Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Εκλογές, υποψήφιοι και χαρακτηριστικά της αναμέτρησης.

Την ώρα που ο κόσμος δείχνει να αποστρέφεται και το τοπικό πολιτικο-αυτοδιοικητικό «σύστημα» και τους παράγοντες και παραγοντίσκους (κομμάτων, οργανώσεων, φορέων κ.τ.λ.), όπως και τους αυτόκλητους όψιμους σωτήρες, διαρρέεται πως στην Τριφυλία υπάρχει πληθώρα ενδιαφερόμενων ως υποψήφιων συμβούλων!

Βεβαίως, το .....

γεγονός ότι πολλοί φέρονται να θέλουν να προσφέρουν στα δημοτικά πράγματα είναι, εκ πρώτης όψεως, επιθυμητό και θετικό. Η ενασχόληση οιουδήποτε με τα κοινά δεν είναι δα «επιλήψιμη» και «κολάσιμη». Το αντίθετο μάλιστα! Θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη μοίρα και θέση ως χώρα, λαός και περιοχή - Δήμος, αν οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ήταν σκεπτόμενοι, ενεργοί και συμμετείχαν ουσιαστικά στα κοινά!

Καλό είναι ο κόσμος να ασχολείται, να έχει άποψη, να διαβουλεύεται και να προτείνει. Θετικό είναι οι πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε ανοιχτές, δημοκρατικές, διάφανες διαδικασίες συγκρότησης εκλογικών συνδυασμών ή δημιουργίας κοινωνικών συμμαχιών. Με γνώμονα, πάντα, το κοινό καλό και καλώς εννοούμενο συμφέρον του τόπου και των πολιτών και όχι άλλα, προσωπικά, κομματικά ή πολιτικά συμφέροντα, μωροφιλοδοξίες, εγωκεντρισμούς, μεγαλοϊδεατισμούς, ιδιοτελείς επιδιώξεις και σκοπιμότητες!

Βέβαια, τις τελευταίες μέρες που οι εν δυνάμει υποψήφιοι μαθαίνουν - μιας και μέχρι πρότινος είχαν πλήρη άγνοια - ότι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων στην Τριφυλία μειώνεται, το ξανασκέφτονται και κάποιοι, ήδη, «την κάνουν» με ελαφρά πηδηματάκια!
Οι εκλογές, οι κάθε εκλογές, πέρα από τα πρόσωπα των υποψηφίων αυτά καθεαυτά και τα προγράμματα των συνδυασμών, έχουν μια σειρά από ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, όλο και περισσότεροι δημότες - εκλογείς (και) στην Τριφυλία σε συζητήσεις τους σημειώνουν πως σε αυτές τις εκλογές είναι εκτός πραγματικότητας να τεθούν διλήμματα και να αναμετρηθούν «Μνημόνιο» με «Αντιμνημόνιο» και «Καλλικράτης» με «Αντικαλλικράτη».

Στις εκλογές αναμετρώνται, ή καλό θα είναι να αναμετρηθούν, το παλιό με το νέο, η εμπειρία με τη φρεσκάδα, η ικανότητα με την αμφιβολία, τα κομματικά καπελώματα οιασδήποτε μορφής και πατέντας με την πραγματική ανεξαρτησία και την καθαρά αυτοδιοικητική παρουσία, ο άκρατος και άκριτος τοπικισμός με το ευρύ πνεύμα συνεργασίας και την ενότητα, ο ρεαλισμός με το λαϊκισμό.

Όποιοι και όσοι έχουν αυτοδιοικητικό, πολιτικό και κομματικό παρελθόν, οφείλουν να αποδείξουν στους πολίτες την ανιδιοτέλειά τους και να παρουσιάσουν το έργο, την προσφορά, τη δράση και τις παρεμβάσεις τους. Όποιοι και όσοι «κατεβαίνουν» για πρώτη φορά και δεν έχουν άμεσα εμπλακεί με αυτοδιοίκηση, πολιτική και κόμματα, οφείλουν εμπράκτως να πείσουν τον κόσμο ότι αξίζουν για τις ικανότητες, τις διαθέσεις, τις προθέσεις, τις θέσεις τους, το σχέδιο και το άμεσα εφαρμόσιμο, υλοποιήσιμο και μετρήσιμο (και μετρημένο), πρόγραμμά τους!

Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος