχουν απομείνει σ’ αυτό, «στην ουσία παύει την εμπορική του δραστηριότητα, αφού τον σήμα NEOSET αποτελεί πτωχευτική περιουσία, και θα πωληθεί προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δανειστές της».
Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της Neoset είχε προβεί στη σύναψη συμβάσεων franchising οι οποίες εκτιμάται ότι μετά την πτώχευσή της λύονται..
Προσπάθεια του Capital.gr να επικοινωνήσει με την εταιρεία νωρίτερα σήμερα κατέστη άκαρπη καθώς το τηλεφωνικό κέντρο της δεν λειτουργεί.
Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν πάντως πως η διοίκηση της εταιρείας, σε μια προσπάθεια να διασώσει τον περιουσιακό πυρήνα της επιχείρησης από την επερχόμενη πτώχευση, δηλαδή το εμπορικό σήμα της, αμέσως μετά την απόρριψη της αίτησης υπαγωγής της στο άρθρο τον Ιούνιο του 2013, φέρεται να «ενεργοποίησε σχέδιο ανάπτυξης παράλληλου νέου δικτύου Neoset βάσει σύμβασης που λέγεται ότι είχε υπογράψει τον Ιούνιο του 2012 με την κυπριακή offshore Hazarezo ltd, και από τον Ιούλιο του 2013 να άρχισε μέσω της εταιρείας furniture new line μονοπρόσωπη ΕΠΕ, ιδιοκτησίας Hazarezo, να αναπτύσσει δίκτυο με καταστήματα στα Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και παράλληλα να απορροφά σταδιακά όλα τα προϋφιστάμενα καταστήματα του δικτύου Neoset, με αποτέλεσμα σήμερα, στο πραγματικό δίκτυο διανομής Neoset να ανήκει μόνο το εταιρικό της κατάστημα στον Άλιμο». Ζήτημα προκύπτει έτσι άμεσα για τις παραγγελίες που έχει δεχτεί το κατάστημα αυτό και κατ΄ επέκταση βέβαια όλο το δίκτυο με την φερώνυμη ονομασία.
Η όλη υπόθεση έχει αποτελέσει και αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση της Βουλής από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και την Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, η Neoset επιπλοσυνθέσεις έχει λάβει κρατικές ενισχύσεις συνολικής ονομαστικής αξίας της τάξης των 7,6 εκατ. ευρώ.
Capital.gr