Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Έρχονται οι δηλώσεις... προκάτ στην εφορία – Ηλεκτρονικά οι βεβαιώσεις αποδοχών

Μη απορήσετε αν όταν μπείτε στο Taxisnet για να κάνετε τη φορολογική σας δήλωση, δείτε κάποια κουτάκια συμπληρωμένα. Για όλα "φταίει" ο Χάρης Θεοχάρης.

Για πρώτη φορά φέτος οι φορολογούμενοι θα δουν στις φορολογικές τους δηλώσεις να είναι......

προσυμπληρωμένα τα στοιχεία για τους μισθούς και τις συντάξεις που έχουν λάβει αλλά και για τους παρακρατούμενους φόρους εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης.

Με εγκύκλιό του, ο υπουργείο Οικονομικών δίνει οδηγίες στις επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία να στείλουν υποχρεωτικά μέχρι τις 28 Μαρτίου, τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από ελεύθερα επαγγέλματα και εμπορικές επιχειρήσεις στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Έτσι, το σύστημα TAXIS θα περάσει τα συγκεκριμένα στοιχεία στα «κουτάκια» της φορολογικής δήλωσης.

Η ηλεκτρονική αποστολή των βεβαιώσεων, όπως προβλέπεται στην απόφαση, δε σημαίνει πως οι εργοδότες απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης και χορήγησης των βεβαιώσεων αποδοχών στους εργαζόμενους ή τους συνταξιούχους ως τις 15 Φεβρουαρίου για τη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι σταδιακά η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων με τα εισοδήματα να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων, στο πλαίσιο της πολιτικής απλοποίησης της συμπλήρωσης και υποβολής τους στις φορολογικές αρχές.

Η απόφαση Θεοχάρη αναφέρει μεταξύ άλλων:

Τα στοιχεία που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα ή εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις οικονομικού έτους 2014, υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) ανεξάρτητα αν ο υπόχρεος είναι επιτηδευματίας ή όχι προκειμένου για βεβαιώσεις αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες, και ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων του Κ.Φ.Α.Σ. που τηρούνται και από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα), υποβάλλονται ενιαία και υποχρεωτικά με το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνεται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων και λοιπών παροχών, στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις από εμπορικές επιχειρήσεις που καταβλήθηκαν καθώς και με τον φόρο που παρακρατήθηκε επί αυτών και του ποσού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011 (Α'152) που παρακρατήθηκε προκειμένου για βεβαιώσεις αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες.

Οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. την υπηρεσία των οποίων ασκεί το δημόσιο και γενικά όποιος παρακρατεί φόρο μισθωτών υπηρεσιών, φόρο από ελευθέρια επαγγέλματα και φόρο από εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και δεν έχει υποχρέωση υποβολής οριστικής δήλωσης Φ.Μ.Υ., οριστικής δήλωσης από ελευθέρια επαγγέλματα και οριστική δήλωση από εμπορικές επιχειρήσεις, υποβάλλουν υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) σε ειδικές εφαρμογές που έχουν στηθεί για τον σκοπό αυτό, το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων και λοιπών παροχών, στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις από εμπορικές επιχειρήσεις που καταβλήθηκαν καθώς και τον φόρο που παρακρατήθηκε επί αυτών και του ποσού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011 (Α'152) που παρακρατήθηκε προκειμένου για βεβαιώσεις αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες.


Τα υποβαλλόμενα στοιχεία της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, ή αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα ή εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις γίνονται αποδεκτά εφόσον πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:
α) Υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου ή
β) Υποβάλλονται με μαγνητικό μέσο στην Δ.Ο.Υ.
γ) Οι δικαιούχοι μισθών ή συντάξεων ή αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα ή εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις καταχωρούνται υποχρεωτικά με τον σωστό Α.Φ.Μ. τους και προκειμένου για μισθωτούς προαιρετικά για το οικονομικό έτος 2014 με το ΑΜΚΑ τους.
Από το πεδίο εφαρμογής αυτής της απόφασης εξαιρείται η υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών των αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού και των κατώτερων πληρωμάτων, λόγω μη εισέτι ένταξής τους στο σύστημα taxisnet.

Newsit