Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας: Εντατικοποίηση ελέγχων της αγοράς ενόψει των εορτών

Η καθιερωμένη μηνιαία σύσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά με τους Διευθυντές των Υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το θέμα των ελέγχων της αγοράς ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης .....

έδωσε εντολή να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τα μικτά κλιμάκια ελέγχου της Π.Ε. Μεσσηνίας (Δνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, Ανάπτυξης, Δημόσιας Υγιεινής & Κοινωνικής Μέριμνας) σε σφαγεία, κρεοπωλεία, αρτο-ζαχαροπλαστεία, σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις τροφίμων, προκειμένου να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία και να αποτραπούν φαινόμενα εκμετάλλευσης των καταναλωτών. Επίσης, είπε στους Δ/ντές να διευκολύνουν τη συμμετοχή των υπαλλήλων τους στα μικτά κλιμάκια ελέγχου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ειδικά αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, προτρέπει τους καταναλωτές να προτιμούν και να στηρίζουν την τοπική αγορά και τα τοπικά προϊόντα και τους συνιστά:

• Να πραγματοποιούν τις αγορές τους από νόμιμα σημεία πώλησης. Αγορές από περιστασιακούς πωλητές ή δήθεν παραγωγούς μπορεί να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα υγείας.
• Να κάνουν έρευνα αγοράς και να προσέχουν τη σχέση ποιότητας και τιμής, ώστε να κάνουν τις καλύτερες δυνατές αγορές.
• Να ελέγχουν εάν η τιμή του προϊόντος στο ράφι είναι ίδια με την τιμή που θα πληρώσουν στο ταμείο. Να παίρνουν απόδειξη πληρωμής και να εξετάζουν τις αποδείξεις και ειδικότερα τα ποσά σε περίπτωση προσφορών.
• Να διαβάζουν με προσοχή τις ετικέτες ή τις πινακίδες και να προσέχουν τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης των προϊόντων.
• Στα είδη ζωικής και φυτικής προέλευσης να προσέχουν την προέλευσή τους.
• Να αγοράζουν κρεατικά και πουλερικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή σε προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.
• Στην αγορά παιχνιδιών να προσέχουν ιδιαίτερα την καταλληλότητα για την ηλικία του παιδιού, την ένδειξη CE και να διαβάζουν με προσοχή τις οδηγίες του κατασκευαστή.