Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές μετά τα αλλεπάληλα κρούσματα του ιού Η1Ν1 ο οποίος στην κυριολεξία θερίζει μικρούς και μεγάλους.
Οι νεκροί ανέρχονται στους 40 μεταξύ των οποίων και δυο παιδάκια ηλικίας μόλις 2 ετών.
Επί ποδός βρίσκονται .....
οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές μετά την επέλαση του ιού της γρίπης Η1Ν1! Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί μέσω του συστήματος παρατηρητών νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τον αριθμό των περιστατικών που εμφανίζονται.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ το τελευταίο 48 ωρο επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 40.
Θύματα του Η1 Ν1 ήταν και δυο παιδάκια μόλις δυο ετών τα οποία έχασαν την μάχη για την ζωή τους ύστερα από επιπλοκές που παρουσίασαν. Το πρώτο αγοράκι έπασχε από λευχαιμία και το δεύτερο από κάποια μορφή νευρομυοπάθειας.
Συνολικά έχουν νοσηλευθεί σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ 145 άτομα και στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άτομα με υποκείμενα νοσήματα, άτομα τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η «δραστηριότητα» της γρίπης στην Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση υψηλών επιπέδων και οι υπηρεσίες του Κέντρου βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να απευθύνονται αμέσως στο γιατρό και να λαμβάνουν προληπτική θεραπεία.
Πάντως σε αυτή τη φάση συνολικά 59 άνθρωποι με γρίπη νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εκ των οποίων τρείς συμπολίτες μας με συμπτώματα γρίπης εισήχθησαν σήμερα σε ΜΕΘ, δύο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και ένας στο Σωτηρία.
Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα θύματα στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κλπ).
Στην ύστατη στιγμή
Οι ειδικοί επιστήμονες συμβουλεύουν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
Τα κρούσματα είναι δεκάδες σε όλη τη χώρα παρότι ο καιρός είναι βελτιωμένος.
Και το ζήτημα είναι πως οι φόβοι των ειδικών εστιάζονται στο γεγονός αν είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα αντιικά φάρμακα ώστε να καλυφθεί ο πληθυσμός.
Ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και του Παστέρ μετά και από σχετική οδηγία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας παρατηρούν με κάθε λεπτομέρεια το φαινόμενο της επέλασης του ισχυρού ιού Η1Ν1, ο οποίος μπορεί ειδικά σε αδύναμους και ανοσοκατεσταλμένους οργανισμούς να επιφέρει και θάνατο.
Το Ινστιτούτο Παστέρ πάντως από την πλευρά του καθησυχάζει ότι η μέχρι τώρα γενετική ανάλυση των στελεχών A(H1N1) και Α(Η3Ν2), που έχει απομονώσει το εργαστήριό του, δείχνει ότι τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν, δε διαφέρουν από το στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου που διατίθεται στη χώρα μας και είναι επίσης ευαίσθητα στη χορήγηση των αντιϊκών φαρμάκων.
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καταγράφηκαν 39 θάνατοι από γρίπη ενώ δεκάδες άνθρωποι έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
H συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ταυτοποιήθηκε με το στέλεχος Α (Η1Ν1) το οποίο κυκλοφορεί σταθερά κάθε έτος μετά την πανδημία γρίπης 2009.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης του φαινομένου και προβλέπεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.
οδηγίες
Κατά συνέπεια, προτείνεται η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής, όπως κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος και οικειοθελής αποχώρηση σε δημόσιους χώρους, όταν παρατηρούνται συμπτώματα, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Επιπλέον συστήνεται η έγκαιρη χρήση αντιιϊκών φαρμάκων, εντός του πρώτου 48ωρου από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Οι ομάδες που πρέπει να προσέξουν περισσότερο, καθώς οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, είναι παιδιά, ηλικιωμένοι (άτομα 60 ετών και πάνω) και ενήλικες με άσθμα, πνευμονοπάθεια, καρδιακές νόσους, διαβήτη και δέκτες οργάνων μέσω μεταμόσχευσης.
Iatropedia.gr